Estimari si pregatiri pentru fondurile agricole

5 Mai 2007, Bogdan Chirita

Actualitate

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) estimeaza ca valoarea fondurilor UE pentru sectorul agricol obtinute de romani in 2007 este de 560 de milioane euro. Banca in contul careia vor fi virati banii va fi selectata in urma unei licitatii publice, pe 7 mai. Potrivit Romania libera”, nicio banca nu cumparase caietul de sarcini pentru aceasta licitatie cu numai cateva ore inainte de data-limita de joi, 3 mai.
"Estimarile Ministerului Agriculturii arata ca sumele primite vor fi de 560 milioane de euro, din care 250 de milioane euro din FEGA, iar restul pentru dezvoltare rurala", a declarat agentiei Mediafax directorul Directiei Financiar-Contabilitate din minister, Carmen Bidascu. Cele 560 de milioane euro reprezinta circa 4% din totalul sumelor UE destinate domeniului agricol din Romania, in perioada 2007-2013, de aproximativ 13 miliarde euro.
Sumele destinate platilor unice pe suprafata pentru fermieri se ridica, in total, pentru anul 2007, la circa 440 de milioane euro, peste nivelul fondurilor pe care ministerul estimeaza ca le va primi, de 250 de milioane euro. Distribuirea platilor aferente acestui an se realizeaza insa pana la 30 iunie 2008. Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) face platile, sumele fiind ulterior rambursate de Uniunea Europeana.
In ceea ce priveste fondurile pentru dezvoltare rurala, ministerul estimeaza ca UE va acorda Romaniei peste 300 de milioane euro in acest an, in conditiile in care procesul de depunere a proiectelor nu a inceput inca. Proiectele vor putea fi depuse dupa trimiterea oficiala a Planului National de Dezvoltare Rurala spre avizare la Bruxelles. Data estimata pentru trimitere era initial stabilita pentru inceputul lunii martie, dar acum se spera ca documentul va putea fi trimis pana la 1 iunie.


Romania performante slabe la industria alimantara

Romania trebuie sa se promoveze in calitate de partener interesant pentru investitiile companiilor alimentare din UE prin investitii de la zero sau prin fuziuni ale companiilor romanesti deja existente. Acesta este sfatul dat de Donato Chiarini, sef al Delegatiei Comisiei Europene, reprezentantilor patronatelor, sindicatelor si investitorilor din industria alimentara romaneasca. "Romania poate si trebuie sa caute sa isi dezvolte gama de produse si calitatea productiei pentru a face fata aprecierii consumatorilor romani, dar si consumatorilor din celelalte state membre", a mai spus Chiarini.
Toti cei din industria alimentara cad de acord asupra unui aspect: lipsa materiei prime de calitate e principala problema a industriei alimentare. Temerea reprezentantilor industrieie alimentare romanesti este ca nu avem materie prima competitiva in termeni de calitate/pret cu cea din UE si fara aceasta nu avem cum sa devenim competitivi. "Sectorul de productie din Romania este mult ramas in urma, iar din acest punct de vedere suntem total nepregatiti sa facem fata competitiei europene", a precizat Gheorghe Petrisor, vicepresedinte al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL). "Foarte putini procesatori (potentiali sunt 19 din circa 277 autorizati) pot participa la comertul intracomunitar. Si cota de lapte negociata e foarte mica, circa 61% din ce s-a cerut, fiind cel mai slab rezultat obtinut de tarile Europei Centrale si de SE. "
Potrivit unui studiu realizat de jurnalisti ai revistei Banii nostri”, Romania nu se poate lauda cu cifre prea imbucuratoare in ceea ce priveste industria alimentara:
bull;1,7 miliarde de euro este deficitul inregistrat de Romania in 2006 in domeniul produselor alimentare. In 2005, Romania era al zecelea importator mondial de alimente, mai mare decat China. La export, Bulgaria e de doua ori peste noi.
bull;1,4 vaci de fermier este media in Romania, comparativ cu circa 50 de vaci in spatiul comunitar. Avem un total de 1,7 milioane de vaci la 1,2 milioane de fermieri.
bull;0,39 tone lapte produs in tara este conform cerintelor din spatiul comunitar. Doar aceasta cantitate poate fi procesata in produse lactate care pot participa la comertul intracomunitar.
bull;19 procesatori romani de lapte dintr-un total de 227 pot participa la comert in spatiul european.
bull;5,5 milioane de porci crescuti in Romania, in vreme ce consumul anual este de 11 milioane tone de carne porc
bull;doar 0,25 milioane tone de carne porc a fost exportata in 2006.
bull;Presedintele Patronatului Carnii de Porc crede ca ar putea fi crescut un numar dublu de porci si crescute astfel exporturile.
bull;40% din necesarul de ambalaje folosite in industria conservelor sunt produse in Romania, restul fiind importate, ceea ce in cost adauga 30%

