Proiect de anvergura pentru modernizarea Complexului Muzeal

Aprilie 2011, Dorin Mincu

Actualitate

Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii (CMSN) ar putea deveni cel mai vizitat obiectiv al Constantei daca proiectul firmei de arhitectura SC Soare&Yokina Arhitecti Asociati SRL va fi implementat. Firma a castigat un concurs de proiecte pentru modernizarea CMSN, lansat de Consiliul Judetean Constanta in urma cu sase luni, cu un proiect futurist care va transforma CMSN intr-un centru de divertisment si recreere demn de o statiune europeana moderna. 
Conform prezentarii oficiale a proiectului, se va amenaja un Complex dotat dupa ultimele cerinte in domeniu, care poate reprezenta pentru Constanta, pentru regiune si, nu in ultimul rand, pentru tara noastra, o oportunitate uriasa de atragere a turistilor, fiind singurul Complex de gen de asemenea dimensiuni din aceasta parte a Europei. Complexul va fi compus din cladirea muzeului (spatiu muzeal) si curte (microrezervatie si gradina botanica) cu cateva pavilioane - sere botanice, observator astronomic si adaposturi pentru animale. 
Principalele functiuni pe care le va adaposti spatiul muzeal sunt: acvariu, delfinariu, bazin pentru orci, exotariu cu sera tropicala, bazine pentru foci si pinguini, planetariu - cinema 3D, observator si sere botanice. 
Conform proiectului, acvariul este organizat pe trei nivele si are aprox noua bazine cu tematici si zone geografice diferite, un rol important jucandu-l Oceanariumul. Delfinariul include, pe langa bazinul de demonstratii, bazine de nasteri, de carantina, de repaus si, din nou o noutate pentru Romania - un bazin destinat terapiei cu delfini. Muzeul propune si spectacole cu orci. 
in proiect exista un bazin special amenajat, impresionant prin dimensiuni, caci necesita o adancime de 30 de metri. Spectacolele se vor desfasura pe fundalul natural al parcului. Planetariul, sala pentru conferinte stiintifice si cinematograful 3D pot functiona separat de complex, in afara orarului, avand acces separat, lobby si garderoba. Toate functiunile principale si cele anexe sunt adapostite de o sfera aflata in interiorul cladirii muzeului, finisata cu inox astfel incat reflecta si aduna totodata tot spatiul interior, creand un spectacol si anuntand functiunea sa. 
in incinta, se vor mai regasi si serele botanice, care vor oferi activitati de laborator vizitatorilor, precum si o expozitie cu vanzare pentru plante de apartament. Observatorul astronomic este amplasat, conform proiectului, pe malul lacului, in mijlocul gradinii botanice. Programul nocturn specific functiei este completat de un program diurn, prin expozitii si cafeneaua panoramica amenajate in cadrul lui. 
Spatiul intermuzeal este un spatiu deschis ce adaposteste toate functiunile conexe specifice unui complex muzeal: sali de proiectie video, miniauditorii pentru discutii si prezentari, sali de workshop si de joaca pentru copii, cafenele, zone de odihna si relaxare. Amenajarea microrezervatiei se va inspira cu precadere din natura Deltei. intregul Complex se va intinde pe o suprafata de 13 hectare, din care suprafata construita va fi de 79.520mp si va beneficia de finantare europeana in proportie de 85%. 
„Nu pot decat sa sper ca acest proiect va deveni realitate. Cat despre orci, daca proiectul va prinde contur, atunci vom face diligentele pentru a achizitiona si orci“, a explicat directorul CMSN, Adrian Manastireanu, care s-a aratat destul de rezervat in aceasta privinta, amintind dificultatile intampinate in procesul de aducere la Constanta a celor trei delfini care sunt acum vedetele Complexului.
Sursa: www.telegrafonline.ro

Articole din editia din data de Aprilie 2011

 • Lucrarile la autostrada Cernavoda-Medgidia vor fi reluate pana la finele anului, cu alt constructor

  Actualitate
 • Gradinite noi in Osmancea si Baraganu

  Actualitate
 • Proiecte de infrastructura, in atentia Consiliului Local Medgidia

  Actualitate
 • Limitatoare de viteza montate pe strazile din Navodari

  Actualitate
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771