Cazul Tundrea ridica probleme judiciare fara precedent in Romania

Februarie 2011, Redactia

Actualitate

Cazul lui Marcel Tundrea, care a stat 12 ani in inchisoare pentru un viol urmat de moartea victimei, fapta pe care nu a comis-o, ridica probleme judiciare fara precedent, intrucat ar putea interveni prescriptia, desi nu se poate preciza momentul de la care e calculat termenul de prescriere.
Procurorii Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) au identificat un suspect, avand si o proba ADN in cazul in care Marcel Tundrea a fost condamnat pentru uciderea unei fete de 13 ani din Gorj, insa, in primul rand, acest caz ridica o problema procedurala, intrucat ar putea interveni prescriptia. Totodata, pentru violarea si uciderea fetei a ispasit deja cineva pedeapsa, in speta Tundrea. Astfel, fiind vorba de o eroare judiciara, adevaratul criminal poate scapa nepdepsit pentru crima sa din 1992. Doar instanta poate sa stabileasca termenul de la care curge termenul de prescriere a faptei in acest caz, sa inchida definitiv aceasta afacere judiciara sau sa o lase a fi elucidata. Suspectul, Gheorghe Avram, identificat in acest caz, a fost audiat ca martor in dosar in 1992, au declarat, surse judiciare.
in timpul anchetei, Marcel Tundrea, gorjeanul care a executat 12 ani de inchisoare dintr-o pedeapsa de 25 de ani primita pentru un viol si o crima, pe care a negat ca le-ar fi comis, l-a indicat pe acest suspect ca fiind autorul faptei, invocand faptul ca acesta era foarte apropiat de victima.
Acest dosar a ajuns la Parchetul instantei supreme anul trecut.
Suspectul in acest caz a fost identificat dupa ce toate dosarele de viol similare cu cel in care a fost acuzat Marcel Tundrea au fost analizate de anchetatori, potrivit surselor citate.
Marcel Tundrea a fost condamnat, in anul 1992, la 25 de ani de inchisoare, pentru violarea si uciderea unei fete de 13 ani din satul sau, Pojogeni, judetul Gorj. Barbatul a negat tot timpul ca ar fi comis faptele, iar dupa 12 ani de inchisoare, in mai 2004, el a fost eliberat.
Marcel Tundrea a fost eliberat dupa ce un test ADN a demonstrat ca acesta nu are nicio legatura cu faptele de viol.
De altfel, Tundrea a fost achitat pentru acuzatia de viol, iar magistratii au decis sa redeschida dosarul in care acesta a fost acuzat de crima. Procesul lui Marcel Tundrea urma sa fie reluat la Brasov, primul termen fiind stabilit pentru 24 ianuarie 2007.
Barbatul a murit insa in 18 ianuarie 2007, cu cateva zile inainte de a implini 57 de ani.
Mai multe persoane au fost audiate, luni, 31 ianuarie 2011, la Parchetul Tribunalului Gorj, in dosarul crimei pentru care Marcel Tundrea a executat 12 ani de inchisoare, cercetarile fiind coordonate de procurorul Marius Iacob - seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului inaltei Curti de casatie si Justitie (ICCJ).
Procurorul sef Iacob a venit, luni, la Targu Jiu si a precizat ca va ramane mai multe zile, el avand programate pentru luni mai multe audieri in acest dosar.
"S-a format un nou dosar de urmarire penala dupa ce Marcel Tundrea a fost gasit nevinovat. Pe baza probelor administrate anterior si a probelor stiintifice am stabilit cu certitudine ca autorul este o alta persoana. Audiem persoane, il audiem si pe el (n.r. - presupusul autor al crimei), daca vrea sa dea declaratie, pentru ca are dreptul sa nu dea nicio declaratie. A fost chemat la audieri la Bucuresti si a refuzat sa se prezinte. 
Va fi citat si pentru marti", a explicat Iacob. La Parchet s-au prezentat mai multe persoane pentru a fi audiate, printre care si sora, si fratele tinerei gasite decedate in 1992, acestia spunand ca adevaratul autor va fi descoperit in cele din urma. 
Procurorul sef Marius Iacob a informat ca marti va face o reconstituire la fata locului a evenimentelor care au dus la condamnarea lui Marcel Tundrea la 25 de ani de inchisoare. Acesta nu a facut public numele suspectului, mentionand ca identitatea persoanei respective va fi aflata cel mai probabil dupa reconstituirea de marti. Reconstituirea faptelor se va face in satul Pojogeni, din apropiere de Targu Carbunesti, acolo unde, in iunie 1992 a fost gasita moarta Mioara Gherasie, o fata de 13 ani. Aceasta a fost atunci violata si apoi ucisa cu pietre, faptele producandu-se in apropierea locuintei lui Tundrea, barbatul devenind principalul suspect al anchetatorilor.
Marcel Tundrea a fost condamnat ulterior la 25 de ani de inchisoare pentru viol si crima, in anul 2004 un test ADN confirmand ca altcineva comisese faptele.
Prin rechizitoriul din 9 noiembrie 1992 al Parchetului Tribunalului Gorj, Tundrea a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pentru viol urmat de moartea victimei. Anchetatorii au stabilit ca, in 16 iunie 1992, Tundrea a intretinut raporturi sexuale cu victima, fara consimtamantul acesteia, intr-un loc izolat, pe marginea paraului Valea Mare din apropierea satului Pojogeni. in timpul violului, victimei i-a fost umpluta gura cu pietre de rau, ceea ce a dus la sufocarea acesteia. 
