Autostrada A2 nu va mai fi finalizata in acest an

Martie 2011, Dorin Mincu

Actualitate

De ce nu vor francezii de la Colas sa construiasca cei 20 km dintre Cernavoda si Medgidia.

Principala problema sunt banii. Pentru ca proiectul a fost modificat, Colas a cerut mai multi bani, adica 8 milioane de euro in plus . Seful Transporturilor, Anca Boagiu, spune ca nu le poate da bani in plus pe un proiect mai ieftin , doar pentru ca au "zacut ca o molusca pe contractul asta pana acum si nu am facut nimic". Francezii aduc aminte si ca Transporturile au intarziat cu un an exproprierile La mijlocul saptamanii, Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a anuntat ca se va putea circula pe autostrada Bucuresti-Constanta (A2) de la un capat la altul, doar ca pe portiunea Cernavoda-Medgidia nu se va merge pe autostrada, ci pe variante ocolitoare. Motivul este ca firma franceza Colas refuza sa lucreze pe un tronson de 19 kilometri, dupa cum sustine Boagiu. Colas a castigat licitatia in 2008. Autostrada Soarelui, de 225 km, ar putea fi astfel finalizata in aceasta vara doar in proportie de 90%, fara tronsonul de 20 km dintre Cernavoda si Medgidia. "Exista o problema cu una dintre companii, care practic refuza sa lucreze (...) si probabil vom ajunge la solutia extrema, aceea a rezilierii contractului. Vom relansa licitatia daca, si cred ca aceasta va fi solutia, va fi reziliat contractul. Nu putem face curte cuiva care nu vrea sa munceasca in Romania", a declarat miercuri ministrul pentru Stirile Pro TV. Dupa doar o zi Boagiu a revenit si a precizat si motivul pentru care Colas nu vrea sa mai lucreze pe A2: francezii vor mai multi bani pentru ca au stat degeaba pana acum. "Aveau pasaje, aveau viaducte... ea s-a modificat, a devenit o solutie mult mai facila, bazata pe umplutura de pamant. Daca schimba solutia si inseamna in costuri bani mult mai putini si compania imi spune: "«imi dai, in primul rand, 8 milioane, ca am zacut ca o molusca pe contractul asta pana acum si nu am facut nimic» dupa care: «Sa stii ca nu termin proiectul pana in 2013», atunci eu nu inteleg decat ca nu vrei sa lucrezi", a declarat ministrul pentru postul national de radio.

Ce spun francezii
Contactati, reprezentantii din Franta ai firmei Colas recunosc ca una dintre probleme ar fi banii pe care ar trebui sa ii incaseze dupa modificarea proiectului, insa au si ei, la randul lor, cateva reprosuri la adresa ministerului. "in momentul de fata, Colas lucreaza pe acest proiect, insa exclusiv pe un segment de 5 km din Autostrada A2, intre Cernavoda si Medgidia. Aceasta este singura sectiune din contract pentru care CNADNR ne-a pus la dispozitie terenul necesar constructiei (pe care s-au facut exproprierile, n.r.). Trebuie subliniat faptul ca acest teren ne-a fost incredintat cu o intarziere de un an, respectiv in iulie 2010", a precizat pentru gandul Delphine Lombard, responsabilul de relatii cu presa al biroului Colas din Paris. 
in ceea ce priveste sectiunea de 19 km pentru care s-a modificat proiectul, reprezentantulColas recunoaste ca banii sunt o problema. "in ceea ce priveste ceilalti 14 km din sectiune,Colas nu a putut lucra pentru ca nu a primit inca un raspuns oficial din partea CNADNR privind propunerile tehnice si economice in legatura cu noul plan, conceput in urma descoperirilor arheologice din 2009, care au anulat posibilitatea de a construi dupa proiectul initial", sustine compania franceza.
Sursa: www.gandul.info.ro

Articole din editia din data de Martie 2011

 • Autostrada A2 nu va mai fi finalizata in acest an

  Actualitate
 • "Doneaza un martisor". Licitatie umanitara

  Actualitate
 • Modernizarea strazilor in orasul Murfatlar

  Actualitate
 • Sala de sport modernizata in Cernavoda

  Actualitate
 • Sarbatoare la Colegiul Tehnic "Nicolae Titulescu"

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771