SACUL SPART DE LA EDILMED

Mai 2007, Bogdan Chirita

Administratie locala
in ultimul timp au tot aparut in presa articole care puneau pe tapet, de catre domnul consilier MARIAN IORDACHE, problema Edilmed-ului, intr-o forma ce mi s-a parut tendentioasa.
M-am simtit obligata sa informez cetatenii, si am facut-o prin intermediul ziarului Graiul Dobrogei”, intr-un scurt articol.
Povestea Edilmed-ului este o poveste lunga.
imi fac mea culpa pentru faptul ca am acordat mai multa importanta ca omul sa aiba apa la robinet, canalizare si curatenie si mai putina ca el sa stie ce eforturi se fac pentru ca ele sa se intample, ce situatie era la Edilmed si ce s-a intamplat aici de la schimbarea administratiei locale.
CUM L-AM GASIT ?

La data investirii noii administratii, societatea se afla in litigiu cu privire la sume datorate catre furnizori si Bugetul de Stat in valoare de 123 mld.lei.
Sumele datorate se gaseau la scadenta iar creditorii au declansat procedurile de executare silita prin sechestre si popriri bancare.
ASA L-AM GASIT!
Ne-am trezit in cateva luni cu mai multe sechestre pe bunurile societatii si conturile din banci blocate.
CE-AM FACUT?
Dupa doua randuri de negocieri, din care prima a fost un esec, am reusit o esalonare a unei datorii de 13,5 mld.catre SC.ELECTRICA DOBROGEA, preluata de AVAS pe parcursul a trei ani, in rate lunare, de care intelegere ne achitam cu rigurozitate. Tot in contul datoriei catre SC ELECTRICA DOBROGEA s-au intocmit documentatii catre Consiliul Concurentei pentru scutirea la plata a unor penalizari in valoare de alte 12 mld.
Alt creditor: SC.CONGAZ
in urma negocierilor, Edilmed a achitat esalonat datoria catre aceasta, sub presiunea intreruperii furnizarii de gaz, astfel incat acum suntem fara restante.
Alt creditor: APELE ROMANE
Chiar si in prezent, in contul unor datorii de 14 mld. pe care exista sentinta civila de punere in executare silita, in orice moment, aceasta poate fi pusa in aplicare.
in urma discutiilor cu reprezentantii APELOR ROMANE, am ajuns la intelegerea de a ne achita ferm de datoriile curente, pentru cele restante acestia solicitand o garantare cu un bilet la ordin, care a conditionat ridicarea popririi asupra contului societatii.
Sub presiunea tavalugului de datorii, care puneau in orice moment problema inchiderii portilor societatii, am solicitat Agentiei Nationale de Administratie Fiscala un control de fond in scopul clarificarii situatiei economico- financiare. Dupa cateva luni de cercetare, raportul a scos la iveala, pe langa fapte de natura penala legate de administrarea fondurilor societatii in perioada 2000-2004 , inca o datorie de 30 mld. cu care societatea s-a incarcat financiar.
Am incercat initierea unui act normativ in care propuneam legiuitorului ca societatile furnizoare de utilitati cu datorii mari la stat sa fie scutite de acestea, tocmai in ideea ca, cu aceasta piatra de gat, a ajunge sa ne inecam, e doar o chestiune de timp.
DE CE ? Pentru ca traim intr-o economie de piata in care daca nu achitam factura la energia electrica, aceasta e intrerupta; nu achitam gazele, ele sunt sistate s.a.m.d. Tot ce consumam pentru ca cetateanul sa aiba in casa apa, caldura, canalizare, trebuie platit! Si inca la timp, altfel se adauga penalitati de intarziere.
Am reusit in doi ani si prin majorari de tarife impuse de scumpirile survenite la nivel national dar si prin majorarea tarifului la apa, canalizare si introducerea unei cote de 3 % pentru dezvoltare, prin strangerea surubului la maxim in ceea ce priveste cheltuielile materiale si o mai buna gestionare a lor, sa echilibram cat de cat situatia societatii, furnizand serviciile catre populatie in standardele impuse, cu mijloacele tehnice pe care le-am avut.
