Bugetul Primariei Constanta pe 2011 s-a redus la nivelul celui din 2005

Februarie 2011, Adrian Nicarel

Administratie locala

Consiliul Local Municipal Constanta a aprobat, joi, bugetul municipalitatii pentru 2011, iar prioritatile administratiei locale sunt infiintarea politiei locale, continuarea programului de asfaltare si a celui de construire de locuinte ieftine pentru tineri, precum si acordarea de pachete cu alimente pensionarilor, de opt ori pe parcursul anului. 
Primarul Radu Mazare a declarat ca bugetul pe 2011 este unul ''foarte strans'', la nivelul celui din anul 2005, si ca, in afara prioritatilor cu privire la alocarea banilor din bugetul local, Primaria Constanta va functiona la nivel de ''subzistenta'', cu speranta ca ''va putea fi pornit vreun proiect cu bani europeni''. 
Conform edilului Constantei, municipalitatea s-ar putea confrunta in 2011 cu doua probleme ''foarte mari''. Si anume faptul ca guvernantii intarzie sa aloce cota ce reprezinta subventia la energia termica si un litigiu in care se afla primaria cu un investitor italian in constructii, instanta stabilind ca administratia locala trebuie sa aloce aproape 40 de milioane de euro in infrastructura, in zonele unde construieste firma respectiva. Referitor la subventiile la energia termica, Mazare a mentionat ca municipalitatea a platit cota de bani care ii revine ''chiar in avans'', ceea ce guvernantii nu au facut cu privire la cota care trebuie alocata din bugetul central si care este de 370 de milioane de lei, ceea ce inseamna circa noua milioane de euro.
''S-ar putea ca, la un moment dat, CET-ul sa vina sa ne forteze sa platim noi acei bani ca sa poata cumpara combustibil si atunci, pentru a nu lasa constantenii in frig, o sa taiem toate celelalte lucruri pe care le desfasoara primaria si o sa-i multumim domnului Basescu, fiindca este de al nostru'', a spus primarul Constantei. Referitor la litigiul cu investitorul italian, Radu Mazare considera ca administratia locala este ''intr-o belea cat casa de mare''. ''Avem un contract cu aceasta firma italiana Fincogero, semnat de fostul primar si semnat de legalitate din partea primariei de domnul Iorga Palaz, actualul prefect. Ne-am judecat si instanta a stabilit ca noi trebuie sa facem infrastructura in zona Faleza unde lucreaza aceasta firma italiana, conform contractului. Infrastructura este in jur de 30-40 de milioane de euro, bani pe care primaria este obligata, conform contractului semnat, sa-i bage in pamant, in aceste momente de criza'', a spus edilul Constantei. 
Conform acestuia, in urma cu cateva luni, municipalitatea a gasit solutia ''de compromis'' de a-i vinde investitorului terenul pe care acesta il are in concesiune si pe care a construit, ''in contravaloare cu suma pe care primaria ar trebui s-o bage in infrastructura'', hotarare ce a fost atacata in contencios administrativ de prefect ca fiind ilegala. 
''Domnul Iorga (...) a atacat aceasta hotarare in contencios, obligand-i pe italieni sa vina sa se indrepte impotriva noastra ca sa luam banii din buget. Pe bugetul asta de saracie, bineinteles ca n-am avut de unde. Ar insemna sa luam fie pachetele de la gura batranilor, fie asfaltarea si sa nu mai facem nimic, fie sa lasam cartierul pentru tineri asa, fie sa stingem lumina in oras. (...) Este o investitie buna pentru Constanta, dar intr-un moment total inoportun'', a declarat Radu Mazare. 
Primarul Constantei a spus ca instanta de judecata va stabili cum va fi solutionat litigiu, existand riscul ca firma italiana sa obtina o sentinta judecatoreasca prin care sa poata pune poprire pe conturile municipalitatii, situatie in care administratia locala va fi obligata sa blocheze toate activitatile propuse spre a le derula si sa aloce banii bugetului local investitorului respectiv.
Sursa: AGERPRES

Articole din editia din data de Februarie 2011

 • Lefurile bugetarilor nu vor creste prea curand

  Administratie locala
 • Boc se gandeste sa demisioneze. Isarescu, premier?

  Administratie locala
 • 3.000 de oameni au demonstrat ca "IUBESC MANGALIA"

  Administratie locala
 • Alti 1000 de elvii din judet au invatat sa patineze weekend-ul trecut

  Administratie locala
 • Bugetul pe Medgidiei pe anul 2011, aprobat in sedina de Consiliu

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat în greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intră în greva foamei

  Administratie locala
 • Școală nouă pentru elevii din Albești

  Administratie locala
 • Campania „Comune Curate” ajunge în comuna Mihai Viteazu

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771