La Adunarea Generala a Asociatiilor Oraselor, Matei a fost aplaudat la scena deschisa pentru ca a propus desfiintarea ANFP

Martie 2011, Adrian Nicarel

Administratie locala

in perioada 16 – 18 martie 2011, la Bucuresti s-a desfasurat  Adunarea Generala a Asociatiilor Oraselor din Romania. Primarii participanti si invitatii adunarii au ocazia sa dezbata probleme ale comunitatilor pe care le conduc, legile tarii ori ordonantele si cum anume se rasfrang acestea asupra activitatii administratilor publice locale, dar nu numai. La lucrarile Adunarii a luat parte si primarul orasului Navodari, Nicolae Matei, care a avut mai multe interventii, a adresat interpelari reprezentantilor unor institutii prezente la discutii si a propus desfiintarea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP). Rezolutia a fost aplaudata si adoptata de toti primarii prezenti.
in afara de rezolutia amintita mai sus, care va fi transmisa Guvernului, primarul Matei a avut mai multe interventii legate de probleme ale orasului Navodari, probleme cu care se confrunta, de fapt, si edilii altor localitati.
Astfel, in a doua zi a Adunarii Generale a Asociatiilor Oraselor din Romania, primarul orasului Navodari, Nicolae Matei, in interventia sa a ridicat mai multe probleme cu care se confrunta administratiile locale din Romania in special cea de la Navodari. Astfel, primarul orasului Navodari a ridicat problema catre Ministerul Educatiei, secretarul de stat Mihail Grancea, cu privire la construirea celui de-al doilea corp al scolii Tudor Arghezi, de pe str.Pescarusului.
La fel, profitad de prezenta la Adunarea Generala a Asociatiilor Oraselor din Romania, a secretarului de stat din cadrul  Ministerului Muncii, Valentin Mocanu, primarul orasului Navodari a ridicat problema subfinantarii primariilor in ceea ce priveste salariile insotitorilor persoanelor cu handicap si a indemnizatiilor persoanelor cu handicap si a persoanelor beneficiare conform Legii 416/2001, a venitului minim garantat, in sensul ca exista anumite aberatii legislative care nu dau nici cel putin posibilitatea primariilor sa plateasca venitul minim garantat din fondurile proprii, daca acestea exista.
O alta problema abordata de primarul orasului Navodari a fost legata de Ordonanta de Urgenta 63/2010, care limiteaza numarul angajatilor primariei, problema ca nu se face distinctie intre functionarii publici si personalul contractual din cadrul primariillor, aceasta reglementare obligand primariile sa externalizeze servicii, facand sa dubleze costurile prin plata TVA-ului si a spetelor bancare. Discutia a avut loc avand in vedere participarea vicepresedintelui ANFP, Cristian Roman, si a unui director general din cadrul ANFP, in masura sa ofere explicatii si sa ia la cunostinta problema indicata de primar.  
De asemenea, primarul Nicolae Matei a ridicat problema limitarii numarului de politisti locali, conform Ordonantei de Urgenta 63/2010, iar in acest context Nicolae Matei a atras atentia ca, desi orasul Navodari are 40.000 de locuitori, Institutul National de Statistica a raportat 36.000 de mii de locuitori, prin urmare numarul politistilor a fost limitat la 36.
Totodata, Nicolae Matei a ridicat problema specifica fiecarei localitati din punct de vedere infractional si ca se trece peste autonomia publica locala in ceea ce priveste starea de infractionalitate si specificul fiecarei localitati in sensul ca Ardealul nu se poate compara cu un oras de la malul marii in ceea ce priveste gradul de infractionalitate. in plus, a spus primarul, orasul Navodari isi dubleaza populatia pe timp de sezon datorita turistilor. “Avand in vedere cele expuse, este frustrant faptul ca cel putin pe timp de sezon nu pot sa-mi angajez 10 -15 politisti care sa asigure securitatea turistilor si a copilasilor care vin in Tabara de copii de la Navodari”, a declarat Nicolae Matei.
in final, primarul orasului Navodari a fost aplaudat la scena deschisa de toti primarii din Romania, in momentul in care a propus pur si simplu rezolutia de desfiintare a Agentiei Nationale a Functionarilor Publici si inaintarea acestei rezolutii Guvernului Romaniei, pentru ca aceasta agentie, sustine primarul, nu face altceva decat sa ingreuneze sau chiar sa blocheze functionarea in bune conditii a primariilor, incalcand flagrant autonomia autoritatilor publice locale si ale primarilor, in ceea ce priveste politica de personal.
Rezolutia a fost votata in unanimitate de toti primarii prezenti la Adunare.
Reamintim faptul ca orasul Navodari este cel mai mare oras din cadrul Asociatiei Oraselor Mici si Mijlocii din Romania, cu o populatie de 40.000 de locuitori.

Articole din editia din data de Martie 2011

 • In judet avem primari de 3 si 5 stele

  Administratie locala
 • La Adunarea Generala a Asociatiilor Oraselor, Matei a fost aplaudat la scena deschisa pentru ca a propus desfiintarea ANFP

  Administratie locala
 • Consiliul Judetean duce copiii din mediul rural si din centrele de plasament la muzeu

  Administratie locala
 • Proiectul Reabilitare trama stradala in plina desfasurare

  Administratie locala
 • Severin: Am convenit cu Schultz sa ma retrag din grupul socialistilor. Nu demisionez din PE

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • ANUNȚ COMUNA ALBEȘTI

  Administratie locala
 • Ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat în greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intră în greva foamei

  Administratie locala
 • Școală nouă pentru elevii din Albești

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771