Administrație locală

Remes si subventia pentru agricultori

Jumatate din agricultorii cu cel putin un hectar in proprietate si-au deschis cont la banca si s-au inscris la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), pentru a primi subventii de la UE. Informatiile au fost furnizate de directorul Agentiei, Nicolae Sterghiu, in contextul in care noul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes, a criticat dur activitatea institutiei, iar un raport recent al PriceWaterhouseCoopers semnaleaza ca inca sunt deficiente in functionarea sistemului.
Pentru a putea primi cel putin 50 de euro pe hectar de la Uniunea Europeana, fermierii romani (adica agricultorii cu cel putin un hectar in proprietate) au avut de indeplinit o serie de conditii, din care infiintarea conturilor bancare parea obiectivul cel mai greu realizabil. Pana in prezent, jumatate din acestia au reusit sa se inscrie pentru subventii, inclusiv sa-si deschida cate un cont.
in prezent primim circa 20.000 de formulare pe zi, la nivel national. Daca mentinem acest ritm, toti cei 1.200.000 de fermieri vor fi inscrisi pana la 15 mai”, a declarat pentru EurActiv.ro Nicolae Sterghiu, Directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura.
Potrivit lui Sterghiu, din cele peste 600.000 de formulare depuse, au fost inregistrate in baza de date circa 200.000, restul urmand sa fie prelucrate integral pana la 15 iunie. APIA va fi institutia cu cel mai mare grad de absorbtie a fondurilor europene, poate chiar de 80%, pentru anul 2007”, a declarat Sterghiu.
Decebal Traian Remes, ministrul agriculturii, a reclamat nepotismulrdquo; din cadrul Agentiei, lipsa de experienta a personalului si spatiile inadecvate in care se desfasoara activitatea institutiilor. Nicolae Sterghiu a replicat: Activitatea decurge bine. E drept ca unele spatii sunt prea modeste pentru necesarul Agentiei, este vorba de gestionarea, in medie, a peste 7.000 de dosare la un centru local. Dar, acestea au fost conditiile pe care le-am putut obtinerdquo;.
Fondurile alocate pentru plati directe in acest an se ridica la 440 de milioane de euro. inca de la infiintare, APIA a avut parte de numeroase dificultati in functionare si si-a atras critici, inclusiv pentru modul de organizare a concursurilor de angajari. in prezent, APIA este acreditata provizoriu, urmand ca Uniunea Europeana sa dea verdictul final in vara acestui an.
in urma cu aproximativ trei saptamani, fostul ministru al agriculturii, Dan Motreanu, a transmis la Bruxelles un raport independent elaborat de firma PriceWaterhouseCoopers care se refera la stadiul de implementare a Sistemului Integrat de Administrare si Control din cadrul APIArdquo;.Potrivit comunicatului transmis de Minister, raportul arata ca, in comparatie cu primul audit realizat de PriceWaterhouseCoopers la inceputul lunii decembrie 2006, situatia APIA este mult imbunatatitardquo; si, desi au fost identificate si o serie de deficiente, APIA va reusi remedierea acestora si implementarea cu succes a programului de sprijin venit din partea UErdquo;.
Ministerul Agriculturii mai transmite ca va pune in aplicare un nou Plan de remediere a deficientelor constatate, astfel incat Agentia sa devina operationala in termenele stabilite, iar fermierii sa-si poata primi sprijinul pentru suprafata de teren detinutardquo;.

