Uniunea Europeana schimba regulile pentru finantarile regionale. Ce va face Romania?

Martie 2011, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Comitetul Regiunilor si Consiliul pentru Afaceri Externe au discutat regulile viitoarei politici de coeziune, aplicabile din 2014. Noua politica ar putea simplifica unele proceduri, pentru a reduce sarcina administrativa si costurile pentru beneficiari.
Obiective de performanta, bonusuri, proceduri simplificate. Acestea sunt promisiunile „arhitectilor" politicii de dezvoltare regionala pentru 2014-2020. Conditiile pentru  statele membre se schimba, astfel ca acestea vor fi obligate sa aiba strategie atunci cand cer bani europeni. Programele ce vor fi finantate din 2014 din fonduri europene dedicate regiunilor se vor concentra mult pe inovare si pe dezvoltarea micilor afaceri, iar performanta in cheltuirea lor va fi evaluata. „A fost un acord general in Consiliul European legat de principiul finantarilor pe un numar limitat de prioritati, in special a investitiilor pentru eficienta energetica, inovare sau dedicate intreprinderilor mici si mijlocii", a declarat comisarul european pentru Dezvoltare regionala, Johannes Hahn, dupa ce noua viziune a fost discutata in Consiliul UE. 

Indicatori de performanta
Marea problema a Romaniei e faptul ca n-a reusit sa acceseze decat un sfert din fondurile ce ii erau alocate. in privinta fondurilor de coeziune, lucrurile stau cu atat mai dramatic. „Romania a atras, din 2007 si pana acum, 1,9% din fondurile de coeziune puse la dispozitie", a declarat, pentru „Adevarul Europa", consilierul prezidential Leonard Orban. Consiliul a stabilit astfel ca este nevoie „de  o intelegere comuna a performantei, inclusiv o metodologie de evaluare". Aceasta inseamna  monitorizarea proiectelor si a felului in care sunt cheltuiti banii si o concentrare mai mare pe rezultate. in cadrul noii politici, Comisia Europeana ar putea introduce indicatori - concentrati pe un numar limitat de obiective masurabile - pentru a urmari felul in care sunt folositi banii. 

Nu avem strategie
Una dintre problemele reclamate in Romania de aplicantii pentru finantarile europene este birocratia. Noua politica va aduce clarificari, iar unele proceduri vor fi simplificate. „Perioada de implementare trebuie sa fie clara, lipsita de ambiguitate si stabila la fel ca si auditul, astfel incat rata de eroare in punerea in aplicare sa scada. Acordurile de audit si control trebuie simplificate, reducand astfel sarcina administrativa si costurile pentru beneficiari si administratiile publice", se arata in concluziile Consiliului.  
in cadrul Consiliului, Romania a sustinut ca va lua in considerare noile conditii care sunt legate de construirea unei strategii si a autoritatilor pentru management. „Romania sustine mentinerea unei ponderi importante a politicii de coeziune in cadrul bugetului comunitar post-2013, o mai mare concentrare a fondurilor pentru un numar limitat de prioritati strategice, precum si mai multa eficienta in utilizarea fondurilor", a declarat Mihnea Ioan MOTOC, reprezentantul permanent al Romaniei la UE.

Cele mai importante fonduri regionale
Fondul Social European (FSE) este unul dintre mecanismele de finantare europene regionale prin care careUE a incercat reducerea diferentelor economice si sociale in interiorul si intre statele membre. Obiectivul Fondului Social European a fost acela de a promova ocuparea fortei de munca si a incluziunii sociale in toate regiunile Uniunii Europene. Pentru perioada 2007-2013, Uniunea Europeana angajat aproximativ 75 de miliarde de euro pentru FSE, aproape 8% din bugetul UE pentru cei sapte ani. 
Alte finantari regionale sunt acordate prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de coeziune si au fost accesate de administratiile sau cetatenii UE prin intermediul regiunilor.

Cati bani are de cheltuit  Romania
Pentru 2007-2013, UE a alocat Romaniei pentru dezvoltare regionala:
1. Prin Fondul Social European 3.6 miliarde de euro, respectiv 19,2% din bugetul fondului 
2. Prin Fondul European de Dezvoltare Regionala 8.9 miliarde de euro
3. Prin Fondul de Coeziune finantare pe proiecte in valoare totala de6.5 miliarde de euro
sursa: www.adevarul.ro

Articole din editia din data de Martie 2011

 • Romania, de sase ori in topul celor mai sarace regiuni din Europa si de sase ori in topul celor mai sarace regiuni din UE

  Fonduri Europene
 • Ajutor de incalzire pentru familiile nevoiase din Mangalia

  Fonduri Europene
 • Martisorul, simbolul renasterii si sperantei, marcheaza trecerea in anotimpul primaverii

  Fonduri Europene
 • Program de impadurire a 200 ha in Harsova

  Fonduri Europene
 • Zona de sud a Navodariului, statiune de interes national

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă la Satu Nou, ediția 29-31 iulie

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771