LUMINA DE LA MALUL MARII la a X-a editie

Aprilie 2011, Adrian Nicarel

Social

Ca in fiecare an, cu prilejul Sarbatorilor Pascale, la Mangalia au loc diverse evenimente prin care este anuntat marele moment al invierii Domnului nostru Iisus Hristos, manifestari la care participa toti cetatenii municipiului, de la mic la mare.
Evenimentele au fost anuntate de marti, 19 aprilie 2011, de catre iepurasii care s-au plimbat cat era ziua de lunga pe strazile municipiului Mangalia, impartind bomboane si alte surprize dulci locuitorilor de toate varstele. Cei mai mici locuitori ai municipiului Mangalia au participat sambata, 23 aprilie 2011, de la ora 11.00, in foaierul Casei de Cultura din Mangalia la traditionalul concurs de incondeiat oua organizat de Serviciul Public Crese, Asistenta Sociala, Cultura si Igiena Publica (SPCASCSIP) din cadrul Primariei Municipiului Mangalia. Au participat peste 100 de copii prescolari din toate gradinitele din localitate. Alaturi de ei, au trait aceleasi emotii  parintii, bunicii lor, dar si cadrele didactice organizatoare. 
Startul a fost dat de catre primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac si, timp de o ora, micii artisti au pictat ouale cu carioci, cu tempera, cu creioane colorate, creta speciala, creioane cerate si alte instrumente care li se pareau mai interesante. 
Primaria Mangalia a pus la bataie peste 200 de oua, acuarelele, pensulele si celelalte mijloace de incondeiat, suporturile pentru oua, servetelele de sters pe maini pentru „pictori”, sucurile pentru a le potenta creativitatea si, desigur, premiile si diplomele. Cat timp copiii au imaginat desene diverse pe oua, parintii si ceilalti invitati au admirat felicitarile, desenele si alte lucrari plastice cu tema pascala realizate de prescolari din toata tara si trimise spre participare la cea de-a patra editie a Proiectului Educativ National „Sarbatori Pascale la malul marii”. Principalul organizator al acestei expozitii de arta plastica a fost Gradinita cu Program Prelungit nr.7 din Mangalia, in parteneriat cu Primaria Municipiului Mangalia. Cele peste 300 de lucrari expuse au fost realizate cu metode diverse: de la colaje la acuarela, de la lucrul cu paiete pana la utilizarea atei de lana si a stampilelor pentru decupaj special, de la seminte de legume pana la resturi de la ascutit creioane colorate. „Operele” micilor artisti plastici, constand in acuarele, felicitari si ornamente cu simbolistica pascala, pot fi admirate in foaierul Casei de Cultura in aceasta saptamana. 
Prin intermediul acestei activitati, prescolarii au participat afectiv la sarbatoarea sacra a Invierii Domnului si au retinut cateva dintre obiceiurile Pascale din traditia orala veche si moderna, prin comparatie intre specificul zonal al Dobrogei si cel al diferitelor localitati partenere. Juriul concursului de incondeiat oua a fost format din: referent inv. Elena Tiron – din partea Primariei Municipiului Mangalia, ed. Steluta Mustatea – responsabil al Comisiei Metodice a Educatoarelor din Mangalia si ed. Victoria Radu – director al Gradinitei cu program normal nr. 2. Premii dulci si diplome au fost acordate tuturor copiilor participanti de catre primarul Mihai Claudiu Tusac, care a multumit parintilor, cadrelor didactice si tuturor celor care s-au implicat in organizarea acestui eveniment cu traditie si i-a invitat sa-i fie alaturi si la slujba invierii. 

