Cine va face bani cu aurul, gazele, petrolul si apa Romaniei

August 2011, Dorin Mincu

Administratie locala

Agentia Nationala pentru Rezerve Minerale (ANRM) a acordat, de la inceputul acestui an, 12 concesiuni unui numar de cinci firme pentru explorarea si exploatarea  unor perimetre asociate unor zacaminte petrolifere si de gaze. A mai acordat si o licenta de  exploatare a unui perimetru auro-argentifer.
Statul roman a acordat, de la inceputul acestui an, 10 licente de exploatare a perimetrelor petroliere si una aurifera, potrivit datelor Agentiei pentru Resurse Minerale. Toate licentele sunt pe termen lung si foarte lung. Concesiunile petroliere au fost acordate de catre ANRM unui numar de 5 firme dintre care doar Romgaz este un nume cunoscut. 
Astfel, Romgaz a castigat un perimetru in Depresiunea Panonica, societatea Fora a castigat o concesiune la Silistea - Magureni si una la Oporelu – Constantinesti, Sigma S.A. Are doua concesiuni, una la Fierbinti Targ si alta la Melinesti, Expert are doua perimetre la Grivita Nord si Stoenita iar Alpha Metal are concesionate perimetrele de la Cosminele, Cosesti si Chislaz. Toate acordurile sunt pe o perioada de 30 de ani si presupun o investitie din partea firmelor de 25 de milioane de dolari, potrivit datelor ANRM. Redeventele datorate statului roman se vor cifra la valori intre 3,5% si 13% la titei respectiv intre 3,5% si 13,5% la gaze. 
Cat priveste concesiunile auro-argentifere, de la inceputul anului, s-au acordat doar doua licente, ambele pentru aceeasi companie. Deva Gold a primit o licenta de prospectiune, pe doi ani, in cadrul perimetrului de la Certej Nord si una de exploatare, pe cinci ani, la Baita Craciunesti. Cheltuielile totale pe prospectiune sunt estimate la 216.000 de euro in timp ce la exploatare sunt de 13,8 milioane de euro. Redeventa la exploatare este de 4% din productia miniera. 
in acest an s-au mai acordat si sase licente pe categoria ape minerale. Unul este de prospectiune si a fost acordat, pe doi ani, societatii Foradex, trei sunt pe exploare, luate de Consiliul Local Baile Tusnad, Consiliul Local Baile Herculane si Transgex iar doua sunt de exploatare. Una a fost luata firma Aguapur iar cealalta de Societatea Comerciala de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca T.B.R.C.M. S.A. Amandoua sunt pe 20 de ani. Cheltuielile totale la prospectiune sunt estimate la 25.000 de euro, la explorare de 150.000 de euro iar la exploatare de circa 15 milioane de euro. Perimetrele concesionate se afla in localitati cu traditie in exploatarea apelor minerale precum Tusnad, Herculane, Olanesti ori Sarata Monteoru.
Odata inceputa exploatarea, statul va percepe o redeventa de 4 euro la mia de litri de apa minerala naturala respectiv 4% din valoarea productiei miniere pentru apa minerala terapeutica.

Sursa: www.money.ro

Articole din editia din data de August 2011

 • Cine va face bani cu aurul, gazele, petrolul si apa Romaniei

  Administratie locala
 • Fostul secretar al comunei Baraganu, Nicut Luminita acuzat in instanta

  Administratie locala
 • Programare meciuri in Campionatul de fotbal editia 2011-2012

  Administratie locala
 • 50 de copii din Republica Moldova isi petrec vacanta la Navodari

  Administratie locala
 • Cel mai vechi papirus din Europa si singurul din Romania a ajuns la Mangalia

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • ANUNȚ COMUNA ALBEȘTI

  Administratie locala
 • Ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat în greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intră în greva foamei

  Administratie locala
 • Școală nouă pentru elevii din Albești

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771