Locuitorii orasului Cernavoda - in pericol de a ramane fara servicii sanitare

Februarie 2011, Adrian Nicarel

Social

Asa cum arata mai multe acte guvernamentale aparute in ultima perioada, spitalul din Cernavoda se afla pe lista unitatilor sanitare care trebuie desfiintate. Ultima propunere a  Guvernului este ca acesta sa se transforme intr-un camin pentru persoane varstnice. Orasul Cernavoa nu este interesat de un asemenea proiect deoarece  in oras functioneaza deja o institutie similara inca din anul 2005. Caminul este un centru rezidential pentru persoane varstnice, cu o capacitate de 55 de locuri si  in prezent aici sunt gazduite doar 22 de persoane.
Referitor la Spitalul Orasenesc Cernavoda acesta deserveste atat populatia din localitate cat si pe cea din zonele limitrofe, pe o distanta de 45 de km. Vorbim despre o populatie de peste 30.000 de locuitori din Cernavoda si satele  Dunareni, Florii, Aliman, Vlahi, Rasova, Cochirleni, Seimenii Mici, Seimenii Mari, Dunarea. Este un spital nou si modern, inaugurat in 2006,  dotat cu aparatura medicala performanta in care functioneaza compartimente de medicina interna, obstetrica ginecologie, neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ATI, garda. 
in ultimii doi ani, in urma solicitarilor cetatenilor din Cernavoda,   s-au depus eforturi pentru atragerea de cadre medicale specializate in oras astfel incat cetatenii sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze la Medgidia sau la Constanta. Numarul persoanelor care solicita serviciile Spitalului din Cernavoda nu este deloc de neglijat. Numai in anul 2010 au fost spitalizate aproximativ 5000 de persoane.  Numarul consultatiilor in urgenta a fost de 11.000 iar pacientii spitalizati pentru o zi au fost 9500. Pentru a atrage si a mentine personalul medical in oras,   Primaria si Consiliul Local Cernavoda a acordat diverse facilitati (locuinte, transport gratuit, prime de stabilitate, etc). Conform serviciilor prestate si decontate de CJAS, Spitalul orasenesc Cernavoda acopera cheltuielile privind salariile, medicamentele, analizele si serviciile medicale, alimentele iar cheltuielile cu administrarea se suporta din bugetul local. in 2010, o cota de 12 % din bugetul spitalului a fost asigurata de bugetul local iar in 2011 participarea va fi de 22 %.
inca de la anul trecut, primarul orasului Cernavoda, Mariana Mircea a inceput demersurile pentru ca aceasta unitate sanitara sa nu fie desfiintata. Edilul a  avut intrevederi cu directorul Directiei de Sanatate Publica Constanta, cu Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate, cu reprezentanti din conducerea Ministerului Sanatatii.
in demersurile facute se alatura si Centrala nucleara care  sustine necesitatea functionarii in continuare a Spitalului Cernavoda, acesta deservind si anumite proceduri legate de situatiile de urgenta. Spitalul a fost construit  prin Programul Social de Urgenta aprobat prin Hotarare de Guvern,  fiind necesar in procesul de autorizare si  avand ca beneficiar orasul Cernavoda.  Mai mult decat atat, spitalul  este prevazut cu spatii pentru decontaminarea personalului CNE si populatiei in caz de accident nuclear sau urgenta radiologica. 
“Spitalul  trebuie sa ramana unitate sanitara pentru cetatenii din orasul Cernavoda si localitatile limitrofe, precum si pentru unitatile economice care isi desfasoara activitatea in oras”, a precizat Mariana Mircea. 


Articole din editia din data de Februarie 2011

 • Recolta ascunsa a Romaniei

  Social
 • Masinile noi din UE trebuie echipate cu lumini speciale pentru circulatia pe timp de zi

  Social
 • Angajatii administratiei locale si dascalii din Mangalia au castigat in instanta acordarea unor sporuri salariale

  Social
 • Aeronava MIG 21 expusa la intrarea in Navodari

  Social
 • Soseaua care leaga statiunea Mamaia de orasul Navodari va fi largita la 4 benzi de circulatie

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Flori pentru ostași la Cumpăna! Ziua Armatei Române, marcată de autoritățile comunei

  Social
 • Caravana de testări medicale gratuite în mediul rural „Nu am făcut destul” ajunge în Constanța

  Social
 • Elevii premianți din Vulturu în tabără la Câmpulung Moldovenesc

  Social
 • Copiii din Cerchezu în vizită la Aqua Magic

  Social
 • Doi copii orfani botezați la Cumpăna

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771