Cum a irosit statul imprumuturile pentru proiecte de investitii

28 Iunie 2011, Dorin Mincu

Administratie locala

Doar o treime din suma de 5,28 miliarde euro imprumutata de statul roman pentru proiecte de investitii a fost efectiv utilizata, in ultimul deceniu. 
Un raport al Curtii de Conturi arata ca, din cauza performantelor slabe ale autoritatilor, creditorii au anulat sute de milioane de euro. in timp ce se plang ca nu au bani de investitii, institutiile statului irosesc credite obtinute in conditii avantajoase de la Banca Mondiala. 
Proiecte in valoare de peste 5,28 miliarde de euro au fost parafate in ultimii zece ani. Numai ca incompetenta autoritatilor a dus la subutilizarea imprumuturilor si la anularea lor partiala, potrivit unui raport de audit al Curtii de Conturi. Practic doar 38% din suma a fost folosita. Cele mai ineficiente institutii au fost Ministerul Muncii care a utilizat 1,86% din imprumuturi si cel al Justitiei cu 6,15%. La polul opus, se afla Ministerul Dezvoltarii care a reusit sa traga 60% din credite. Din cele 5,28 miliarde de euro, jumatate a revenit Minsiterului Transporturilor si, in special CNADR: 2,75 miliarde de euro. 
Pe locurile urmatoare sunt Ministerele Mediului cu 654 milioane de euro, Administratiei cu 510 milioane de euro, Dezvoltarii cu 346 milioane de euro si Educatiei cu 247 milioane de euro. 
in cazul a 18 din cele 92 de imprumuturi, in valoare de circa 800 milioane de euro, bancile finantatoare au anulat in jur de 250 milioane de euro pentru care s-au platit comisioane de cateva milioane de euro; de exemplu, in cazul imprumutului pentru CNADNR, CFR si Metrorex, Banca mondiala constata ca atentia Ministerului Transporturilor s-a concentrat asupra variantelor de ocolire, cu toate ca acestea nu erau cele mai mari investitii din proiect dar se constituiau in puncte politice foarte attractive, Transporturi 2,75 miliarde de euro, Mediu 654 milioane de euro, Administratie 510 milioane de euro, Dezvoltare 346 milioane de euro, Educatiei 247 milioane de euro


Articole din editia din data de 28 Iunie 2011

 • Cum a irosit statul imprumuturile pentru proiecte de investitii

  Administratie locala
 • Coalitia doreste infiintarea unui nou minister, pentru gestionarea fondurilor europene

  Administratie locala
 • Proiect de promovare turistica a municipiului Mangalia

  Administratie locala
 • Zona de promenada pe plaja din Navodari

  Administratie locala
 • Investitii noi in sudul litoralului romanesc

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiect pentru construirea unei piețe de pește în Pecineaga

  Administratie locala
 • Amenajare loc de joacă în centrul orașului Negru Vodă

  Administratie locala
 • Capelă mortuară în localitatea Mireasa

  Administratie locala
 • Toate drumurile de pământ din localitatea Comana vor fi pietruite

  Administratie locala
 • Instituțiile de învățământ din Ciobanu pregătite pentru noul an școlar

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771