Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri incepe in februarie

Februarie 2011, Adrian Nicarel

Actualitate

Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (AIPPIMM), implementeaza, incepand cu luna februarie 2011, „Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri”.
Guvernul a adoptat miercuri, 2 februarie 2011, Ordonanta de Urgenta pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri, precum si Hotararea pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei in scopul de a crea un cadru favorabil pentru valorificarea posibilitatilor actuale de dezvoltare economica a Romaniei si a stimularii mediului de afaceri.
Obiectivul Programului il constituie stimularea infiintarii de noi microintreprinderi, cresterea potentialului de accesare a surselor de finantare si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor in scopul implicarii acestora in structuri economice private.
Finantarea programului se va face cu fonduri de la bugetul de stat prin acordarea de alocatii financiare nerambursabile, pentru cel putin 1100 de microintreprinderi.
inscrierile in cadrul Programului se vor realiza online, in aplicatia pusa la dispozitie pe site-ul AIPPIMM: www.aippimm.ro.
Beneficiarii programului sunt tinerii debutanti in afaceri, cu varsta de pana la 35 de ani, care nu au mai detinut calitatea de actionar sau asociat in vreo firma si au un plan bun de afaceri cu care sa obtina un punctaj cat mai mare la aplicatia online.
Dintre facilitatile oferite prin Program pot fi mentionate acordarea de alocatii financiare nerambursabile reprezentand cel mult 50% din valoarea proiectului de investitii, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 10.000 euro. Se vor acorda garantii de stat pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, pentru creditele contractate de beneficiari in vederea realizarii planurilor de afaceri, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 80.000 euro, prin intermediul Fondului National de Garantare al Creditelor pentru IMM .
O alta facilitate de sprijinire a tanarului intreprinzator adoptata prin aceasta ordonanta este aceea potrivit careia cheltuielile de asigurari sociale datorate de angajatori sunt scutite pentru veniturile a cel mult 4 salariati, dar nu mai mult de echivalentul salariului mediu brut pe economie din anul anterior pentru fiecare salariat.
Conditiile de eligibilitate fac referire la microintreprindere care poate fi infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati. Microintreprinderea trebuie sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, cu exceptia urmatoarelor activitati: intermedieri financiare si asigurari; tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substante aflate sub control national, precum si activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.
De asemenea, tanarul intreprinzator trebuie sa angajeze cel putin 2 salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare si sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul precedent.
Informatii suplimentare se pot obtine de la Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (E-mail: agentia.imm@aippimm.ro, www.aippimm.ro) precum si de la Oficiul Teritorial pentru intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie Constanta. 

(Sursa: AIPPIMM)


Articole din editia din data de Februarie 2011

 • Recolta ascunsa a Romaniei

  Actualitate
 • Masinile noi din UE trebuie echipate cu lumini speciale pentru circulatia pe timp de zi

  Actualitate
 • Angajatii administratiei locale si dascalii din Mangalia au castigat in instanta acordarea unor sporuri salariale

  Actualitate
 • Aeronava MIG 21 expusa la intrarea in Navodari

  Actualitate
 • Soseaua care leaga statiunea Mamaia de orasul Navodari va fi largita la 4 benzi de circulatie

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771