Populatia Constantei, in scadere cu 10%

Februarie 2012, Adrian Nicarel

Social

Conform recensamantului provizoriu din februarie 2012, populatia constanteana este in scadere fata de anii trecuti cu 10%. Seful de la Statistica spune ca acest lucru nu va afecta alegerile locale.

Inregistrarea etniei s-a facut pe baza liberei declaratii a persoanelor recenzate, respectandu-se, astfel, dreptul fundamental al fiecarui individ de a-si declara apartenenta etnica. Rezultatele provizorii scot in evidenta faptul ca, din totalul populatiei stabile, 16.870 mii persoane (88,6%) s-au declarat romani. Populatia de etnie maghiara a fost la recensamant intr-un numar de 1.238 mii persoane, reprezentand 6,5% din populatia stabila a tarii, iar cei care s-au declarat romi a fost de 619 mii de persoane, adica de 3,2%. Intre alte etnii care au inregistrat un numar de persoane de peste 20 de mii, se situeaza urmatoarele grupuri etnice: ucrainieni 51,7 mii persoane, germani 36,9 mii, turci 28,2 mii, rusi-lipoveni 23,9 mii si tatari 20,5 mii de persoane. Aproximativ 90% dintre persoanele de etnie turca inregistrate la nivelul tarii noastre, au fost inregistrate in judetele Constanta (21,0 mii persoane), Tulcea (1,9 mii de persoane) si Bucuresti (2,4 mii de persoane). Rusi-lipoveni intr-o proportie de 87,7% isi au resedinta in judetele Tulcea (10,9 mii persoane), Constanta (3,5 mii de persoane), Iasi (2,8 mii de persoane), Braila (1,9 mii de persoane) si Suceava (1,7 mii de persoane).

In judetul Constanta este concentrata cea mai mare parte a etniei tatare, respectiv 96,4% dintre persoanele care au declarat ca apartin acestei etnii (19,7 mii de persoane). Enache Busu, directorul Directiei Judetene de Statistica din Constanta, sustine ca aceste rezultate indica faptul ca locuitorii Constantei sunt in scadere cu 10%. Totodata, si la nivel national, si la cel judetean se constata o scadere a populatiei. La nivel national, din 1992 si pana azi, populatia a scazut cu 2 milioane. Directorul de la Statistica mentioneaza faptul ca, in ceea ce priveste alegerile locale, acestea nu vor fi afectate, deoarece rezultatele recensamantului actual sunt provizorii, deci nu se vor lua in calcul.


Articole din editia din data de Februarie 2012

 • UNGUREANU, PREMIER DESEMNAT

  Social
 • Locuintele la mansarda din Navodari vor putea fi cumparate si prin credit

  Social
 • Ninsoarea a creat probleme si in comuna Lumina

  Social
 • Spectacolul Marii

  Social
 • Proiecte privind cresterea sigurantei si reabilitarea spatiilor verzi, lansate la Medgidia

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Vacanță de vis pentru copiii din Grădina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771