Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

Noiembrie 2011, Dorin Mincu

Social

Biserica Ortodoxa praznuieste, azi, Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Cei doi sfinti sunt cei care duc la indeplinire porunca milei si a dreptatii lui Dumnezeu. Biserica Ortodoxa ii sarbatoreste impreuna pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil pentru misiunile pe care le au pe Pamant, de a face cunoscuta voia lui Dumnezeu. In lacasele de cult se savarseste Sfinta Liturghie si pomenirea celor adormiti. Este o sarbatoare de mare bucurie pentru intreaga crestinatate, prin cinstirea ingerilor si rugaciune, credinciosii nadajduiesc la mila si ajutorul lui Dumnezeu.
Sfantul Arhanghel Mihail se talcuieste "puterea lui Dumnezeu", fiind primul din ceata Sfintilor Arhangheli si voievodul ostilor ceresti. "Cand Lucifer a vrut sa se asemene Celui Preainalt, si a inceput caderea sfintilor din treptele in care au fost pusi sa-l cinsteasca pe Dumnezeu, atunci Sfantul Arhanghel Mihail a strigat: "Sa luam aminte!. Astfel, cu puterea credintei sale si cu glasul sau a oprit caderea ingerilor din cer", a povestit preotul paroh al bisericii "Sfintii Imparati Constantin si Elena I", Ciprian Stoichin. Ingerul Mihail este cel care s-a certat cu diavolul in pustiul Arabiei pentru trupul lui Moise, zicand: "Sa te certe pe tine Domnul!". De asemenea, el a insotit poporul ales din Egipt in pamantul fagaduintei si a adus cele zece pedepse peste poporul cel impietrit al lui Faraon.
Sfantul Arhanghel Gavriil se tacluieste "barbat-Dumnezeu" si este Arhanghelul bunelor vestiri. "Ingerul Gavriil este dulce la vedere si plin de dumnezeiasca blandete. El a fost ales de Dumnezeu sa vesteasca taina cea mare a nasterii Fiului lui Dumnezeu pe pamant. El a adus vestea zamislirii Maicii Domnului lui Ioachim si Anei. De asemenea, el a vestit in templu, Sfantului Zaharia, ca sotia lui va naste la batranete pe Sfantul Ioan Botezatorul", a mai spus Stoichin.
Peste 1.300.000 de romani isi vor serba azi onomastica de sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, 1.321.845 de romani, dintre care 586.395 femei si 735.450 barbati, poarta numele unuia dintre cei doi sfinti.
Majoritatea femeilor, respectiv 353.599, poarta numele de Mihaela, iar alte 222.499 - Gabriela. Dintre barbati, 362.891 poarta numele de Mihai, iar 244.595 - Gabriel.

Articole din editia din data de Noiembrie 2011

 • Arbitru din liga a 4-a batut cu pumnii si picioarele in cap pina a lesinat

  Social
 • Casa Tineretului din Agigea inaugurata de Sfantul Dimitrie cel Nou

  Social
 • Fotbal Liga a IV a

  Social
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Social
 • Amenajarea sistemului de canalizare din Lumina se apropie de final

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Vacanță de vis pentru copiii din Grădina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771