Proiecte importante pentru locuitorii din Agigea, realizate de autoritatile locale

2 Noiembrie 2010, Iulia Fţlfan

Administratie locala

Edilul, Cristian Carjaliu si-a propus in 2008 sa dezvolte comuna Agigea si credem ca a reusit pana acum sa se tina de cuvant. in ultima perioada, mai toate administratiile din tara se confrunta cu lipsa fondurilor, primarii intampinand probleme in realizarea proiectelor pentru dezvoltarea localitatilor. Nici la Agigea lucrurile nu sunt foarte roz, insa autoritatile au gasit solutii pentru a depasi aceasta perioada si pentru a continua proiectele incepute.

Case pentru tineri
350 de tineri din localitate vor primi terenuri pentru construire de locuinte intr-o zona unde se va dezvolta un nou cartier. Cartierul unde urmeaza sa fie ridicate casele se intinde pe o suprafata de 20 de hectare, fiecare lot urmand a avea cate 400 de metri patrati. Edilul ne-a informat ca la nivelul comunei sunt depuse 1.000 de dosare pentru aceste loturi de casa, iar loturile existente vor fi impartite dupa o selectie facuta in baza Legii 15/2003 privind sprijinului acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala, dar si persoanelor defavorizate. in aceasta luna, se vor atribui solicitantilor locurile de casa, numai in baza punctajului rezultat in urma analizarii dosarelor. PUZ –ul (plan urbanistic zonal) este aprobat, astfel ca, se face proiectarea pentru strazi si utilitati.

Proiecte pentru comunitate
Unul dintre proiectele ambitioase propuse la inceput de mandat de Cristian Carjaliu a fost rezolvarea situatiei judiciare pentru 600 ha de teren extravilan din Lazu, suprafata pe care erau construite locuinte. Autoritatile locale au trecut aceasta suprafata de teren din extravilan in intravilan, oferindu-le in acest fel cetatenilor din zona posibilitatea de a fi in legalitate. Mai mult edilul, a venit in sprijinul oamenilor prin introducerea retelei de apa si asfaltarea unor drumuri; in prezent se lucreaza la proiectul de electrificare al zonei. 
Printre reusitele primarului se numara si un program social pentru elevi, prin achizitionarea a doua microbuze pentru transportul unui numar de 500 copii. Administratia locala a reusit in acest fel sa asigure transportul elevilor  de acasa la scoala si invers. De acest program beneficiaza copiii din cele 2 gradinite si Scoala „Ion Borcea”. 
S-a construit o gradinita noua in Agigea, care este aproape gata, constructie realizata din fonduri proprii. Noua cladire este amplasata pe strada Nicolae Iorga. Gradinita va avea sase sali de clasa, vestiare, grupuri sanitare si toate utilitatile dar si un spatiu luminat de 100 mp, in interior, in care copiii se vor juca pe timpul iernii.
Primarul se mandreste ca a reusit sa infiinteze clubul sportiv Agigea si sa reabiliteze toata baza sportiva din comuna. „Localitatea avea nevoie de acest club sportiv intrucat multi tineri sunt pasionati de practicarea diferitelor sporturi”, a precizat Carjaliu. Baza sportiva are teren de fotbal de care beneficiaza jucatorii echipei locale, dar include si activitati specifice altor noua discipline sportive, printre care box, caiac-canoe, rugby, oina, atletism si karate. 
Primarul ne-a sesizat si faptul ca, institutia pe care o conduce, inregistreaza un deficit de 7 persoane, din cauza reducerii drastice a numarului de angajati din primarie. Cu toate acestea edilul a venit in sprijinul locuitorilor  prin infiintarea de noi servicii pentru comunitate, printre care si biroul de urbanism. 

Ziua comunei Agigea
Primaria comunei Agigea sarbatoreste, in fiecare an, hramul bisericii "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie", astfel ca, in acest an s-a sarbatorit si ziua satului Agigea. Potrivit declaratiilor edilului, la eveniment au participat enoriasii din comuna, precum si o serie de personalitati, cum ar fi Mihai Daraban, cetatean de onoare al comunei, din partea Consiliului Judetean Constanta, vicepresedintele Cristian Darie cat si colonelul Vasile Vreme, de asemenea, cetatean de onoare al comunei. La ora 13.00, in cadrul evenimentului, 23 de copii cu rezultate bune la invatatura din Agigea au primit burse prin programul initiat in premiera nationala, in urma cu trei ani, de catre presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. Edilul a declarat ca aceste burse sunt de mare ajutor pentru unii dintre parinti, care in acest fel reusesc sa le asigure copiilor conditiile minime pentru a merge la scoala.

Proiecte de viitor
Pentru anul 2011, edilul isi propune realizarea din fonduri proprii a  unui program prin care va reduce costurile la transport pentru pensionarii, elevii si studentii din localitate. Prin acest proiect se va infiinta o cursa speciala pe ruta Agigea-Constanta.  
Prin programul “Stalpul si becul”, edilul doreste sa reabiliteze iluminatul public. Pe raza comunei Agigea sunt 1000 de stalpi, dintre care doar 400 au becuri. Dorinta autoritatilor este ca pe fiecare stalp sa se monteze cate un bec. Si modernizarea iluminatului public din Agigea si Lazu se va realiza cu bani de la bugetul local. 
O mare problema este lipsa unui camin cultural, care este extrem de necesar pentru cetateni, care nu au unde sa isi sarbatoreasca nuntile si botezurile. Carjaliu a reusit sa rezolve si aceasta problema, astfel cu sprijinul Consiliului Judetean Constanta si implicit al presedintelui Nicusor Constantinescu, se va construi pentru locuitori, un camin cultural. Tot cu sprijinul CJC administratia locala va impaduri o suprafeta de 7 ha, cu puieti de salcami. 
Una dintre promisiunile facute de edil in campania electorala din 2008 a fost construirea unui numar de patru gradinite pe perioada mandatului, de aceea acesta are in plan pentru anul urmator infiintarea unei gradinite in satul Lazu si una in Agigea. De asemenea, pentru anul 2012, edilul si-a propus construirea unei gradinite in cartierul tinerilor.
O alta dorinta a edilului este descentralizarea tuturor serviciilor publice. Acesta si-a propus sa infiinteze in comuna birouri la care locuitorii sa-si rezolve toate problemele si sa nu mai fie nevoiti sa mearga la Constanta. 

Articole din editia din data de 2 Noiembrie 2010

 • Proiecte importante pentru locuitorii din Agigea, realizate de autoritatile locale

  Administratie locala
 • Caminul Cultural din Lanurile va fi incalzit de razele solare

  Administratie locala
 • Proiecte incepute dar nefinantate de Guvern in comuna Mereni

  Administratie locala
 • Investitie privind alimentarea cu apa in Baraganu si Lanurile

  Administratie locala
 • Comuna Lumina, beneficiara a proiectului "Casa Verde"

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • ╚śedin╚Ťa ordinar─â a lunii octombrie, desf─â╚Öurat─â ├«n municipiul Medgidia

  Administratie locala
 • Amenajare stadion ╚Öi baz─â sportiv─â ├«n Tuzla

  Administratie locala
 • Strada ╚ścolii ╚Öi strada Bisericii din localitatea R─âzoarele vor fi asfalate

  Administratie locala
 • Toamn─â bogat─â ├«n lucr─âri la Cobadin

  Administratie locala
 • Construire pasarel─â pietonal─â ├«n Pe╚Ötera

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771