Aniversarea a 157 de ani de atestare documentara a comunei Vulturu

Ianuarie 2011, Iulia Flfan

Cultura

Prima atestare documentara a comunei Vulturu dateaza din 14 ianuarie 1854, cand a fost redactat un tacrir (un memoriu), in care se mentiona numele comunei, pe atunci Cartalu. Denumirea provine din limba turca, de la „kartal", care inseamna vultur. 
Documentul a fost descoperit de profesorul de istorie Nicolae Moroianu din Medgidia cu multi ani in urma in volumul “Documente privind istoria Dobrogei” (1830 - 1877), intocmit de Tudor Mateescu, Bucuresti 1975 (p. 196) si inmanat primarului Neculae Berbec. Descoperirea datarii istorice a existentei comunei Vulturu ,constituie o baza importanta a incercarii de mentinere vie si de perpetuare a identitatii culturale a „cartalenilor”. 
Serbarea a celor 157 de ani de atestare documentara prilejuieste, inca din anul 2004, o serie de activitati dedicate locuitorilor comunei. Cu prilejul acestui eveniment, s-a organizat pe data de 14 ianuarie 2011, o slujba de comemorare a eroilor comunei, cazuti in lupta intre 1916 si 1919. Pentru oficierea slujbei,  a fost invitat si Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. 
La eveniment, printre alti invitati, a fost prezent si Prefectul judetului Constanta, Claudiu-Iorga Palaz, care in cadrul evenimentului, a fost numit cetatean de onoare al comunei Vulturu, distinctie pe care o detine si Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. “Țin sa multumesc pentru primirea facuta, sunt fericit ca, ma aflu astazi aici, alaturi de dumneavoastra, intr-o zi atat de importanta pentru comuna Vulturu si conducand acest judet, eu sunt in slujba dumneavoastra”, a declarat Prefectul Claudiu-Iorga Palaz. 
De-a lungul saptamanii au fost organizate concursuri de sah, de tenis de masa, de table, de calarie si de cross. La concursul de tenis de masa Maricel Berdila s-a clasat pe primul loc, fiind urmat de Ion Boltas si Danut Florin Țutuianu. Concursul de table l-a avut invingator pe Ionel Marian Trifan, succedat de  Nicusor Bulimar si Daniel Țigau. La sah, castigator a fost Florin Berdila, , urmat de Viorel Lehadus si Stefan Parvu. La cros, primul loc a fost ocupat de Georgian Ispir, urmat de Nicusor David si Petre Catauta. Concursul de calarie l-a avut invingator pe Gheorghita Eftinica, cu calul Stelica, urmat de Dumitru Purghet si Alex Loghin. 
Printre alte activitati, s-au desfasurat si concursuri de cultura generala si pictura pentru elevi, intalnirea varstei a treia cat si sezatoarea, un obicei atat de vechi in multe sate romanesti devenind adesea doar o frumoasa amintire, reunind in incinta Caminului Cultural femeile din sat. Au mai fost acordate 2 premii, unul de excelenta doamnei invatatoare Boier si o diploma de merit, Ansamblului „Cartalu”. 
Ultima zi s-a incheiat  cu festivitatea de premiere a castigatorilor participanti la concursuri, cu un spectacol in incinta Caminului Cultural, sustinut in fata invitatilor cat si a locuitorilor comunei prezenti la eveniment, program artistic sustinut de Ansamblul „Cartalu” al comunei, acest ansamblu, obtinand in anul 2010, 10 premii importante. Seara s-a  incheiat cu un bal si un concurs de dans. 
La finalul evenimentului, edilul Eugen Berbec, a multumit Consiliului Local si sponsorilor, fara de care nu ar fi putut face aceste frumoase manifestari.
Album foto

 • Articole din editia din data de Ianuarie 2011

 • Aurel Onita, seful CJA Constanta: "Arbitrajul constantean va merge intr-o singura directie: inainte, spre normalitate"

  Cultura
 • 15 km de drumuri vor fi asfaltati in 2011 la Navodari

  Cultura
 • 1000 de copii din judet ajung in weekend la patinoar prin Programul Consiliului Judetean Constanta "Invatam sa patinam"

  Cultura
 • Reabilitarea centrului After School in comuna Targusor

  Cultura
 • Aniversarea a 157 de ani de atestare documentara a comunei Vulturu

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Tradiția Festivalului de Lupte și Reconstituiri Istorice - DAPYX a continuat și în acest an cu mare succes - ”La Medgidia, eroii nu mor niciodată!”

  Cultura
 • Vernisajul Taberei de Pictură „Lucian Grigorescu”, veselie și culoare transpusă pe pânză

  Cultura
 • Cea de-a IX-a ediție a Festivalului „Tinere Speranțe” s-a încheiat cu succes la Medgidia

  Cultura
 • „Cartea de aur a eroilor din localitățile Siliștea și Țepeș Vodă”, lansată de Ziua Eroilor

  Cultura
 • Zilele comunei Vulturu, eveniment ajuns la a XVI a ediție

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771