Lefurile bugetarilor nu vor creste prea curand

Februarie 2011, Iulia Fţlfan

Administratie locala

Guvernul s-a angajat in fata FMI ca majorarile salariale vor fi limitate si in 2012
Schnecker: Bugetarii nu vor mai vedea cresteri salariale decat cand se vor apropia alegerile
Consultantul a mai spus ca majorarea de 15% din februarie inseamna in realitate o scadere de 2%.
Guvernul s-a angajat in fata FMI ca va continua si anul viitor politica de restrangere a cheltuielilor, inclusiv cu salarii si prime, pentru un deficit de 3%, si ca sistemul alocatiilor de incalzire va fi schimbat pana la finele lunii iulie, urmand sa fie acordate doar persoanelor cu venituri reduse. Prin revizuirea modului de acordare a alocatiilor de incalzire, economiile la buget vor creste semnificativ, estimeaza Guvernul in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI) la finalul evaluarii din ianuarie-februarie, potrivit Mediafax. "Pana la sfarsitul lunii iulie, vom imbunatati legislatia pentru ca alocatiile de incalzire sa fie directionate catre cei mai vulnerabili membri ai societatii, generand in acelasi timp economii semnificative la buget", se arata in document.
Executivul isi prezinta, totodata, intentia de a atinge anul viitor o tinta de deficit de 3% din PIB si arata ca acest plan presupune continuarea politicii de restrangere a cheltuielilor, inclusiv a celor legate de salarii si bonusuri. in document este mentinut si un angajament aparut si in scrisorile anterioare convenite cu FMI, respectiv de a limita modificarile "ad hoc" asupra sistemului de taxe, pentru a asigura predictibilitate si stabilitate in mediul de afaceri.
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat in Romania, in intervalul 25 ianuarie-8 februarie, pentru a saptea evaluare a acordului stand-by, in care a fost analizat nivelul de indeplinire a obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si negociate conditiile pentru incheierea unui nou acord, de tip preventiv. 

Schnecker: Bugetarii au pierdut in februarie inca 2 lei
Consultantul financiar Niels Schnecker ne-a declarat ca angajatii din sistemul public nu vor mai vedea prea curand cresteri salariale. "Bugetarii ar trebui sa-si ia gandul de la cresteri salariale. Si-asa majorarea din februarie nu ar trebui sa-i incante prea tare pentru ca in realitate acel 15% este de fapt -2%. Daca ne uitam la inflatia care a fost de 8%, la faptul ca s-a taiat al 13-lea salariu si ca 15% s-a pus la salariul din octombrie 2010, adica la 75% din salariu, atunci bugetarul a mai pierdut de fapt 2 lei prin majorarea din februarie'', a declarat, pentru Curierul National, Niels Schnecker.
Mai mult decat atat, acesta ne-a mai mentionat ca in apropierea alegerilor vom vedea iar pomeni electorale. "Derogarile vor incepe undeva la sfarsitul acestui an si inceputul lui 2012, pentru ca normal se vor apropia alegerile, iar Romania nu a scapat nici acum de pomenile electorale. Guvernantii vor incepe iar sa mareasca pensiile si salariile pentru ca vor avea nevoie de alegatori, acum nu stiu cati oameni ii vor mai crede'', a explicat consultantul financiar, care a mai adaugat ca Romania nu se va incadra in deficitul bugetar convenit cu FMI nici anul acesta si nici anul viitor, pentru ca veniturile la buget sunt cu mult exagerate fata de incasari.

Boc anunta vremuri mai bune 
Dupa atatea taieri si saracie, bugetarii pot sa-si mai descreteasca fruntile. Premierul Emil Boc are vesti mai bune pentru ei. in februarie, bugetarii vor lua primele salarii majorate cu 15%. Motive de bucurie au si pensionarii incadrati in grupele I si II de munca, pentru ca vor primi bani in plus. "incetul cu incetul, incepem sa avem semne bune ca mergem in directia corecta. Un asemenea semn este de exemplu faptul ca, incepand cu luna februarie, fiecare bugetar va primi pe card cu 15% mai multi bani decat a primit in octombrie. E un semn ca lucrurile merg in directia buna. Nu este foarte mult, dar este ceva", a declarat premierul Emil Boc, la inceputul lunii februarie.

Romania va trebui sa schimbe modul de calcul al deficitului
Niels Schnecker este de parere ca Romania nu va mai putea calcula deficitul pe cash. "Guvernul va trebui sa treaca la standardele europene de a calcula deficitul pe cont, si nu pe cash, cum face in prezent. Astfel, nu se va mai putea trece o datorie de pe un an pe altul, pentru ca atunci totul va fi pe hartie. Mai mult, cand vom calcula deficitul pe cont, ne vom duce usor undeva peste 10%, pentru ca FMI ne-a cerut sa trecem arieratele companiilor de stat la buget care sunt peste 6 miliarde euro, iar in sectorul privat mai avem arierate in valoare de circa 3 miliarde euro'', a explicat consultantul financiar.
Acesta a mai adaugat ca FMI nu are ce sa ne mai reproseze atunci pentru deficit, pentru ca suntem obligati sa ne schimbam modul de calcul si, in plus, Fondul ne-a spus sa trecem arieratele companiilor de stat la buget. "Deci pentru FMI va fi bine, in schimb pentru cetateni va insemna alte imprumuturi. Chiar daca ne vom imprumuta iar, macar atunci vom curata economia, pentru ca vom lua bani de pe pietele externe nu de la banci, dar evident banii se vor duce tot in deficit, nu in investitii'', a subliniat Schnecker.


Sursa: www.curierulnational.ro

Articole din editia din data de Februarie 2011

 • Lefurile bugetarilor nu vor creste prea curand

  Administratie locala
 • Boc se gandeste sa demisioneze. Isarescu, premier?

  Administratie locala
 • 3.000 de oameni au demonstrat ca "IUBESC MANGALIA"

  Administratie locala
 • Alti 1000 de elvii din judet au invatat sa patineze weekend-ul trecut

  Administratie locala
 • Bugetul pe Medgidiei pe anul 2011, aprobat in sedina de Consiliu

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • ╚śedin╚Ť─â extraordinar─â de ├«ndat─â a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat ├«n greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intr─â ├«n greva foamei

  Administratie locala
 • ╚ścoal─â nou─â pentru elevii din Albe╚Öti

  Administratie locala
 • Campania ÔÇ×Comune CurateÔÇŁ ajunge ├«n comuna Mihai Viteazu

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771