Program impotriva desertificarii in judetul Constanta

16 Noiembrie 2010, Iulia Fţlfan

Administratie locala

Programul Consiliului Judetean Constanta (CJC) privind impadurirea la nivelul judetului Constanta a intrat intr-o noua etapa. inca din 2004, presedintele CJC, Nicusor Constantinescu, atragea atentia asupra faptului ca judetul Constanta si intreaga zona a Dobrogei sunt supuse fenomenului de desertificare. 
„Am spus atunci ca este nevoie de o strategie nationala pentru stoparea acestui fenomen, dar nimeni nu a ascultat, sau cei care au ascultat nu au facut decat sa promita, fara a face ceva concret. Nu putine au fost solicitarile pe care le-am facut catre administratia centrala in vederea demararii unor programe pentru stoparea acestui fenomen. Avand in vedere ca judetul Constanta avea doar 5,5% suprafata impadurita, fiind cea mai mica la nivel national, am decis sa demaram programe la nivel judetean pentru a pune capat acestui fenomen”, a declarat presedintele CJC, Nicusor Constantinescu. 
Asa au prins contur cele trei proiecte unicat la nivel national: programul de impadurire a terenurilor degradate, programul de infiintare a perdelelor forestiere de protejare a culturilor si programul de infiintare a perdelelor forestiere de protejare a drumurilor judetene. „Ultimele programe de impadurire la nivelul judetului Constanta s-au oprit in anul 1987. Noi acum am reluat aceste programe cu fonduri europene si fonduri proprii. Am demonstrat si celor mai sceptici ca se poate folosi un pamant argilos. La statia Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri de la Cuza Voda am reusit infiintarea unei livezi si chiar a unei perdele forestiere care sa protejeze aceasta livada. A fost un experiment care s-a dovedit un succes”, a afirmat presedintele CJC. 
Daca in anul 2009 in cadrul programelor demarate de CJC s-au folosit puieti si arbusti cumparati, anul acesta, CJC vine cu o noua premiera: foloseste material dendrologic din propriile pepiniere infiintate anul trecut. „Langa Medgidia avem prima pepiniera infiintata de CJC. Este un teren pe care Consiliul Local Medgidia l-a pus la dispozitia CJC pentru infiintarea acestei pepiniere. Este primul an de productie, tot materialul produs urmand a fi folosit pentru protejarea drumurilor judetene si comunale din Constanta. 
Protejarea acestor drumuri cu perdele forestiere de arbusti este cea mai buna, care inlocuieste sistemul clasic cu paravanturi sau parazapezi, care de cele mai multe ori sunt furate. Trebuie sa facem cat mai multe pepiniere pentru a avea materialul dendrologic necesar pentru protejarea culturilor si pentru cresterea gradului de impadurire a judetului”, a spus Constantinescu. 

Articole din editia din data de 16 Noiembrie 2010

 • Proiecte finalizate in comuna Ostrov

  Administratie locala
 • Marti incepe Kurban Bayram, cea mai mare sarbatoare a musulmanilor

  Administratie locala
 • Fotbal Judetean

  Administratie locala
 • Fotbal Liga a IV a

  Administratie locala
 • Realizari si proiecte in desfasurare in comuna Lipnita

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Proiect pentru construirea unei pie╚Ťe de pe╚Öte ├«n Pecineaga

  Administratie locala
 • Amenajare loc de joac─â ├«n centrul ora╚Öului Negru Vod─â

  Administratie locala
 • Capel─â mortuar─â ├«n localitatea Mireasa

  Administratie locala
 • Toate drumurile de p─âm├ónt din localitatea Comana vor fi pietruite

  Administratie locala
 • Institu╚Ťiile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt din Ciobanu preg─âtite pentru noul an ╚Öcolar

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771