Perchezitie la combinatul Fertilchim din Navodari

Aprilie 2011, Dorin Mincu

Actualitate

La adresa primarului orasului Navodari, Nicolae Matei au fost facute mai multe plangeri penale pentru faptul ca acesta refuza sa puna in aplicare o decizie a unei instantei, prin care este obligat sa aprobe functionarea unui centru de colectare deseuri industriale. 
Centrul in cauza, o investitie a firmelor in care este actionar italianul Roberto Vincentelli, a fost si subiectul unui referendum, prin care cetatenii orasului Navodari au fost solicitati sa-si spuna punctul de vedere. Iar cetatenii au spus ca nu vor groapa de deseuri si nici poluare in orasul lor, doar ca acest punct de vedere a venit ulterior deciziei instantei, care s-a bazat pe documentele semnate de fostii primari ai Navodariului si acordul de mediu obtinute de investitor. 
in momentul de fata insa, situatia s-a complicat si mai mult, in sensul ca a fost deschis un nou dosar penal, existand suspiciuni ca cei care au contribuit la eliberarea documentatiilor necesare obtinerii acordului de mediu au comis falsuri, pentru a-l favoriza pe italian. 

Procurorul de caz a descoperit mai multe documente falsificate la autorizarea gropii de deseuri periculoase.
Procurorul care instrumenteaza dosarul penal deschis pe numele celor care au autorizat deschiderea unui centru de deseuri industriale pe raza orasului Navodari, in zona Fertilchim, a descins vineri 29 martie, impreuna cu mascatii la sediul combinatului, in baza autorizatiei de prechezitie nr.83, emisa in aceiasi zi.
Procurorul de caz Teodor Nita a constatat ca, pe o suprafata de 15 hectare, la o adancime de 100 de metri, se intentioneaza amenajarea unei gropi de gunoi, care, a declarat el, ar crea mari probleme judetului Constanta.
De asemenea, au fost descoperite documente care nu par a fi in regula si care nu justifica construirea acestui centru de deseuri industriale. 
Potrivit reprezentantilor Primariei Navodari „exista suspiciuni ca anumite avize ce poarta semnaturi ale fostilor primari, Tudorel Calapod si Ion Dobre, sunt falsificate, la fel si chitantele prin care au fost incasate anumite sume de bani necesare eliberarii documentatiei in baza careia a fost demarata respectiva investitie”.
Procurorul Teodor Nita a fost si mai transant in privinta situatiei: “Investitorul a obtinut acordul de mediu in baza unor acte falsificate. Exista trei acte care au stat la baza documentatiei de mediu, dupa cum urmeaza: 714, 715 si 716. Documentul 715 din august 2004 este semnat de fostul primar Ion Dobre, restul de fostul primar Tudorel Calapod. Ori, la acea data Ion Dobre nu mai era nici primar. Asadar, am gasit o sumedenie de acte interesante, motiv pentru care voi chema la audieri functionarii Agentiei de Mediu Bucuresti”, a spus procurorul de caz.
Verificarile si descoperirile procurorului de caz arata, asadar, ca primarul Nicolae Matei a avut dreptate cand s-a referit la investitia italienilor ca fiind o mare ilegalitate, pe langa faptul ca ar polua atat Orasul Navodari care se pregateste sa devina statiune turistica de interes national, dar si intreg judetul si litoralul Marii Neagre. 

                                   

Articole din editia din data de Aprilie 2011

 • Constanta are Unitate de Primire a Urgentelor la nivel european

  Actualitate
 • Primaria Cobadin a castigat in instanta balta Conacu-Negresti

  Actualitate
 • Consiliul local Baneasa lupta pentru salvarea spitalului

  Actualitate
 • Finalizarea gradinitei din Saligny si constructia unui lacas de cult in Faclia, prioritatile edilului in acest an

  Actualitate
 • Fotbal Campionatul Judetean

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771