Ministerul Mediului sfideaza localitatile fara spatii verzi

Martie 2011, Bogdan Chirita

Administratie locala

Dupa un an si jumatate Administratia Fondului de Mediu raspunde “in doi peri” administratiilor locale care au depus proiecte pentru amenajarea de spatii verzi.

in august 2009 Ministerul Mediului prin Administratia Fondului de Mediu  a lansat  Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati. Sesiunea de depunere a proiectelor a avut loc in perioada 21.09.2009 – 12.10.2009.
Programul se adresa autoritatilor publice locale in vederea realizarii proiectelor de dezvoltare si modernizare a spatiilor verzi din localitati, precum si infiintarea de noi parcuri, scuaruri si aliniamente plantate sau reabilitarea celor existente. 
Cele mai multe unitati administrativ teritoriale din judetul Constanta au depus proiecte in cadrul sesiunii. Avand la baza directivele Uniunii Europene conform carora Romania trebuie sa asigure 26 metri patrati de spatii verzi pe cap de locuitor in fiecare localitate, pana la sfarsitul anului 2013, autoritatile locale au elaborat proiecte pentru infiintarea unor parcuri la nivelul comunelor. Astfel au fost realizate studii de fezabilitate si proiecte tehnice care au necesitat cheltuieli din partea primariilor. 
Dupa publicarea listei cu primariile beneficiare ale programului in monitorul oficial, conducerea Administratiei Fondului de Mediu a catadixit sa trimita raspuns la cererile de finantare pe care administratiile locale le-au depus in urma cu an si jumatate. Raspuns care i-a nemultumit pe edilii comunelor constantene. Si nu pentru ca proiectele nu au obtinut finantare ci pentru modul in care au fost informati.

Edilii din Ostrov si Vulturu  nemultumiti de activitatea Autoritatii Fondului de Mediu.
Pentru a va convinge si pentru a intelege nemultumirea edililor va prezentam adlitteram continutul adresei primite de adiministratiile locale: “Va informam ca cererea dumneavoastra depusa in cadrul Programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati, sesiunea 21.09.2009 – 12.10.2009 nu indeplineste criteriile pentru a primi finantare din Fondul de Mediu. Va multumim pentru interesul manifesat fata de programele Administratiei Fondului de Mediu si speram ca veti participa si la alte sesiuni de finantare. Semnat – Presedinte, Gheorghe Popescu”.
“Este un raspuns sec, fara detalii si lamuriri pentru a intelege care sunt conditiile pentru depunerea proiectelor pe viitor. As fi vrut sa ni de comunice clar, care au fost criteriile pe care nu le-am indeplinit, nici macar nu am  fost informati cate puncte a obtinut proiectul. Ceea ce ma uimeste si mai tare este ca acelasi proiectant care a elaborat dosarul nostru, a intocmit astfel de proiecte pentru alte administratii locale, proiecte care au fost declarate eligibile si finantabile. Deci nu poate fi vorba despre un proiect slab, mai ales ca era si intersul lui ca acesta sa obtina finantare. Presedintele Administratiei Fondului de Mediu vorbeste despre colaborare, insa mi-as dori sa stiu ce intelege dumnealui prin acest cuvant…sa inteleg ca aceste doua fraze pe care le-am primit din partea institutiei pe care o conduce, inseamna colaborare?”, a precizat Niculae Dragomir, primarul comunei Ostrov.
in ghidul de finantare al programului amintit era precizat faptul ca si comunele cu mai putin de 3.000 de locuitori pot accesa fonduri pentru realizarea unui parc nou sau pentru reabilitarea si extinderea unuia. in acesta categorie se incadreaza si primaria Vulturu, care de asemenea a depus in cadrul sesiunii din 2009 un proiect pentru amenajarea unui parc nou in localitate.
Si edilul, Eugen Marius Berbec s-a declarat nemultumit de adresa primita de la Administratia Fondului de Mediu: “Proiectul prin care urma sa obtinem fonduri nerambursabile, pentru amenajarea unui parc in comuna a fost declarat nefinantabil. Institutia la care am depus documentatia ne-a informat oficial de aceasta situatie zilele trecute, fara a ne da foarte multe explicatii. Sunt dezamagit inca odata de modul in care administratia centrala isi face treaba, consider o totala lipsa de profesionalism din partea celor care au analizat studiile de fezabilitate si proiectele tehnice depuse de noi. Ceea ce pot spune acum este ca primaria cu forte proprii se va ocupa de amenajarea parcului”, a precizat Berbec.
in cadrul sesiunii au fost depuse 1.056 proiecte, dintre care,  in urma analizei conditiilor de eligibilitate, au fost selectate 285 de proiecte in vederea finantarii. Guvernul a alocat 53 de milioane de euro pentru infiintarea de spatii verzi, prin Hotararea de Guvern numarul 110 adoptata pe 9 februarie 2011.
Din judetul Constanta au fost aprobate pentru finantate doar 9 localitati si anume: municipiul Constanta, orasele Harsova si Navodari, si comunele Garliciu, Valu lui Traian, Mihail Kogalnicenu, Lipnita, Pecineaga si Fantanele.

Articole din editia din data de Martie 2011

 • Ministerul Mediului sfideaza localitatile fara spatii verzi

  Administratie locala
 • Reabilitarea unei cladiri cu risc seismic din orasul Harsova

  Administratie locala
 • Proiecte pentru modernizarea orasului Eforie

  Administratie locala
 • Proiecte pentru modernizarea orasului Eforie

  Administratie locala
 • RAJA schimba conducta de canalizare din Orasul Navodari

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • ANUNȚ COMUNA ALBEȘTI

  Administratie locala
 • Ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat în greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intră în greva foamei

  Administratie locala
 • Școală nouă pentru elevii din Albești

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771