in timpul autopsiei, doua pietre au fost gasite in cavitatea bucala si faringe, victima avand rupturi de perineu si ficat, fractura de coasta si deflorare vaginala. Legistii au recoltat un tampon vaginal, fata avand grupa sanguina A2. Aceasta proba a fost prost conservata, astfel ca dupa 12 ani a fost contestata de Tundrea. in 2004, Comisia Superioara Medico-Legala aprecia ca exista neclaritati legate de prelevarea si conservarea probelor supuse testului ADN
Medicii legisti craioveni au constatat ca sangele recoltat de la locul crimei apartine unei persoane cu grupa sanguina A.
Dupa o saptamina, in urma declaratiilor unor martori, anchetatorii au ajuns la Tundrea, care a fost examinat medico-legal, constatandu-se ca acesta avea "leziuni pe corp, membre si la nivelul organelor genitale, produse cu aproximativ o saptamana in urma", respectiv zgarieturi. Medicii au suspectat ca leziunile din zona genitala ar fi putut fi provocate in timpul unui act sexual violent. Din locuinta lui Tundrea au fost ridicate doua camasi, pantaloni si chiloti, toate patate de sange, hainele fiind examinate biocriminalistic. Sangele de pe camasi indica grupele A si AB.
Tundrea a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru viol si 20 de ani de detentie pentru omor calificat, judecatorii aplicand un spor de cinci ani. 
Dupa 12 ani, Tundrea a parasit inchisoarea si a solicitat magistratilor revizuirea cazului sau, considerandu-se nevinovat. in timpul procesului de revizuire, doua persoane au dezmintit in fata autoritatilor judiciare afirmatia batranei martore Elena Negrea (decedata intre timp) ca Tundrea s-a aflat in preajma locului in care s-a produs crima. Barbatul a negat tot timpul ca ar fi comis faptele, iar dupa ce a fost eliberat, Marcel Tundrea a cerut sa se realizeze un test ADN, pentru care, in final, a fost exhumata si victima.
 "Apreciez ca se impune ca instanta sa dea curs recomandarii Comisiei Superioare Medico-Legale de a se proceda la exhumarea victimei, pentru recoltarea probelor biologice in vederea extragerii si identificarii ADN-ului. intaresc ideea ca procurorul de sedinta sa insiste pentru precizarea acelor imprejurari privind custodia tamponului vaginal, astfel cum a cerut Comisia Superioara Medico-Legala, pentru ca in lipsa unor astfel de mentiuni (...) concluziile expertizei genetice nu au nici o valoare probatorie", nota in raportul sau criminologul Ovidiu Sarbu. 
Potrivit raportului intocmit de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului inaltei Curti de Casatie si Justitie (inaintat instantei gorjene in 21 mai 2005), nu a fost respectata procedura de recoltate a probele biologice de catre anchetatori, in cazul uciderii Mioarei Gherase, in 16 iunie 1992.
Totodata, documentul releva faptul ca, in urma examinarii documentatiei medico-legale din dosarul lui Marcel Tundrea, a raportelor de constatare biocriminalistica si a declaratiilor unor martori, barbatul nu poate fi exclus ca autor al infractiunii de viol. Ancheta din anii '90 a fost condusa de procurorul Ion Diaconescu, din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, procurorul Marius Iacob declarand, luni, 31 ianuarie 2011, ca in perioada in care se va afla la Targu Jiu va audia si o parte din persoanele care s-au ocupat de investigatiile care au dus la condamnarea lui Tundrea.
"S-ar putea sa audiem si o parte din anchetatorii care s-au ocupat de acel dosar. Nu am stabilit inca pe cine", a precizat Iacob.
Rudele fetei decedate in 1992 au precizat, ca Gheorghe Avram este barbatul care ar fi comis faptele, acesta fiind un localnic implicat in alte fapte cu violenta. Barbatul a fost, la un moment dat, chiar coleg de celula cu Marcel Tundrea, acesta declarand inainte de a deceda ca l-a si intrebat pe acesta de ce nu recunoaste ca el a comis faptele.
Sursa www.mediafax.ro

Articole din editia din data de Februarie 2011

 • Cazul Tundrea ridica probleme judiciare fara precedent in Romania

  Actualitate
 • IPS Bartolomeu a murit

  Actualitate
 • Programul CJC de impadurire ia amploare

  Actualitate
 • Programul Casa Verde, finalizat in comuna Vulturu

  Actualitate
 • Proiect de canalizare si amenajare a drumurilor din Seimeni

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

  Actualitate
 • Șoc la Siliștea! 15 persoane au viză de flotant la adresa candidatului PNL la funcția de primar

  Actualitate
 • Cîțu: Vom crește alocațiile pentru copii de la 1 august cu 15 %

  Actualitate
 • Încep concedierile printre bugetari! Cine e trecut pe lista neagră? S-a ajuns deja la proteste în stradă

  Actualitate
 • Operatorii economici pot solicita Certificatele de Situație de Urgență! Se eliberează exclusiv ONLINE și GRATUIT!

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771