Remes avertizat dur la Bruxelles

12 Mai 2007, Bogdan Chirita

Reportaje

Remes avertizat dur la Bruxelles

Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Decebal Traian Remes, a primit la Bruxelles, avertismente severe din partea oficialilor europeni pentru intarzierile pe care Romania le-a inregistrat in privinta infiintarii agentiilor de plati in domeniul agricol, care ar putea insemna pierderea unor sume importante ce revin tarii noastre, informeaza Rompres, citata de ziarul financiar electronic www.SMARTfinancial.ro.
Analiza oficialilor europeni fata de starea de lucruri din tara este cea pe care am facut-o si eu si am primit din partea dumnealor atentionari relativ severe in sensul ca, daca nu ne vom incadra in termene, nu vom gasi sub nicio forma intelegere”, a declarat ministrul agriculturii, la finalul primei zile a lucrarilor Consiliului Agricultura si Pescuit, desfasurate la Bruxelles, in perioada 7-8 mai.
Decebal Traian Remes a explicat ca avertismentele primite inseamna ca, daca Romania nu parcurge anumite etape pana la sfarsitul acestui an, risca sa piarda sume de bani care reprezinta atat plati directe pe suprafetele agricole, cat si fonduri destinate proiectelor din vechiul program SAPARD.
El a adaugat ca nu mai avem unde sa impingem in timp sarcinile, calendarul este foarte strans si nu mai putem face decalari de etaperdquo;. Ministrul agriculturii a mai spus ca nu se asteapta la un raport negativ al Uniunii Europene in privinta agriculturii din Romania, ci se teme mai degraba ca acesta sa nu fie "prea corect", ceea ce ar insemna ca, pe fondul actuale stari de lucruri din tara, evaluarea va duce la rezultate negative: L-as considera un raport negativ doar in masura in care el ar fi nedrept si nu in concordanta cu realitatile din tara. Teama mea este ca evaluarea va fi pozitiva in sensul ca va fi concorda cu realitatile din tara si va aduce penalitati", a marturisit Decebal Traian Remes.
in urma bilanturilor pe care le-a promis pentru 15 mai si 12 iunie, Remes a amenintat ca va trece peste anumite prevederi ale legii functionarului public justificand ca protectia funtionarilor publici care se vor face vinovati de abateri, delasare sau lipsa de interes si profesionalismrdquo; nu inseamna nimic pentru domnia sa; in cazul in care, in urma unor astfel de greseli, ministrul va constata intarzierea infiintarii agentiilor de plati, el nu va putea sa ii ierte daca fermierii pierd bani din cauza astardquo;.


Cand si cum se vor putea face cererile de finantare
Intr-un interviu acordat site-ului www.fonduri-structurale.ro, dl Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, vorbeste despre elemente de detaliu in gestionarea fondurilor structurale de catre autoritatile romane. in continuare, vom spicui din acest interviu cele mai aplicate si mai interesante informatii pentru potentialii beneficiari ai fondurilor europene post-aderare in stadiul actual al adoptarii documentelor programatice la nivel de tara si de Uniunea Europeana.
Intervievator: Cand vor fi publicate primele versiuni ale ghidului solicitantului?
Razvan Cotovelea: Ghidurile Solicitantului vor fi publicate imediat dupa adoptarea Programele Operationale de catre Comisia Europeana, pentru fiecare PO sau chiar la nivel de axa prioritara/ domeniu major de interventie. Este necesar ca ele sa apara dupa adoptarea documentelor programatice, pentru a reflecta forma finala, aprobata de CE, a acestora.
I: Care este nivelul cofinantarii stabilit pentru autoritatile locale si ONG-uri?
R.C.: Pentru autoritatile locale si ONG-uri, nivelul cofinantarii a fost stabilit in principiu la minim 2% din cheltuielile eligibile, urmand ca diferenta sa fie suportata de la bugetul de stat. Nivelul stabilit pentru cofinantare este scazut pentru a sprijini cat mai multe autoritati locale si ONG-uri sa aiba acces la finantarea prin Instrumentele Structurale, tinand cont de posibilitatile reduse de cofinantare pe care unele dintre acestea le au. Autoritatile locale trebuie sa-si asigure surse de finantare si pentru cheltuielile neeligibile care pot aparea pe parcursul derularii proiectului.
I: Cand va fi cunoscuta lista cheltuielilor eligibile?
R.C.: Proiectul de Hotarare de Guvern privind regulile generale de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale, prin Programele Operationale se afla inca in dezbatere publica. in forma finala, aprobata de Guvern, a acestui act normativ va fi precizata limita cheltuielilor eligibile pentru elaborarea si managementul proiectelor.
I: Cum va arata solicitarea de finantare, exista o forma a cererii in faza de draft care poate fi consultata?
R.C.: Draft-ul cererii de finantare se afla in procedura de consultari interne cu celelalte Autoritati de Management, urmand a fi publicata in perioada urmatoare. Trebuie mentionat ca a fost luata decizia sa fie folosita o singura forma de cerere de finantare pentru toate Programele Operationale, aceasta pentru a se asigura coerenta intre programe si a facilita completarea ei.
I: in cat timp vor primi beneficiarii banii din momentul in care depun solicitarea de finantare?
R.C.: Se preconizeaza ca perioada de decontare a cheltuielilor va fi de aproximativ 60 de zile intre depunerea cererii de rambursare de catre beneficiar si pana cand banii ii intra in cont. O preconditie este insa completarea corecta a cererii de finantare si furnizarea tuturor documentelor justificative odata cu depunerea acestei cereri. (a se sublinia faptul ca dl Cotovelea se refera aici la termenul de 60 de zile de la cererea de ramburs a cheltuielilor deja efectuate, nu de la cererea de finantare, cum era intrebarea n.r.)
I: Cine poate beneficia de prefinantare?
R.C.: Prefinantarea este acordata autoritatilor locale si ONG-urilor dupa aprobarea proiectelor, pentru a facilita demararea activitatilor proiectului (conform Ordonantei Guvernului nr. 29/2007). Normele metodologice de aplicare pentru aceasta Ordonanta sunt in curs de elaborare la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor.
I: Cand preconizati ca vor putea fi depuse primele solicitari de finantare?
R.C.: Dupa adoptarea Programelor Operationale de catre Comisia Europeana vor fi publicate Ghidurile Solicitantului si vor fi lansate primele cereri de proiecte. Se estimeaza ca primele cereri de proiecte vor fi lansate dupa mijlocul anului 2007.
I: Va fi un termen limita de depunere a cererilor de finantare? Un beneficiar ar putea relua procedura de depunere daca, de exemplu, a uitat sa anexeze un document obligatoriu?
R.C.: Cererile de proiecte vor specifica foarte clar care sunt termenele pana la care se primesc proiecte, in functie de procedura adoptata de fiecare Autoritate de Management. in cazul in care un dosar depus nu este complet, proiectului ii va fi refuzata finantarea si va fi returnat solicitantului. Dosarul poate fi redepus dupa completare, daca nu s-a incheiat termenul in care se primesc cereri.

