FMI avertizeaza SUA sa majoreze rapid plafonul de indatorare

Iulie 2011, Adrian Nicarel

Actualitate

Fondul Monetar International (FMI) a avertizat luni Statele Unite ca trebuie sa majoreze rapid plafonul de indatorare si sa aduca datoriile sub control, pentru a proteja economia mondiala.
FMI a constat intr-un raport de evaluare a perspectivelor economiei americane ca ritmul lent de redresare poate continua, cu unele ajustari fiscale, dar a notat ca datoriile publice reprezinta un motiv de ingrijorare. "Directorii din board-ul FMI au subliniat nevoia urgenta de crestere a limitei de indatorare a guvernului federal, dar si necesitatea unui acord cuprinzator referitor la un program pe termen mediu de consolidare a bugetului", se arata in raport.
Termenul limita pana la care guvernul american mai are dreptul sa se imprumute, 2 august, se apropie, dar congresmenii republicani si democrati au refuzat pana acum sa ajunga la un compromis pentru majorarea pragului de indatorare, in prezent de 14.300 miliarde de dolari, si in privinta cheltuielilor publice si a impozitelor.
Potrivit FMI, SUA trebuie sa aplice din anul fiscal 2012, care va incepe pe 1 octombrie, unele masuri menite sa aduca datoriile sub control, altfel risca sa isi piarda credibilitatea. "Strategia trebuie sa includa economii in asistenta medicala si majorarea veniturilor, inclusiv prin fiscalitate", potrivit raportului.
FMI considera ca riscurile legate de perspectivele economice ale Statelor Unite sunt in crestere. Aceste riscuri includ posibilitatea unei cresteri bruste a dobanzilor sau retrogradarea ratingului suveran al SUA, daca nu va avea loc un acord privind cresterea limitei de indatorare si un plan pe termen mediu pentru reducerea datoriilor. "Aceste riscuri vor avea si repercusiuni semnificative la nivel mondial, avand in vedere rolul central al titlurilor americane de Trezorerie pe pietele financiare internationale", a aratat Fondul. Institutia a avertizat pe de alta parte ca "ajustarea bugetara excesiva" trebuie evitata, intrucat ar afecta cererea interna si ar incetini dezvoltarea economica.
FMI anticipeaza intr-un scenariu optimist ca economia va avea, incepand din 2012, un ritm de dezvoltare de circa 2-3/4-3%, care va duce la o crestere moderata a veniturilor si la o reducere lenta a somajului.

Articole din editia din data de Iulie 2011

 • E o certitudine, Guvernul va trage prima transa si din noul acord cu FMI

  Actualitate
 • A doua editie a Festivalului Mangalia se pregateste de deschidere

  Actualitate
 • Tuzla, o comuna in plina dezvoltare si modernizare

  Actualitate
 • Niculae Stan preocupat de dezvoltarea comunei Pecineaga

  Actualitate
 • Noua sedinta de Consiliu Local cu scantei

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771