Incepand din 3 februarie, se pot depune proiecte pentru prima impadurire a terenurilor agricole

Februarie 2011, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

in perioada 3 – 28 februarie 2011, se desfasoara prima sesiune din cele patru anuntate in acest an pentru depunerea proiectelor de finantare aferente Masurii 221 „Prima impadurire a terenurilor agricole” din cadrul PNDR. Alocarea financiara disponibila pentru aceasta sesiune este de 50 de milioane de euro. 
Implementarea acestei masuri are ca scop imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor agricole prin impadurire. 
Masura este destinata prevenirii pagubelor produse de factorii naturali daunatori, reducerii eroziunii solurilor, imbunatatirii capacitatii de retentie a apei, cresterii calitatii aerului, producerii de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea sau cresterea biodiversitatii.
Cu ajutorul acestei masuri se pot impaduri toate terenurile agricole la nivelul intregii tari, cu exceptia pajistilor permanente neafectate de procese de degradare a solului. Astfel, se poate asigura si impadurirea terenurile agricole din jurul oraselor cu conditia respectarii cerintelor specifice ale acestei Masuri de finantare. Pot fi impadurite si terenurile care contin soluri nisipoase si/sau mobile, terenurile din luncile raurilor si lunca Dunarii dar si terenurile afectate de eroziune sau desertificare.
Solicitantii fondurilor nerambursabile pot fi persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate, persoanele juridice, grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice, precum si autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol. 
Suprafata agricola propusa pentru impadurire trebuie sa fie de minim 0,5 hectare. Prima conditie pe care trebuie sa o respecte solicitantul este sa faca dovada detinerii terenului agricol eligibil pentru impadurire. Acesta trebuie sa fi fost declarat la APIA in ultimii 2 ani calendaristici.
Prin aceasta masura se pot acorda 3 tipuri de plati: 
- o prima pentru lucrarile de infiintare;
- o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de 5 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere;
- o prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei.
in cadrul Masurii 221 nu se ofera sprijin financiar pentru infiintarea plantatiilor forestiere de pomi de Craciun ori pentru producerea de energie regenerabila.
Proiectele vor putea fi depuse la Oficiile Judetene ale Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), ultima zi pentru depunere fiind 28 februarie 2011, ora 12:00.

(Sursa: APDRP)

Articole din editia din data de Februarie 2011

 • Recolta ascunsa a Romaniei

  Fonduri Europene
 • Masinile noi din UE trebuie echipate cu lumini speciale pentru circulatia pe timp de zi

  Fonduri Europene
 • Angajatii administratiei locale si dascalii din Mangalia au castigat in instanta acordarea unor sporuri salariale

  Fonduri Europene
 • Aeronava MIG 21 expusa la intrarea in Navodari

  Fonduri Europene
 • Soseaua care leaga statiunea Mamaia de orasul Navodari va fi largita la 4 benzi de circulatie

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiectul „Little Energy Super Stars” (“Micii Super Eroi ai Energiei”) implementat de Primăria Lumina

  Fonduri Europene
 • “FORTIN pentru Satu Nou, Mircea Vodă - transformarea unei comunități marginalizate într-o comunitate prosperă” se apropie de final. Retrospectivă perioada septembrie-decembrie 2020

  Fonduri Europene
 • Încă 9 locuințe din Satu Nou au fost reabilitate

  Fonduri Europene
 • Lucrări de reabilitare a locuințelor din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Bursa locurilor de muncă din Satu Nou a ajuns la cea de-a șaptea sesiune

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771