LUMINĂ DE LA MALUL MĂRII 
 Devenit un brand al Mangaliei si al sudului litoralului romanesc, evenimentul „Lumina de la malul marii” a fost organizat si in acest an de Primaria Municipiului Mangalia si Arhiepiscopia Tomisului. Tot mai multi romani isi pun sperantele de mai bine in Biserica si in Dumnezeu, astfel incat la slujba oficiata de Protopop Iulian Rotaru la altarul de pe plaja President au participat peste 17.000 de credinciosi din Mangalia si turisti veniti in aceasta perioada la tratamente balneare. Locurile de parcare au fost dificil de gasit. 
inca de la ora 22.00, credinciosii au inceput „pelerinajul” catre zona falezei din Mangalia, unde au fost asteptati de angajatii Serviciului Social care au impartit peste 2.500 de candele. Credinciosii au asteptat venirea soborului de preoti ascultand cantece religioase interpretate de cativa reprezentanti ai corului bisericiesc al Arhiepiscopiei Tomisului. 
Flacara invierii si a Renasterii a fost adusa anul acesta de la Ierusalim, ceea ce a dat o semnificatie aparte momentului in care Protopop Iulian Rotaru a impartit-o multimii ce fremata in asteptarea izbavirii. Cel mai emotinant a fost momentul in care preotul-protopop Iulian Rotaru a rostit „Hristos a inviat!”, iar multimea de suflete a raspuns intr-un glas „Adevarat a inviat!”, acoperind sunetul ritmic al valurilor. Prezent la eveniment, primarul Mihai Claudiu Tusac a primit Lumina Sfanta  alaturi de mama, sotia si fiica sa, de angajatii Primariei Municipiului Mangalia, de consilierii locali care au raspuns invitatiei de a participa la eveniment, dar si de invitatii sai: senatorul Alexandru Mazare si deputatul Eduard Martin. 
Primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac a luat Lumina de la protopop Preot Iulian Rotaru si a impartit-o cu frumoasa sa sotie si cu cei din jurul sau, apoi Lumina a calatorit din om in om, luminand intreaga plaja, faleza si aleea Teilor. Anul acesta sarbatoarea Luminii de la malul marii a fost mai sobra, mai linistita, dar s-a bucurat de prezenta numeroasa, fapt care arata ca acest eveniment a ramas in memoria tuturor ca apartinand spatiului sudic al litoralului romanesc. 

PETRECERE iN CLUB VISION DIN OLIMP – pentru tineri, Primaria Municipiului Mangalia a pregatit o surpriza: un super-concert al DJ Vali Barbulescu in Club Vision din Olimp, in noaptea de 24 aprilie 2011. Distractia a fost totala, tinerii grabindu-se sa consume caloriile acumulate la mesele bogate de peste zi. 

MASĂ TRADITIONALĂ PENTRU PENSIONARI 
Luni, 25 aprilie 2011, primarul Mihai Claudiu Tusac a invitat seniorii orasului sa serveasca un pranz traditional de Paste impreuna in Pavilionul Pensionarilor din Parcul Sanatoriului Balnear Mangalia. inca de la ora 12.00 salonul a devenit neincapator pentru cei peste 200 de invitati ai edilului. S-a servit miel, drob, oua rosii si vin, cozonaci, dar fiecare a mai adus de acasa bunatati gatite de gospodine. Primarul Mihai Claudiu Tusac a ciocnit cate un ou rosu cu fiecare, rostind traditionala urare „Hristos a inviat!”. 
El le-a multumit varstnicilor care i-au onorat invitatia si le-a promis ca le va fi mereu aproape si le va mai pregati astfel de surprize: „pentru ca de sarbatori este frumos sa fim impreuna, sa iesim si sa ne vedem mai des, sa ne bucuram impreuna de ceea ce avem, de ceea ce ne-ati oferit prin munca dumneavoastra. Este un mic gest de recunostinta fata de o viata de munca si de griji dusa pentru noi, pentru copiii si nepotii dumneavoastra”. Primarul municipiului Mangalia a fost insotit de mama sa, prof. Claudia Tusac care a fost foarte solicitata de meseni pentru fotografii si a fost felicitata pentru educatia pe care a dat-o fiului sau. Petrecerea a continuat inca trei ore, cu dans si cantec, asa cum ii sta bine romanului in zi de sarbatoare. 

Album foto

 • Articole din editia din data de Aprilie 2011

 • ANI a sesizat DNA pentru cercetarea lui Ioan Botis

  Social
 • LUMINA DE LA MALUL MARII la a X-a editie

  Social
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Social
 • Fotbal Liga a IV a

  Social
 • Lucrari de renovare la biserica din Silistea

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Vacanță de vis pentru copiii din Grădina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771