Oportunitatea investitiei in ferme

Demararea unei afaceri in agricultura incepe de la evaluarea cererii, spune Vlad Stoianovici, sef serviciu Dezvoltarea fermei la Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA). "Totul trebuie sa plece de la ceea ce poti sa vinzi. Pornesc de la pretul de vanzare si calculez daca pot sa produc la un pret mai mic. Apoi evaluez investitia si cine ma ajuta: subventii europene, programe de dezvoltare pentru IMM-uri etc. Si, peste tot in lume, trebuie sa-ti risti si banii tai", spune specialistul ANCA. La noi, cererea este inca mare, si asta o sesizeaza bine importatorii. Si producatorii raporteaza cresteri spectaculoase ale cifrei de afaceri. Raportat la Uniunea Europeana, romanii consuma mai putin de jumatate la majoritatea produselor alimentare, ceea ce demonstreaza potentialul intern. Cat despre export, cifrele sunt atat de mici incat este loc destul pentru cresteri.
Necesitatea industriei alimentare de a se adapta cerintelor europene este o oportunitate. De exemplu, chiar daca pare ca productia de lapte e in exces, in fapt e penurie de lapte, conform normelor europene numai 15% din lapte este conform. Obligate sa proceseze lapte conform, unitatile de prelucrare se trezesc ca nu au ce baga in instalatii. Astfel ca fabricile de prelucrare a laptelui au inceput sa investeasca in ferme de vaci care sa produca lapte conform.
Subventiile europene sustin semnificativ incasarile si profitabilitatea, nefiind afectate de taxe. Consultantii ANCA recomanda chiar ca banii europeni sa fie punct de plecare in dezvoltarea afacerii.
"Printre cele mai profitabile domenii as puncta investitia intr-o ferma de vaci de lapte, din patru motive: continuitatea incasarilor din valorificarea laptelui si carnii, fluxul tehnologic este relativ simplu, amortizarea investitiei se face in mai putin de cinci ani, se dau subventii pe animal si pe litrul de lapte", spune Otilia Manta, presedinte Grupului Roman pentru Investitii si Consultanta (RGIC).
Potrivit RGIC, in topul afacerilor cele mai profitabile in agricultura se situeaza fermele zootehnice, procesarea laptelui si procesarea carnii, avand in vedere trei indicatori: rata rentabilitatii capitalului investit, durata de recuperare a investitiei si profitul anual net.
Exemple de proiecte tip realizate de ANCA:
bull;Ferma de vaci de lapte (20 si 50 de capete)
Investitia in ferma de 20 de capete, de 162.000 lei, se recupereaza in 5 ani. Rata profitului este de 30%. Profitul annual (34.000 lei) rezulta din diferenta dintre valoarea laptelui (142.000 lei) si cheltuieli (108.000 lei).
Pentru ferma de 50 de capete, investitia este de 464.000 lei (289.000 lei in adapost, 175.000 lei pentru animale). Sunt necesare 78 ha cu culturi furajere. Pragul de rentabilitate (zero) este la un pret al laptelui de 0,746 lei/litru. Investitia se recupereaza in 6 ani, profitul fiind de 76.000 lei anual.
bull;Ferma de porci
Ferma poate fi in circuit inchis cu livrare de porci grasi pentru abator, ferme de reproductie cu livrare de purcei sau ingrasatorie de porci. Rata profitului la produsul "carne de porc", luand in calcul si subventiile, variaza intre 29 si 49%, functie de tipul de ferma.

Album foto

 • Articole din editia din data de 5 Mai 2007

 • Dezvoltarea invatamantului la Cuza Voda

  Actualitate
 • Estimari si pregatiri pentru fondurile agricole

  Actualitate
 • Cecat la munca, mai bine... la furat

  Actualitate
 • Noi proiecte de hotarare acrobate in sedinta ordinara de la Cernavoda

  Actualitate
 • PRIMARIA AJUTA PE CEI 60 DE SINISTRATI DIN CERNAVODA

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajează tineri pentru creșterea forței de muncă în agricultură, acvacultură și industria alimentară

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771