Romania are nevoie de experti de la UE ca sa-i cheltuiasca banii

Aprilie 2011, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Comisarul european pentru politici regionale, Johannes Hahn, a transmis Guvernului Romaniei ca fondurile europene reprezinta „cei mai ieftini bani" aflati la dispozitia unui stat membru; el apreciaza ca exista o imbunatatire a absorbtiei banilor UE, dar a adaugat ca mai sunt inca multe de facut.
Comisia Europeana (CE) a propus Romaniei mai multe masuri pentru a cheltui mai repede cele aproape 20 de miliarde de euro puse la dispozitie de UE. Comisarul Hahn a explicat dupa ce s-a intalnit la Bruxelles cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, si cu cel al Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea, care sunt ofertele de ajutor ale Comisiei Europene. 
in primul rand, Bruxelles-ul poate trimite experti care sa ajute Bucurestiul la coordonarea planului de cheltuire a fondurilor UE. „Daca o putem face mai bine cu experti ai CE suntem gata sa lucram cu acestia si sa-i primim in echipa noastra cat mai repede posibil", a declarat Elena Udrea.
„Intentionam sa instruim oamenii care lucreaza cu fondurile europene ca sa obtinem standarde la nivel european. Am mai propus sa avem pe cineva in Guvern care sa se ocupe exculsiv cu fonduri europene. Sunt experiente in alte tari astfel ca se justifica sa ai pe cineva dedicat. inteleg ca deocamdata este un secretar de stat numit pentru aceasta responsabilitate”, a spus Hahn.
Alte recomandari ale comisiei se refera la procedurile de achizitii care si ele trebuie sa fie standardizate nu facute dupa cum intelege fiecare administratie locala. 
„Ministerul Dezvoltarii Regionale a propus standardizarea acestor proceduri Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Este foarte greu, mai ales la nivelul proiectelor regionale, sa poti sa implementezi corect si unitar si sa faci achizitiile corect. Acestor autoritati locale le lipseste experienta in organizarea licitatiilor”, a spus Udrea.
in paralel cu discutiile din Comisie, in Parlamentul European (PE), mai multi deputati straini, care au facut evaluarea performantelor Romaniei la utilizarea banilor UE au vrut sa stie daca autoritatile de la Bucuresti au solutii pentru lipsa de personal calificat in administratiile locale si centrale.
Eurodeputatul olandez Lambert van Nistelrooij (PPE), a explicat de ce sunt importante raspunsurile Romaniei la lipsa de performanta in cheltuirea banilor europeni si de ce e nevoie de masuri.
„Cand suntem intrebati in tarile noastre noi de ce dam bani din 2014 trebuie sa putem dovedi ca fondurile pe care le alocam sunt cu adevarat folosite. Daca cerem bani pentru viitor trebuie sa dovedim ca e in interesul nostru sa cheltuim ce avem. Astept cu nerabdare raspunsul legat de cauzele absorbtiei reduse a fondurilor UE de catre Romania”, a spus van Nisterlrooij.
Dupa aderare, pentru intervalul 2007-2013, UE a alocat Romaniei prin trei din cele mai importante fonduri aproximativ 19 miliarde de euro. Rata de absorbtie neta (platile facute de UE) este de 11,6% (potrivit inregistrarilor din luna martie 2011), una din cele mai scazute din UE. Autoritatile romane vehiculeaza procente mai ridicate.  De cele mai multe ori ele se refera la rata de contractare sau includ si indicatorii din perioada de preaderare cand Romania a cheltuit mai multi bani ai UE. Rata de contractare este insa de 48%, marea problema a proiectelor din Romania apare la implementare.
Dupa 2014, tarile membre trebuie sa stabileasca alte alocari pentru fondurile europene. La criteriile pentru asa numita politica post coeziune (2014-2020) se negociaza in acest an la Bruxelles. Cei mai importanti donatori, Germania si Franta, transmit prin toate caile ca ar trebui sanctionate tarile care desi au bani la dispozitie nu reusesc sa-i cheltuiasca. O alta ipoteza este ca bugetele viitoare sa fie alocate in functie de cat a reusit fiecare tara sa atraga.

(Sursa: Adevarul)

Articole din editia din data de Aprilie 2011

 • Mita electorala PDL cu complicitatea institutiilor statului

  Fonduri Europene
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Fonduri Europene
 • Fotbal Liga a IV a

  Fonduri Europene
 • Politia de Frontiera Constanta scoate la licitatie patru nave

  Fonduri Europene
 • Certificari ISO 14001 si OHSAS obtinute de Primaria Medgidia

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771