La Mangalia numarul asistatilor sociali este mai mic de cinci ori fata de anii precedenti

Martie 2011, Adrian Nicarel

Social

Modificarea legislatiei pentru a reduce, drastic, conditiile de acordare a ajutoarelor sociale pentru populatia saraca a adus administratia locala din Mangalia in situatia de a nu mai putea sa asiste social la fel de multi oameni ca in anii precedenti. 
Primarul Mangaliei, Claudiu Tusac, a declarat ca, in mod normal, in sezonul rece, numarul asistatilor social crestea dar, din cauza masurilor de austeritate impuse de Guvern, numarul acestora a fost redus simtitor incepand cu data de 1 ianuarie 2011, cand a intrat in vigoare Legea nr. 277/2010. 
Edilul a precizat ca, in februarie, au fost primite 64 de dosare pentru alocatii, din care 53 au fost aprobate, iar in luna martie, 25 sunt in faza de efectuare a anchetelor sociale. „Prin comparatie, in decembrie 2010 erau in plata 283 de familii, numar de aproape cinci ori mai mare fata de cel aprobat acum. Comparativ cu legea veche (Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 105/2003), cuantumul veniturilor pe membru de familie a fost micsorat de la 470 lei, la 370 lei”, a spus primarul. 
El a adaugat ca, in aceste conditii, Serviciul Administratie Publica si Autoritate Tutelara din cadrul Primariei lucreaza la „foc continuu”. „Zilnic, pragul biroului este calcat de sute de oameni necajiti, care solicita ajutorul administratiei locale. Sunt cetateni ai orasului, iar nevoile lor nu pot fi ignorate. Suntem oameni si trebuie sa ne ajutam intre noi, chiar daca vremurile acestea grele ne determina sa devenim mai egoisti”, a spus Claudiu Tusac. 
Conducerea administratiei locale spune ca familiile nevoiase care solicita ajutor social si/sau alocatie de sustinere nu au voie sa detina: cladiri sau spatii locative in afara locuintei de domiciliu nici ca proprietate, nici in inchiriere, concesiune sau comodat; aparatura electronica (camere video, amplificatoare audio, copiatoare); obiecte de valoare precum bijuterii, cristaluri, tablouri originale, blanuri sau portelanuri; mijloace de transport cu o vechime mai mica de 10 ani; utilaje agricole sau de prelucrare agricola (moara de cereale, presa de ulei) ori utilaje de prelucrat lemnul (gater sau altele); depozite bancare cu valoare de peste 3.000 de lei; terenuri intravilane, inclusiv cel pe care se afla locuinta, de maximum 1.000 metri patrati; terenuri extravilane cu potential productiv; mai mult de trei bovine, 5 porcine, 20 ovine, 2 cabaline, 50 iepuri de casa, 100 pasari, 15 familii de albine sau crescatorii a caror productie se comercializeaza. 
Primarul a mai pus ca, pe langa toate aceste criterii, formularele de cerere care trebuie completate sunt stufoase. „Daca punem in calcul ca majoritatea solicitantilor sunt analfabeti, iar angajatii Primariei nu au voie sa ii ajute in completarea formularelor, ne dam seama ca este o mare problema pentru ei insisi completarea actelor si depunerea lor. Mai mult, in cazul in care unul dintre copiii familiei, care are varsta scolara, nu frecventeaza o forma de scolarizare, alocatia este suspendata pentru toata familia in cauza. in concluzie, prin criteriile restrictive impuse de noua lege, numarul asistatilor care solicitau si primeau alocatie suplimentara pentru sustinerea familiei a scazut de cinci ori la Mangalia”, a adaugat Tusac.

Articole din editia din data de Martie 2011

 • Ministerul Mediului sfideaza localitatile fara spatii verzi

  Social
 • Reabilitarea unei cladiri cu risc seismic din orasul Harsova

  Social
 • Proiecte pentru modernizarea orasului Eforie

  Social
 • Proiecte pentru modernizarea orasului Eforie

  Social
 • RAJA schimba conducta de canalizare din Orasul Navodari

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ziua Armatei Române sărbătorită în municipiul Medgidia

  Social
 • Primăria municipiului Medgidia își premiază cetățenii

  Social
 • Flori pentru ostași la Cumpăna! Ziua Armatei Române, marcată de autoritățile comunei

  Social
 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771