Social

Kurban Bayram, sarbatoarea sacrificiului

Cei peste 50.000 de membri ai comunitatii musulmane din judetul Constanta, celebreaza, incepand de duminica, timp de patru zile, Kurban Bayram ul, cunoscut in traditia islamica ca Sarbatoarea Sacrificiului.
Kurban Bayram-ul are loc in ultima luna a calendarului Islamic, luna „zilhigge”, iar pentru a marca sarbatoarea, musulmanii din toata lumea savarsesc traditionalul pelerinaj la locurile sfinte Mecca si Medina. „Pelerinajul, ce se desfasoara dupa un ritual strict, reitereaza pelerinajul initiatic al Profetului Mohammed, in primul mileniu crestin, la locurile sfinte ale religiei islamice, de la Mecca, Valea Mina, pe Muntele Arafat, dealul Muzdalifa si Medina, la care participa anual circa trei milioane de pelerini, dar si puterea sacrificiului pentru credinta in Creator, probata de Profetul Ibrahim”, a precizat seful Cultului Musulman din Romania, muftiul Muurat Iusuf.
Sarbatoarea Sacrificiului comemoreaza gestul de sacrificiu al profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-crestini). ”Pentru a-si exprima credinta neconditionata si supunerea fata de Allah, Ibrahim se arata pregatit sa-si sacrifice fiul, pe Ismail, dar Allah, vazandu-i hotararea si nestinsa credinta, il trimite pe Arhanghelul Gabriel cu un berbec pe altarul sacrificiului. Astfel ca lama cutitului taie gatul animalului si nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrata de lumea musulmana ca Sarbatoarea Sacrificiului, ceremonie ce reconfirma anual credinta in Allah”, a adaugat seful Cultului Musulamn, Muurat Iusuf.
Duminica, in prima zi a sarbatorii, credinciosii de confesiune islamica si-au inceput ziua mergand la geamie, la slujba. Dupa terminarea slujbei, etnicii tatari si-au urat „Kurban Bayraminiz Kayirli Bolsin!”, iar cei turci „Kurban Bayraminiz Mubarek Olsun!”, fiind momentul care a marcat inceputul sarbatorii. Apoi, credinciosii de confesiune islamica au sacrificat animale un batal, o oaie sau o vita. Potrivit traditiei, carnea se imparte celor saraci si vaduvelor, dar o parte se pastreaza si pentru familie. Tot in prima zi de Kurban Bayram, in randul familiilor comunitatii musulmane din Dobrogea se obisnuieste ca cei mici sa mearga la colindat. Copiii umbla din casa in casa, urand „Un Bayram fericit!” si sarutand mana celor in varsta, colindul fiindu-le rasplatit cu dulciuri, nelipsite fiind, si de aceasta data, baclavalele.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*