Unde pot invata alfabetul afacerilor intreprinzatorii de la sate

Martie 2011, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Programul Rural Antreprenor, finantat de UE, vrea sa ofere sanse in plus de reusita firmelor de la tara. Studiile arata ca 90% din afacerile rurale se inchid in cel mult trei ani de la pornire.

Satele Romaniei adapostesc 9,7 milioane de oameni, adica 45% din populatia tarii. insa doar 20% din firmele autohtone (circa 120.000 de companii) isi au sediul in mediul rural, iar o buna parte din ele traiesc, de fapt, tot din afacerile urbane, caci activeaza in localitati situate in imediata apropiere a unor orase mari. De exemplu, Valu lui Traian (320 de firme, langa Constanta), Sangeorgiu de Mures (290 de firme, langa Targu Mures), Dumbravita (547 de firme) si Ghiroda (312 firme), ambele langa Timisoara, sau Floresti (718 firme, langa Cluj). Pe masura ce te indepartezi de centrele urbane, numarul firmelor scade accentuat si la fel de puternic se contracta cifrele lor de afaceri. O explicatie la indemana este nivelul mai redus al veniturilor de la sate. Potrivit INS, gospodariile  din mediul rural au venituri cu 32% mai mici decat cele de la oras. 
insa motivele reale sunt mult mai complexe.
Infrastructura, de pilda, este unul  dintre obstacolele aflate in calea antreprenorilor de la tara. „Firma care colecteaza laptele a vrut sa renunte la noi, din cauza drumului plin de gropi. A trebuit sa le facem o reducere importanta ca sa ma pastreze drept furnizor“, povesteste Ioan O., proprietarul unei ferme de vaci de la poalele muntilor Calimani. Altii se plang de lipsa angajatilor calificati. „Aduc oameni si de la 30-40 de kilometri, pentru ca, in satele din jur, cei care stiau ceva meserie au plecat in Italia sau in Spania“, se plange patronul unui abator dintr-un sat nemtean.

Sprijin pentru businessmenii de la tara
Dar, chiar si in locurile unde a ajuns asfaltul si oamenii isi doresc din rasputeri sa munceasca, companiile rareori prospera. „in mediul rural, exista cateva piedici majore in dezvoltarea unor afaceri solide. Astfel, accesul la informatie si la educatia manageriala este foarte limitat, nu exista centre de consultanta si consiliere, care sa sprijine antreprenorii, iar intreprinzatorii din mediul rural au posibilitati foarte limitate de interactiune cu cei asemenea lor“, arata Marius Bostan, presedintele Fundatiei Nationale a Tinerilor Manageri (FNTM). 
Dar, constatand ca mediul rural are un potential urias neexploatat si ca afacerile din aceasta zona ar putea avea o rata de crestere spectaculoasa daca ar beneficia de sprijin profesionist, FNTM si partenerii sai au organizat doua programe dedicate actualilor si viitorilor intreprinzatori de la sate. Astfel, Rural Manager, care s-a incheiat in 2010, s-a desfasurat in 18 judete din regiunile de dezvoltare Nord-Est, Centru si Sud-Est si a fost finantat cu 8,85 milioane de lei din fonduri europene. 
De cursurile, conferintele, serviciile de consultanta si cele de promovare ale produselor si serviciilor au beneficiat 1.576 de persoane, o parte dintre acestea ajungand sa obtina finantare europeana pentru initiativele lor.

in ce investim si cu ce bani
Cel de-al doilea program, Rural Antreprenor, a demarat in iunie 2010 si vizeaza, in cei doi ani de desfasurare, peste 1.500 de intreprinzatori din cele 23 de unitati administrativ-teritoriale apartinand regiunilor de dezvoltare Nord-Vest, Vest, Sud-Vest, Sud Muntenia si Bucuresti-Ilfov. Organizat in colaborare cu Siveco Romania, PROJOB GmbH din Germania, Formastur SA din Spania si Asociatia Euro<26, proiectul va consta in 23 de conferinte regionale (programul acestora poate fi accesat pe site-ul  www.ruralantreprenor.ro), o platforma complexa de e-learning, acces la consultanta gratuita, prin intermediul birourilor regionale de consultanta, si acces la platforma electronica de comert si promovare a afacerilor. 
Peste 60 de afaceri dintre cele care vor fi cuprinse in programul Rural Antreprenor vor beneficia de asistenta specializata in domeniul IT, iar cele mai complexe 30 de afaceri vor beneficia de implementarea gratuita a unui sistem de management informatizat. Evident, una din intrebarile fundamentale si legitime pe care si le pune orice actual sau viitor antreprenor este aceasta: care sunt acele idei de afaceri a caror materializare ar putea avea succes in mediul rural? Dincolo de cateva domenii care sunt deja consacrate si, drept urmare, ar constitui un raspuns previzibil la intrebarea de mai sus - cum sunt agricultura si bioagricultura, procesarea, prelucrarea si depozitarea produselor agricole, au sanse reale de succes activitati precum fabricarea de mic mobilier sau prelucrarea lemnului, comertul, serviciile turistice, serviciile financiare si, nu in ultimul rand, mestesugurile locale.
„Pentru afacerile mici, costurile minime de lansare se pot situa intre 5.000 si 10.000 de euro. Pentru cele de mari dimensiuni, investitia initiala se poate ridica pana la cateva milioane de euro“, explica Marius Bostan. Cat priveste posibilitatile de finan¬tare, sursele pot fi foarte diferite, de la business angels si fonduri de investitii la facilitati guvernamentale sau credite bancare. Nu in ultimul rand, o optiune care trebuie luata serios in calcul o reprezinta banii europeni. Iar consultantii regionali din proiectul Rural Antreprenor ofera inclusiv servicii de consiliere pentru accesarea fondurilor UE.
Sursa:www.capital.ro

Articole din editia din data de Martie 2011

 • Romania, de sase ori in topul celor mai sarace regiuni din Europa si de sase ori in topul celor mai sarace regiuni din UE

  Fonduri Europene
 • Ajutor de incalzire pentru familiile nevoiase din Mangalia

  Fonduri Europene
 • Martisorul, simbolul renasterii si sperantei, marcheaza trecerea in anotimpul primaverii

  Fonduri Europene
 • Program de impadurire a 200 ha in Harsova

  Fonduri Europene
 • Zona de sud a Navodariului, statiune de interes national

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771