Sport

Aurel Onita, seful CJA Constanta: „Arbitrajul constantean va merge intr-o singura directie: inainte, spre normalitate”

Comisia Judeteana de Arbitri (CJA) Constanta are, din 5 octombrie 2010, o noua conducere, presedinte fiind desemnat Aurel Onita, purtator al ecusonului FIFA, ales cel mai bun asistent din Romania in 2009 si locul 2 in topul pe 2010. 
CJA Constanta ii are in frunte pe Aurel Onita (presedinte), Lucian Carja (prim-vicepresedinte), Iulian Giuran (vicepresedinte), Daniel Corcescu, Paul Dimancea, Sebastian Stoianof si Bela Szoke (membri).
Viziunea noii conduceri a arbitrajului constantean are la baza o mai buna organizare si o comunicare mai eficienta. Pentru ca modul de lucru al CJA sa fie mai corect si transparent, un prim pas a fost crearea unui site, www.ajfcta.ro, care contine sectiuni de interes, precum loturile de arbitri si observatori, comunicate si informatii, delegari (Liga a IV-a, judet, copii, Cupa Romaniei), arbitrii indisponibili, numarul jocurilor arbitrilor, decizii, tarife auto, Scoala de arbitri, arhiva, documente utile. Adresa de e-mail a CJA este cjacta@gmail.com.
„Prin intermediul site-ului, comunicarea este mult mai rapida si mai eficienta. Imediat dupa meciuri, arbitrii transmit rezultatele partidelor, pe care le postam pe site, actualizand imediat si clasamentele. De asemenea, de aici se pot descarca rapoartele de arbitraj si de observare, documente pe care le-am schimbat, folosind acum foi oficiale ca cele de la Liga 1. Avem postate si modele completate, ca sa nu existe nicio greseala”, a declarat Aurel Onita.
in momentul de fata, in judetul Constanta activeaza 155 de arbitri si asistenti, la toate nivelurile, dintre care in loturile divizionare figureaza 17: trei in lotul A, toti asistenti (Aurel Onita – 41 ani, Sebastian Stoianof – 37 ani, Paul Dimancea – 32 ani), cinci in lotul B (trei arbitri si doi asistenti) si noua in lotul C (patru arbitri si cinci asistenti).
Obiectivul pe termen lung al lui Aurel Onita si al echipei sale e sa promoveze, treapta cu treapta, cat mai multi arbitri si asistenti. 
„Avem asistenti foarte buni in loturile nationale, insa, intr-adevar, ne lipsesc arbitrii. Ne preocupa aceasta problema. Trebuie sa-i gasim si sa-i crestem. Cu arbitrii trebuie lucrat foarte mult, e o munca grea. Trebuie rabdare, perseverenta si incredere. Trebuie sa fie sfatuiti si urmariti pas cu pas. Pregatirea fizica e de baza, iar teoria se impleteste cu ea. Vrem sa avem din nou o brigada exclusiv constanteana la meciurile primei ligi. Ultima a fost compusa din Marcel Lica, Marian Toader si mine”, sustine Onita, actual asistent FIFA.
„Sa-i intelegem si sa-i sprijinim pe arbitri. in aceasta filosofie trebuie intelese actiunile de acum ale Comisiei, caci doar cu tineri motivati si bine instruiti poti merge la drum. De aceea, lucrurile in arbitrajul constantean pot merge intr-o singura directie: inainte, spre normalitate” a mai declarat Onita. 
„in Constanta, este baza de lucru. Doar vreo zece arbitri n-au perspectiva de promovare pe motiv de varsta. in schimb, avem 82 de tineri cu varsta cuprinsa intre 14 si 20 de ani. Avem ce sa modelam, trebuie sa marim doar calitatea. Pentru aceasta, am avut si doua instruiri cu observatorii de arbitri”, ne-a mai spus Aurel Onita. 
De altfel, orice arbitru trecut de 45 de ani care a fluierat meciuri in liga a patra sau a cincea a fost in afara regulamentului. Chestionat in legatura cu aceste nereguli, actualul presedinte al CJA a preferat sa spuna ca nu comenteaza ce au facut altii, dar ca sub mandatul sau nu se vor mai repeta greselile din trecut.
„Cand vine vorba de schimbari, apar si nemultumitii. Pare incredibil, dar s-a ajuns chiar la amenintari cu moartea! Le transmit celor care au incercat sa ma intimideze ca nu ma sperii asa usor de ei. Le inteleg frustrarea, le-am stricat aranjamentele, insa trebuie sa pornim reconstructia si sa progresam” a mai declarat Aurel Onita. A preferat sa nu dea nume in presa, dar si-a demonstrat fermitatea spunand lucrurilor pe nume. „Am facut si plangere la politie in urma acestor amenintari primite. Pentru corectitudine nu voi da niciodata inapoi. Daca mergi pe principiul acesta si incepi sa misti lucrurile spre normalitate, nu ai cum sa pierzi” este convins noul sef al arbitrilor din judetul Constanta.
Onita are un mesaj si pentru tinerii arbitri: „O sa aveti mult de muncit in 2011, vor fi probe si norme de control, obligatorii de parcurs pentru toata lumea. Vom face analize video ale prestatiilor, iar delegarile la meciuri se vor face doar pe criteriul valorii”. La capitolul proiecte imediate, Onita si echipa sa anunta in primul rand  testarea fizica si teoretica a tuturor arbitrilor incepand din februarie 2011. „Pe termen mai lung, strategia de dezvoltare va da roade abia peste un an sau doi. intre timp, noi ne vom organiza dupa principiile cele mai moderne stabilite de UEFA; resurse sunt, iar cu eforturi din partea noastra ca organizatori vor aparea si rezultatele” a concluzionat Onita.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*