Pretul energiei va iesi din subordinea premierului

Martie 2011, Adrian Nicarel

Actualitate

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), institutia care stabileste pretul platit de populatie la electricitate si gaze, va iesi din subordinea primului-ministru, potrivit unui proiect de lege privind preluarea directivelor europene din domeniu. Comisia Europeana a avertizat Romania ca subordonarea financiara a ANRE de aparatul guvernamental afecteaza independenta Autoritatii.
Odata cu preluarea in legislatia nationala a directivelor europene in domeniul energetic aprobate de Comisia Europeana in anul 2009, Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) va redeveni independenta din punct de vedere financiar. Aceasta dupa ce, in 2009, pentru a colecta mai multe venituri, Guvernul a decis ca ANRE sa fie transferata in subordinea primului-ministru, veniturile sale sa fie virate la bugetul de stat, iar bugetul Autoritatii sa fie aprobat de Secretariatului General al Guvernului. Comisia Europeana a avertizat inca din vara anului trecut ca acest lucru poate afecta deciziile Autoritatii. 

Din nou un buget propriu
Mai mult, la finele anului trecut, Executivul comunitar chiar a amenintat cu declansarea procedurii de infringement, insa Guvernul a raspuns ca lipsa banilor impune constrangeri bugetare si ca independenta ANRE este asigurata prin lege. Dupa ce saptamana trecuta ANRE a venit cu o propunere de modificare a Legii gazelor nr. 351/2004, prevederile referitoare la noul statut al ANRE se regasesc acum si in proiectul de lege privind modificarea Legii energiei electrice nr. 13/2007. Potrivit directivei 72/2009, autoritatile de reglementare sunt distincte din punct de vedere juridic si independente din punct de vedere functional de orice entitate publica sau privata, iar personalul ANRE nu accepta instructiuni directe din partea niciunei entitati publice sau private. Printre atributiile ANRE se regaseste si stabilirea preturilor reglementate platite de populatie la energie electrica si gaze. 
Astfel, potrivit proiectului de modificare a Legii energiei electrice nr. 13/2007, institutia va trece in coordonarea primului-ministru, care va numi presedintele si vicepresedintele ANRE, iar finantarea va fi realizata din veniturile proprii ale Autoritatii, provenite din tarifele percepute pentru acordarea de autorizatii, licente si atestari, din contributii ale operatorilor din piata si din fonduri acordate de organisme interne si internationale.
Totodata, ANRE va avea un singur vicepresedinte, fata de trei in prezent. Institutia isi va intocmi bugetul propriu de venituri si cheltuieli, aprobat prin ordin al presedintelui ANRE, care va deveni ordonator principal de credite. Angajatii ANRE vor intra in categoriile exceptate de la prevederile legii privind salarizarea unitara, alaturi de cei ai BNR, ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. 

Consumatorii casnici, scolile si spitalele ar putea deveni clienti vulnerabili
O alta propunere de modificare a Legii energiei electrice se refera la definitia „consumatorului vulnerabil". Conform directivei europene, tarile membre trebuie sa asigure protectia clientilor finali, in special a celor vulnerabili, concept definit de fiecare stat in parte. 
Potrivit vechii legi, aici intrau „consumatorii casnici care, din motive de sanatate, varsta sau de alta natura, beneficiaza de anumite facilitati in asigurarea serviciului de furnizare a energiei electrice". insa prin noua definitie propusa, clientii vulnerabili vor fi „clientii casnici si cei care furnizeaza servicii sociale esentiale, cum ar fi asistenta medicala sau ingrijirea copiilor, activitati educative si alte servicii sociale si de binefacere, precum si servicii indispensabile pentru functionarea statului, definiti prin Hotarare a Guvernului".

Cititi si Populatia scapa de scumpirea gazelor. 
De asemenea, avand in vedere ca Executivul european a declansat in 2009 o procedura de infringement impotriva Romaniei, intrucat unii consumatori necasnici platesc inca preturi reglementate, reprezentantii ANRE arata in nota de fundamentare a proiectului faptul ca „se impune adoptarea unui calendar privind eliminarea treptata a preturilor reglementate la consumatorii necasnici si lansarea unor mecanisme concurentiale pe acest segment al pietei".  Pana in septembrie 2012, ANRE va analiza daca este fezabila din punct de vedere economic introducerea unor sisteme inteligente de masurare. Daca acestea vor fi avantajoase pentru piata, pana in 2020 vor trebui sa acopere 80% din clientii romani. 

Nicio miscare fara avizul Comisiei Europene
Atat prevederile noii legi a energiei electrice, cat si reglementarile secundare care vor fi elaborate de ANRE si de Ministerul Economiei vor fi aplicate numai dupa notificarea Comisiei Europene.
Sursa: www.adevarul.ro 

Articole din editia din data de Martie 2011

 • Autostrada A2 nu va mai fi finalizata in acest an

  Actualitate
 • "Doneaza un martisor". Licitatie umanitara

  Actualitate
 • Modernizarea strazilor in orasul Murfatlar

  Actualitate
 • Sala de sport modernizata in Cernavoda

  Actualitate
 • Sarbatoare la Colegiul Tehnic "Nicolae Titulescu"

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771