RETEHNOLOGIZARE? Nici n-a putut fi vorba. Banii castigati mergeau in primul rand la plata datoriilor de dinaninte de 2004.
Aflati in imposibilitatea de a angaja cheltuieli de intretinere, Primaria Medgidia a suportat lucrarile de decolmatare a statiilor de pompare, achizitionarea de echipament de detectare acustica a capacelor de canalizare si gaigherelor astupate cu asfalt, tocmai pentru ca sistemul de canalizare era aproape de colaps.
Tot Primaria Medgidia a initiat procesul de reabilitare a centralelor termice vechi pe CLU, la care cheltuielile nu mai puteau fi suportate nici de cetateni, acestia platind 320 RON/Gcal., in conditia de furnizare limitata de caldura, asa numitul frig scump”, nici de societate, echipamentele invechite presupunand costuri pe care nu ni le mai puteam permite.
In tot acest rastimp, problema cu care ne-am confruntat a fost una singura:
SA FUNCTIONAM!
in conditiile in care amenintarea creditorilor era permanenta, preturile la materii prime si combustibili cresteau, sindicatele cereau salarii mai mari, ni se blocau conturile, in conditiile in care doream sa mentinem tarifele la cotele cele mai joase, trebuia sa ne aliniem si la cerintele impuse de standardele Uniunii Europene! intr-un fel de sistem sa cresti mare si voinic, fara sa mananci nimic!rdquo;
Pentru ca am amintit de Uniunea Europeana, de standardele si de preturi mici si pentru ca Medgidia nu mai avea bani de platit datorii de care nu era vinovata, s-a ales solutia concesionarii serviciului de APA CANALIZARE, printr-un contract, in care valoarea investitiilor in refacere, modernizare, reabilitare si extindere este de 44 mil.dolari.
Si pentru ca Primaria a accesat un program PHARE in valoare de 600.000 EURO pentru reconstituirea sistemului de colectare a deseurilor menajere si pretul gunoiului platit la Edilmed continea si datoriile pe care Edilmed le avea de platit, s-a decis ca Serviciul de Salubritate sa functioneze in cadrul Primariei.
SCOPUL? Asigurarea in primul rand a continuitatii serviciului la o calitate mai buna si pentru un pret mai mic.
Ar mai fi multe de spus....Poate ca o sa revin cu amanunte pentru ca oamenii trebuie sa stie, de unde s-a pornit, cum s-a pornit si unde s-a ajuns.
Acum s-a ajuns asa:
1. Americanii au demarat investitiile in Medgidia prin alimentarea cu apa potabila in Valea Dacilor, investitie in valoare de 20 mld.
2. Serviciul Salubrizare, prin taxa de habitat, asigura colectarea de deseuri menajere si intretinerea curateniei orasului la preturi mai mici: sunt asteptate in vara toamna primele utilaje moderne de colectare si transport asigurate de programul PHARE 2004.
3. Pe langa CT.1 5, care functioneaza pe gaz, s-au reabilitat CT6,7,8 si retelele aferente, urmand ca anul acesta sa se renunte definitiv la solutia CLU, adoptandu-se varianta caldura ieftina”, Gcal.gaz fiind 220 RON, aflandu-se in lucru la aceasta ora CT10,12,16,15,14,17,13.
4. Reteaua de gaz este in extindere, in 2008 tot orasul urmand a beneficia de gaze si deci si de alternativa incalzirii individuale, pe langa cea centralizata.
Ce se va intampla cu sacul spart care este Edilmed?!...
Dupa ce firma de audit financiar cu care s-a angajat consultanta va formula o concluzie, se va lua o decizie.
Rosca Irina Director S.C. EDILMED S.A.

Album foto

 • Articole din editia din data de Mai 2007

 • An plin de proiecte la Saraiu

  Administratie locala
 • SACUL SPART DE LA EDILMED

  Administratie locala
 • Fara culturi agricole anul acesta

  Administratie locala
 • Remes avertizat dur la Bruxelles

  Administratie locala
 • Incep lucrarile de modernizare a centralei termice din zona nord

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Tuzla suspendă programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771