Spitale transformate in azile de batrani

Martie 2011, Adrian Nicarel

Social

La Constanta, singura unitate sanitara care se va transforma in azil de batrani este Centrul de Sanatate Baneasa.

La propunerea Ministerului Sanatatii (MS) si a Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Guvernul a aprobat un program care vizeaza dezvoltarea unei retelei de camine pentru persoane varstnice, finantate de la bugetul de stat.
Programul “Dezvoltarea retelei de camine pentru persoanele varstnice” se adreseaza, in primul rand, autoritatilor administratiei publice judetene si locale care decid pana la 31 martie 2011, daca se inscriu in acest program si doresc infiintarea de camine pentru persoane varstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au in subordine si care sunt mentionate in Hotararea adoptata de Guvern. Potrivit ministrului Sanatatii, pot accesa acest program si alte autoritati locale care au in subordine spitale ce nu au fost mentionate explicit in actul normativ. Programul se va derula pe o perioada de aprox. trei ani, incepand cu prima zi a lunii aprilie 2011 si pana in 31 decembrie 2013 si are ca scop asigurarea unei ingrijiri de lunga durata si de calitate pentru persoanele varstnice care si-au pierdut autonomia functionala si nu-si mai pot continua viata in conditii de siguranta la propriul domiciliu. 
Timp de 33 de luni, caminele nou infiintate in acest program vor fi finantate de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Bugetul total este de 200.000.000 lei, iar pentru anul acesta va fi alocata suma de 55.000.000 lei. La Constanta, singura unitate sanitara care se va transforma in azil de batrani este Centrul de Sanatate Baneasa. Spitalul Orasenesc Cernavoda, propus, de asemenea, pentru desfiintare, si transformat in azil de batrani, ramane in forma actuala, autoritatile locale luptand pentru mentinerea unui spital in oras.

Prea putine azile
Se estimeaza ca, prin acest program, vor fi ingrijiti si asistati aprox. 1.500 – 4.200 de persoane varstnice, in functie de cate din unitati sanitare vor fi reorganizate. Conform datelor Ministerului Muncii, in prezent, in Romania exista un numar insuficient de camine, raportat la cel al persoanelor varstnice care au nevoie de servicii sociale. Astfel, la sfarsitul anului trecut erau inregistrate 130 camine, din care 77 camine publice cu capacitate totala de 5.304 locuri si 53 camine ale asociatiilor si fundatiilor cu o capacitate de 1.850 locuri. in acelasi timp, numarul solicitarilor pe listele de asteptare era de 4.180 de persoane.

Fara destituiri
Ministerul Sanatatii a subliniat ca personalul sanitar din cele 67 unitati sanitare, insemnand 677 de medici si 2.085 de asistenti medicali va fi preluat in cadrul caminelor pentru varstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeasi specialitate. “Nimeni nu isi va pierde locul de munca, avem nevoie de personal calificat”, a afirmat ministrul Sanatatii, Attila Cseke. „Este pentru prima data cand statul finanteaza, integral de bugetul de stat, fara implicarea autoritatilor locale sau a ONG-urilor, o serie de unitati destinate ingrijirii persoanelor varstnice”, a mai adaugat demnitarul.

Sursa: www.telegrafonline.ro 

Articole din editia din data de Martie 2011

 • Romania ar putea inregistra un mini-boom economic in 2012, an electoral

  Social
 • Centrala de la Cernavoda rezista la cutremurele care se pot produce in Romania

  Social
 • Litoralul romanesc nu are cu ce sa atraga turistii care renunta la Egipt si Tunisia

  Social
 • Targ de martisoare si dulciuri la Gradinita 52 din Constanta

  Social
 • Agricultura romaneasca versus agricultura UE

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Vacanță de vis pentru copiii din Grădina

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771