Guvernul s-a angajat sa ia toate masurile pentru ca Romania sa exporte, din 2012, gaze prin Ungaria

Mai 2011, Adrian Nicarel

Actualitate

Guvernul s-a angajat ca va lua toate masurile pentru ca Romania sa poata exporta gaze prin Ungaria pana la sfarsitul anului 2012, se arata in memorandumul de intelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeana (CE).
Guvernul va trebui "sa intreprinda toate actiunile necesare pentru a se asigura ca fluxul bidirectional de gaze la granita cu Ungaria este stabilit pana la sfarsitul anului 2012", se arata in memorandum.
Sistemul national de gaze este conectat cu cel ungar prin conducta Arad-Szeged, pusa in functiune in octombrie 2010. Prin acest gazoduct Romania poate acum doar sa importe gaze, insa in urma unor investitii va fi posibil si exportul.
"Tehnic, fluxul de gaz poate fi inversat pana in 2012, astfel incat sa exportam gaze, nu doar sa importam. Termenul din memorandumul cu CE a fost negociat, nu a fost impus", au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei.Totodata, Executivul va trebui sa prezinte, "in cel mai scurt timp posibil", o foaie de parcus privind exportul de gaze, iar pana la finele anului 2011 sa elimine obstacolele legislative pentru acest obiectiv.
Un alt angajament asumat de Romania vizeaza eliminarea barierelor legislative si tehnice referitoare la comertul cu electricitate si gaze la granita, precum si stabilirea, pana in luna decembrie, a unui sistem "intra-day" de tranzactionare a energiei electrice si gazelor cu Ungaria si Bulgaria.De asemenea, activitatile de transport al gazelor naturale si energiei electrice trebuie sa fie administrate intr-o maniera "transparenta si nediscriminatorie". Separarea acestor activitati va fi realizata complet pana in februarie 2012, se spune in document.
Transportul gazelor si al electricitatii este realizat de doua companii de stat, Transgaz Medias (TGN), respectiv Transelectrica (TEL). CE doreste ca Transelectrica si Transgaz sa fie controlate de o alta autoritate decat cea care detine pachetele majoritare de actiuni la producatorii de gaze si electricitate.
"Discutiile dintre CE si Guvern au fost ca transportatorii de energie si gaze sa fie trecuti sub o alta autoritate decat cea sub care se afla producatorii. Adica, Transelectrica si Transgaz trebuie sa fie controlati de o alta entitate decat Ministerul Economiei, care in prezent detine pachetele majoritare de actiuni si la aceste doua societati, si la producatori. O propunere a Ministerului Economiei a fost ca Transelectrica si Transgaz sa fie trecute in subordinea Guvernului", au adaugat sursele.
Ministerul Economiei este actionarul majoritar al Transelectrica si Transgaz, precum si al celor mai mari producatori de electricitate, precum complexele Energetice din Oltenia, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Termoelectrica. De asemenea, Ministerul Economiei controleaza si producatorul de gaze Romgaz Medias, care, alaturi de OMV Petrom, asigura peste 90% din productia de gaze la nivel national.
Memorandumul precizeaza ca Executivul trebuie sa se asigure, pana in luna iunie, ca autoritatea de reglementare in domeniul energetic, ANRE, va fi "puternic" indepedenta si va dispune de mijloacele adecvate pentru a functiona. CE si-a exprimat, anul trecut, ingrijorarea in privinta independentei ANRE, din cauza masurilor legislative ale Executivului din 2009.
Sursa: www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Mai 2011

 • Radu Mazare vrea sa vanda Cazinoul din Constanta

  Actualitate
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Actualitate
 • Fotbal Liga a IV a

  Actualitate
 • Port turistic european, cu bani comunitari

  Actualitate
 • Ministerul Mediului a constatat ca groapa de deseuri de la Navodari nu mai are acord de mediu!

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771