Cultură

Cel mai vechi papirus din Europa si singurul din Romania a ajuns la Mangalia

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia si Primaria Municipiului Mangalia au organizat luni, 22 august 2011, la sediul muzeului callatian, ceremonia oficiala de predare – primire a singurului papirus din Romania si cel mai vechi papirus din Europa.
“in anul 1959 a fost descoperit, la Mangalia, un papirus datat in secolul IV i.Hr. Imediat dupa descoperire, a fost trimis pentru restaurare si conservare la Moscova si, timp de jumatate de secol, nu am mai stiut nimic despre acest papirus. in lucrarile de specialitate, dar si in diverse alte reviste si ziare romanesti, autorii articolelor scriau ca papirusul s-a distrus in momentul cand a fost scos din pamant. in realitate, el a fost restaurat si conservat, timp de trei ani, de Mihail A. Alexandrovski, un renumit specialist din Moscova, care a primit, pentru munca sa, din partea statului rus, cea mai inalta distinctie.
in anul 2009, cand, prin sustinerea d-lui primar Mihai Claudiu Tusac, am  devenit director al muzeului, se implineau 50 de ani de la descoperirea papirusului. De la dl. dr. Ion Paslaru aflasem ca acest papirus ar exista, totusi, pe undeva pe la Moscova, astfel ca unul dintre proiectele pe care mi l-am propus atunci a fost sa regasesc si sa readuc in tara acest deosebit de important artefact pentru istoria Dobrogei. impreuna cu dl. Paslaru si dl. primar Mihai Claudiu Tusac, am facut toate demersurile necesare pentru gasirea si recuperarea papirusului. 
Dupa doi ani l-am regasit si, la solicitarile noastre de restituire, Centrul de conservare a cerut aprobarea Ministerului Culturii din Federatia Rusa, pe care a primit-o in iunie 2011. Mai mult, directorul Centrului de conservare, dr. Alexander Lesovoy, a convocat si un Consiliu stiintific, cu specialisti si experti din Federatia Rusa, pentru a analiza starea in care se afla papirusul. Concluzia a fost aceea ca se afla intr-o perfecta stare, la fel ca in anul 1961, atunci cand Mihail A. Alexandrovski a finalizat restaurarea si conservarea sa. 
Iata ca, dupa 52 de ani de la descoperire, impreuna cu dl. dr. Ion Paslaru si dl. primar Mihai Claudiu Tusac, am readus in tara cel mai vechi papirus din Europa si singurul papirus din Romania. Pentru mine este cea mai mare realizare in plan profesional, de cand ocup functia de director al muzeului” a declarat dr. Sorin Marcel Colesniuc. 
Acest deosebit de important artefact a fost predat, in cadrul unei ceremonii oficiale, de catre dr. Alexander Lesovoy – director al Centrului de Restaurare I.E. Grabar din Moscova si a fost primit de dr. Sorin Marcel Colesniuc – director al Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia.
intreaga istorie a descoperirii, trimiterii la Moscova pentru restaurare si conservare, regasirii dupa jumatate de secol si readucerii in tara a acestui deosebit de important papirus a fost prezentata in cadrul conferintei de presa, care a urmat dupa ceremonial, de asemenea au fost vazute, in premiera, si primele imagini, unele realizate cu raze ultraviolete si infrarosii. 
La eveniment au fost prezenti: primarul Municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, profesori si studenti de la Universitatea regionala de stat din Moscova, specialisti in istorie veche si arheologie din universitatile si muzeele din tara dar si din strainatate, oameni de cultura si pasionati de istorie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*