Administrație locală

Romania ar putea inregistra un mini-boom economic in 2012, an electoral

Romania va intra intr-un proces de recuperare economica, iar in anul electoral 2012 este de asteptat un „mini-boom”, potrivit Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internationale (WIIW), care anticipeaza ca Guvernul va renunta la austeritatea fiscala si salariala in apropierea alegerilor.
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va creste cu 2% in acest an si cu 4% in 2012, potrivit raportului WIIW. in 2013, ritmul de crestere economica ar urma sa se tempereze la 3%. La sfarsitul anului trecut, analistii WIIW estimau un avans de 1% in 2011, respectiv de 2,5% pentru anul urmator. „O revenire la boom-ul din anii anteriori crizei este imposibila din cauza finantarii externe dificile; totusi un mini-boom poate fi asteptat in anul electoral 2012. Cel mai probabil, acesta va fi urmat de un nou val de stabilizare fiscala si decelerare a cresterii. Factori care determina acest ciclu economic sunt deja vizibili in actualele planuri ale Guvernului, dar cresterea economica propriu-zisa va depinde de politica economica si de raspunsul pietelor de capital”, considera Gábor Hunya, senior economist la WIIW. 
Contractia economica din ultimii doi ani a Romaniei a fost printre cele mai prelungite si mai adanci din Europa. Masurile de austeritate introduse la mijllocul anului 2010 au cauzat o scadere suplimentara a cererii interne si au avut un impact negativ de peste 1% din PIB pentru intreg anul. Reducerea salariilor in sectorul public si majorarea TVA au determinat si o scadere a consumului. Siguranta financiara oferita de acordul cu Fondul Monetar International (FMI) a permis amanarea ajustarilor structurale, se arata in raport, iar ajustarea fiscala de anul trecut a fost extrem de dura si nu a fost pregatita bine. Pe ansamblu, increderea in stabilitatea fiscala a Romaniei a crescut in ultimele luni, noteaza Hunya. 
Programul Romaniei cu FMI a fost considerat un succes, iar planul fiscal pentru 2011-2012 este vazut ca sustenabil. Exista, insa, multa incertitudine privind traiectoria economica in viitor. Niciunul din cele trei guverne ale ultimilor doi ani nu a putut oferi un program fiscal credibil, care sa poata fi realmente implementat.
Acordul preventiv avut in vedere cu Fondul ar putea oferi o anumita siguranta, dar va impune mai putine limitari asupra politicii fiscale decat actualul acord stand-by.
Prognoza pentru acest an, mai optimista decat a majoritatii analistilor, este sustinuta de revenirea economiei de la un nivel foarte scazut, se arata in raport. Atat consumul, cat si investitiile incep sa-si revina. Pentru anii urmatori, WIIW se asteapta la un ciclu electoral. Aceste asteptari sunt sustinute de experientele anterioare, din anii electorali 2004 si 2008, cand cresterea consumului a fost mai mare fata de anii precedenti si cei urmatori. Situatia se va repeta, dar in de data aceasta conditiile permit doar o amploare mai redusa.
„Ne asteptam ca Guvernul sa nu respecte austeritatea fiscala si salariala odata cu apropierea alegerilor parlamentare din ultima parte a anului viitor. Rezultatul poate fi o crestere de 4% a PIB in acest an electoral”, arata Hunya.
Aceasta evolutie va fi urmata inevitabil de corectii in 2013, rezultand intr-un avans mai mic al PIB. in plus, pe termen mediu, specialistii WIIW nu considera ca exista potential pentru imbunatatiri extraordinare ale productivitatii si competitivitatii. Orice avans mai mare de 3% al cererii de consum va determina o inrautatire a deficitului de cont curent, care, la randul sau, va afecta negativ PIB-ul si finantarea.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*