CeRe implicarea ta in luarea deciziilor publice locale

Centrul de Resurse pentru Participare Publica (CeRe) lanseaza proiectul Politici Locale Eficiente Implicarea publicului in luarea deciziilor publice locale”, finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.
Proiectul isi propune sa asiste autoritatile locale si organizatiile din 20 de comunitati din Romania sa profesionalizeze si eficientizeze mecanismele de luare a deciziilor publice la nivelul comunitatilor lor.
Pentru inceput, CeRe vor lucra cu 25 de organizatii neguvernamentale (sau grupuri informale) care vor primi instruire pe tema participarea cetateanului in luarea deciziilor locale si asistenta pentru monitorizarea autoritatilor publice locale din comunitatile lor.
In cea de-a doua faza a proiectului, vor oferi instruire autoritatilor din respectivele localitati pe tema participarii cetateanului la luarea deciziilor locale si vor organiza un atelier la care sunt invitati atat membri ai organizatiilor cat si reprezentanti ai autoritatilor. in cadrul atelierului, cei doi parteneri locali autoritatea si organizatia – vor gandi solutii pentru imbunatatirea proceselor de implicare a cetatenilor in luarea deciziilor.
in faza finala a proiectului, pe parcursul a patru luni, CeRe va oferi asistenta organizatiilor si autoritatilor pentru organizarea efectiva de consultari pe teme de interes local.
La acest moment, se deruleaza selectia partenerilor locali 25 de organizatii sau grupuri cetatenesti care doresc sa contribuie la intarirea democratiei locale. Pentru a participa la proiectul CeRe, doritorii pot aplica trimitand o scrisoare de intentie din care sa reiasa cine este si ce face organizatia, cum a colaborat pana acum cu autoritatile din comunitate si o justificare a rolului si importantei implicarii cetatenilor in luarea deciziilor publice.
Termenul de trimitere a scrisorilor este 20 aprilie 2007, ele putand fi transmise pe email: cere@ce-re.ro, fax: 031 1050 756 sau posta: Str. Ing. Zablovschi nr. 1, bl 13B, sc A, ap. 5, sect. 1, Bucuresti. Pentru informatii suplimentare, puteti contacta CeRe la numarul de telefon 031 1050 755.

Dobanzi mari la creditele bancare pentru IMM-uri

Agentia Nationala pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Corporatii (ANIMMC) si mai multe institutii financiar-bancare din Romania au semnat recent un protocol de parteneriat pentru facilitarea accesului intreprinzatorilor romani la programele de sustinere financiara, informeaza Rompres.
Sunt puse la dispozitia intreprinzatorilor 40 de milioane lei pe anul 2008, in acest parteneriat care se desfasoara in cadrul Programului National multianual derulat de ANIMMC in perioada 2002-2008, a declarat directorul adjunct al ANIMMC, Florentina Ionescu.
Programul prevede alocarea de fonduri nerambursabile in valoare de maximum 50.000 euro, care sa acopere un procent de pana la 60% din valoarea proiectelor. Fondurilor nerambursabile li se adauga un credit bancar care sa acopere 25% din valoarea totala, a afirmat Jozsef Csaka, presedintele ANIMMC.

Potrivit declaratiilor oficialului citat, contributia intreprinzatorilor trebuie sa fie de 15% in numerar. Bancile care vor acorda credite pentru aceste programe sunt Banca Comerciala Romana, BRD Groupe Societe Generale, OTP Bank, CEC, Banca Transilvania, Libra Bank, Banca Comerciala Carpatica, Bank Leumi Romania, Romexterra Bank si Credit Europe.
in 15 zile de la publicarea acestui acord in Monitorul Oficial, ANIMMC va incepe sa primeasca dosarele intreprinzatorilor, potrivit declaratiilor directorului adjunct al institutiei. Vom face o caravana in tara pentru a informa intreprinzatorii despre posibilitatile de finantare pe care le au, a mentionat Jozsef Csaka.
La randul lor, bancherii prezenti la semnarea acordului au tinut sa precizeze faptul ca segmentul intreprinderilor mici si mijlocii prezinta un grad mai ridicat de risc, fapt pentru care a fost stabilita o plaja a dobanzilor cuprinsa mai ridicata, intre 13,5 si 18,5%.
ANIMMC gestioneaza fonduri europene in valoare de 630 milioane euro in urmatorii sapte ani pentru dezvoltarea antreprenoriatului, programe care sa prezinte accesul IMM la finantari.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*