Proiect pentru consilierea si instruirea somerilor la Mangalia

Decembrie 2010, Iulia Fţlfan

Administratie locala

Luni, 13 decembrie 2010, de la ora 11.00, in sala de spectacole a Casei de Cultura a municipiului Mangalia a avut loc un seminar de informare a somerilor privind derularea Proiectului Consilierea si instruirea somerilor CIS 2012. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European si are o valoare totala de 7.867.725 RON, urmand sa se desfasoare pe o perioada de doi ani, cu termen de finalizare in luna  august a anului 2012. 
Promotor al acestui proiect este Blocul National Sindical, o confederatie sindicala a carei activitate de baza are legatura exclusiv cu piata muncii. Parteneri in derularea proiectului sunt: Primaria Municipiului Mangalia, Primaria Municipiului Braila si New Hope SRL - furnizor de formare si consiliere profesionala din Resita. 
De la 16 noiembrie 2010, data la care a avut loc evenimentul de lansare a acestui proiect la Mangalia, si pana in prezent 185 de persoane au completat chestionarele de interese, iar la seminar au participat peste 180 de persoane. 
Obiectivele proiectului corespund prioritatilor nationale in privinta dezvoltarii resurselor umane pentru perioada 2007-2013 si se adreseaza unor nevoi ale grupului tinta vizat, oferind consiliere si instruire profesionala, sporind oportunitatile de angajare a grupurilor vulnerabile. 
Consilierea si instruirea somerilor urmareste cresterea gradului de ocupare a fortei de munca si reducerea somajului prin facilitarea integrarii pe piata muncii a somerilor din regiunile Bucuresti-Ilfov, Resita, Mangalia si Braila. in acest scop, 250 someri aflati pe listele de persoane asistate disponibile la nivelul autoritatilor locale vor fi selectati sa beneficieze de serviciile de consiliere si instruire in vederea integrarii pe piata muncii si/sau dezvoltarii unei afaceri, servicii furnizate in cadrul proiectului de catre cei  4 parteneri implicati in desfasurarea proiectului. 
Proiectul isi propune sa mentina cat mai multe persoane ocupate, prin angrenarea somerilor in cursuri de calificare si specializare in vederea integrarii lor pe piata muncii, precum si prin formarea lor ca viitori antreprenori. Activitatea de consiliere este realizata de catre experti in consiliere si motivare, iar instruirea somerilor presupune organizarea a 4 cursuri de calificare pentru 100 de  someri, 6 cursuri de specializare pentru 100 de persoane neocupate si 50 de persoane participante la seminarii de dezvoltare a competentelor antreprenoriale in vederea deschiderii unei afaceri.

La prezidiu au urcat: primarul municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, coordonatorul regional in cadrul proiectului, Radu Comsa,  reprezentantul Agentiei Locale de Ocupare a Fortei de Munca Mangalia, Liliana Matei si consilierul psih. Carmen Faliboga. 
in scurta sa alocutiune, primarul Mihai Claudiu Tusac a afirmat: "Sunt mahnit ca observ atat de multa lume in sala, deoarece acest lucru ne arata din nou ca sunt foarte multi cei care au nevoie de sprijin din partea autoritatilor pentru regasirea unui loc in societate ca factori activi si demonstreaza inca o data ca este nevoie stringenta de noi locuri de munca. Un pas mic este acesta pe care-l faceti astazi prin participarea la acest seminar de informare: va informati despre noi posibilitati de recalificare sau de specializare si, daca propunerile coordonatorilor proiectului corespund nevoilor dumneavoastra, veti face si al doilea pas in pregatirea dumneavoastra. Apoi va depinde de dumneavoastra daca veti urma cursuri de calificare, de specializare sau veti opta pentru consiliere in vederea dezvoltarii unei afaceri. Avem promisiunea ca, impreuna cu Blocul National Sindical, vom continua proiectele de reconversie profesionala astfel incat Mangalia sa devina centru-pilot pentru astfel de activitati."
La cele mai multe intrebari a raspuns coordonatorul regional Radu Comsa, care a explicat interlocutorilor sai ca, daca doresc sa participe la aceste cursuri platite, trebuie sa-si asume si responsabilitatea absolvirii lor. Alte intrebari s-au referit la meseriile vizate prin aceste recalificari, ocupatii care vor fi identificate dupa informarea corecta a coordonatorilor de proiect privind caracteristicile pietei fortei de munca locale. Referitor la inceperea efectiva a cursurilor, coordonatorul Radu Comsa a precizat ca acestea vor incepe dupa procesul de selectie, care are loc pana la sfarsitul lunii ianuarie 2011, deci nu mai devreme de luna februarie 2011.
Discutiile au mai continuat timp de o ora,  fapt care a demonstrat interesul deosebit pe care-l acorda somerii din Mangalia pentru pregatirea lor si pentru gasirea unui nou loc de munca. 


Album foto

 • Articole din editia din data de Decembrie 2010

 • Proiect pentru consilierea si instruirea somerilor la Mangalia

  Administratie locala
 • Noile echipamente de salubritate prezentate la Medgidia

  Administratie locala
 • La Horia se va infiinta o "uzina verde" pe o suprafata de 19 ha

  Administratie locala
 • Proiecte importante pentru orasul Harsova

  Administratie locala
 • Programul de locuinte ieftine gandit de Primaria Constanta, un real ajutor pentru tineret

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • ╚śedin╚Ť─â extraordinar─â de ├«ndat─â a Consiliului Local Municipal Medgidia

  Administratie locala
 • Primarul, Nicolae Anghel a intrat ├«n greva foamei pentru 48 de ore

  Administratie locala
 • Primarul Nicolae Anghel intr─â ├«n greva foamei

  Administratie locala
 • ╚ścoal─â nou─â pentru elevii din Albe╚Öti

  Administratie locala
 • Campania ÔÇ×Comune CurateÔÇŁ ajunge ├«n comuna Mihai Viteazu

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771