Exemplu de asociere eficienta de comunitati locale
Noua comune din judetul Cluj, impreuna cu doua municipii Turda si Campia Turzii au ales sa se asocieze pentru demararea unui program de dezvoltare zonala. Comunitatea Urbana Aries (CUA) este un proiect demarat in 2003, dar au fost necesari mai bine de patru ani pentru ca structura de asociere sa functioneze.
Constituita in septembrie 2005, asociatia consiliilor locale din aria Aries-Turda-Campia Turzii este o institutie publica de cooperare intercomunala. CUA este desemnata de Consiliile locale sa realizeze, pentru si in numele lor, servicii publice de interes comun. Structura de organizare a Comunitatii include un Consiliu general, compus din reprezentantii tuturor comunelor si oraselor asociate, un Consiliu Director, in care sunt desemnati primarii localitatilor si comisii de specialitate, dupa modelul celor existente in Consiliile locale, compuse din consilieri si reprezentanti ai aparatului tehnic al Primariilor.
Primul proiect accesat de CUA, destinat dezvoltarii regionale, este un
proiect ISPA, cu o valoare initiala de 30 de milioane de euro, suplimentat la
suma de 90 de milioane, destinat reabilitarii si extinderii retelei de apa si
canalizare. Potrivit primarului comunei Mihai Viteazu (membra a CUA), proiectul
derulat de Comunitate va permite abordarea dezvoltarii serviciilor publice intr-o
forma mult mai eficienta. Potrivit unei estimari a consultantilor, localitatea Mihai Viteazu va benficia de o finantare de 4 milioane de euro, cu o participare proprie de 1 milion de euro. Era necesara aceasta asociere si un proiect regional de dezvoltare a serviciilor, pentru a vedea care este forma cea mai eficienta de a investi. Consiliile locale doar garanteaza plata contributiei proprii. In fapt, aceasta este platita de catre cetateni, prin pretul de furnizare a apei si canalizarii”, spune primarul comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng.
Desi a fost initiat in 2003, ca proiect, CUA a inceput sa functioneze practic doar din prima luna a lui 2007. In noiembrie anul trecut Consiliile locale asociate au aprobat infiintarea unui operator unicrdquo; Compania de Apa Aries societate comerciala care sa gestioneze serviciile de apa-canal pe aria Comunitatii si sa inlocuiasca operatorii locali.
Din ianuarie, Consiliile locale asociate au desemnat conducerea Companiei de Apa Aries si urmeaza sa dispuna concesionarea serviciilor de apa-canal catre acest nou operator. Dupa modelul operatorului unicrdquo; la apa, se analizeaza infiintarea unui operator unic pentru salubritate si iluminat public pe arealul Comunitatii. Localitatile asociate au mai convenit sa lucreze impreuna pentru gestiunea comuna a deseurilor, infiintarea centrelor de informare europeana, intocmirea planului urbanistic de amenajare a teritoriului in cadrul Comunitatii.
(sursa: Satul romanesc sat europeanrdquo; publicatie editata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania)

Album foto

 • Articole din editia din data de 12 Mai 2007

 • An plin de proiecte la Saraiu

  Reportaje
 • SACUL SPART DE LA EDILMED

  Reportaje
 • Fara culturi agricole anul acesta

  Reportaje
 • Remes avertizat dur la Bruxelles

  Reportaje
 • Incep lucrarile de modernizare a centralei termice din zona nord

  Reportaje
 • Articole din aceeasi categorie

 • Medgidienii sunt nemultumiti de actuala conducere a Primariei

  Reportaje
 • Zilele Medgidiei - atac la buzunarele participantilor

  Reportaje
 • PSD vrea sa dea alocatie de 200 lei pana la majorat

  Reportaje
 • Indemnizatia pentru cresterea copilului va fi de 85% din venituri

  Reportaje
 • Platile directe catre fermieri dupa 20 februarie

  Reportaje
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771