S.O.S. Padurile Romaniei

Aprilie 2007, Bogdan Chirita

Administratie locala

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a lansat la sfarsitul lunii martie a.c. o campanie de constientizare publica prin care se doreste solidarizarea proprietarilor privati de paduri fata de implementarea programelor pentru o admninistrare durabila a fondului forestier. Se estimeaza ca aproximativ jumatate din fondul forestier national va fi detinut de privati dupa terminarea retrocedarilor; la momentul actual, 2,3 milioane de hectare de padure sunt deja in posesia proprietarilor privati, fiind solicitate in continuare si in diferite faze de analiza la comisiile locale si judetene de aplicare a Legii 247/2005 alte 2 milioane ha.


Programele prioritare pe care MAPDR le sustine sunt:
61507;Administrarea intregului fond forestier national prin structuri silvice.
61507;Sprijinirea proprietarilor privati de padure in administrarea padurilor, astfel incat sa aiba beneficii constante si pe termen lung din administrarea padurilor.
61507;Combaterea taierilor ilegale, prin dezvoltarea unui sistem informational national care sa realizeze un control preventiv al provenientei masei lemnoase intrate in circuitul economic.
61507;Dezvoltarea de proiecte, inclusiv prin suport pentru proprietarii privati de paduri, prin care sa MAPDR sa sprijine dezvoltarea si extinderea fondului forestier national pe liniile de finantare disponibile din fonduri europene. Pe termen lung, suprafata fondului forestier national va trebui sa creasca cu 2 miloane ha, deziderat care poate fi atins numai in parteneriat cu proprietarii privati de padure. Se vor continua programele prioritare pentru impadurirea terenurilor degradate si crearea sistemului national de perdele forestiere de protectie.
61507;Sustinerea dezvoltarii structurilor private de administrare a padurilor peste 930000 ha padure sunt deja administrate prin 108 ocoale private
61507;Crearea de mecanisme pentru functionarea unei piete organizate a lemnului.
61507;Sustinerea dezvoltarii administratiilor ariilor protejate
61507;in plan legislativ, principala initiativa este legata de adoptarea unui nou Cod Silvic, care sa ajute ministerul in atingerea tuturor acestor deziderate.
De notat ca apelul a fost facut de Secretarul de Stat Istvan Toke, membru al guvernului Tariceanu, inainte de numirea la carma ministerului a domnului Decebal Traian Remes.
insa schimbarea ministrului de resort nu va afecta, se pare, bunele intentii ale guvernului Tariceanu, de vreme ce domnul Remes a tinut sa asigure comisia parlamantara de validare a sa in functie de faptul ca este un om cu comportament bolovanosrdquo; care vine de la tarardquo;. Nu voi veni cu nimic revolutionar in domeniul agriculturii si nici nu ma angajez la asa cevardquo; a mai completat viitorul ministru, promitand sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a asigura buna circulatie a banilor europeni in domeniul agricol.

Credite pentru IMM-uri in domeniul agricol


Oamenii de afaceri care vor sa dezvolte o invetitie in agricultura pot apela la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), de unde pot obtine credite de maxim 500.000 de lei. Noul produs al FNGCIMM, Orizont 2007, a fost lansat in cadrul programului de diversificare a economiei rurale si de crestere a productivitatii in sectorul agricol.
IMM-urile pot sa-si asigure atat finantarea investitiilor necesare dezvoltarii, cat si finantarea capitalului de lucru necesar in cadrul primului ciclu de productie dupa demararea investitiei.
Beneficiare pot fi persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si persoanele juridice care indeplinesc conditiile Legii 346/2004 pentru IMM, numar mediu anual de salariati mai mic de 250, cifra de afaceri anuala de pana la 50 milioane de euro si active totale de pana la 43 milioane de euro. in plus, beneficiarii eligibili trebuie sa aiba capital social majoritar privat, capacitate de rambursare a obligatiilor asumate si sa nu figureze cu datorii restante la bugetele de stat sau la banci.
IMM-urile eligibile pot activa in urmatoarele domenii de activitate:
- productia in microferme zootehnice
- procesarea productiei de origine vegetala si animala
- colectarea, sortarea, depozitarea si distributia produselor agricole
- servicii de asistenta fitosanitara si sanitar-veterinara
- servicii prestate consiliilor locale in regim externalizat
(Sursa: Adevarulrdquo;)

Ministrul Borbely anunta mai multi bani pentru apa la sate


Programele pentru infrastructura rurala, locuinte si sali de sport nu numai ca merg in continuare cu motoarele in plin, ci vor beneficia de mai multi bani in acest an prin credite externe”, a declarat ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely.
Acesta a tinut sa sublinieze ca, indiferent de ceea ce se intampla pe plan politic”, romanii trebuie sa lucreze foarte disciplinat”, pentru a trece cu bine de cea mai mare provocarerdquo; accesarea fondurilor europene. in aceste zile, a spus ministrul, Comisia Europeana a comunicat ca trei dintre Programele Operationale Sectoriale trimise de Guvernul roman la Bruxelles trebuie revizuite: programul de dezvoltare regionala, cel de transporturi si cel de competitivitate.
Potrivit lui Borbely, alimentarea cu apa la sate, pe de o parte, si pietruirea si asfaltarea drumurilor comunale, pe de alta, vor beneficia impreuna de un imprumut de 60 de milioane de euro, care va fi accesat in luna mai. Astfel, pe langa banii de la buget, fiecare judet va primi, pentru aceste programe, cate doua milioane de euro.
Programul national de alimentare cu apa la sate, demarat in 1998, a crescut, de la nivelul de 220 de milioane de dolari, la 500 de milioane de dolari. Printr-un credit extern si cu doi operatori, a insemnat introducerea apei in sistem centralizat in mai mult de 800 de localitati, pana la nivelul lui ianuarie 2007. Cu toate acestea, in momentul actual, din circa 13.000 de localitati din Romania, in peste 7.000 nu exista inca alimentare cu apa in sistem centralizat. Pentru cele mai vitregite localitati, cu o populatie de sub 50.000 de locuitori, care nu avut acces nici la programele ISPA, nici la SAPARD, ministerul va lansa, in vara, un program pentru reabilitarea intregului sistem de alimentare cu apa.

21 mil euro fonduri SAPARD pentru turismul rural


Turismul rural a atras din fondurile Sapard peste 21 milioane de euro, la ora actuala fiind finalizate 100 de proiecte in acest domeniu, potrivit Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), citata de Rompres.
Pentru obtinerea finantarii in domeniul turismului rural au fost depuse 883 de proiecte, cu o valoare eligibila de 159 milioane de euro. Potrivit APDRP, numarul contractelor de finantare semnate a fost de 604, valoarea eligibila a acestora depasind 53 milioane de euro.
Cele mai multe proiecte contractate in turismul rural se afla in zona Centrului Regional 7 Alba Iulia (judetele Brasov, Alba, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu), numarul acestora fiind de 236, la o valoare de peste 21 milioane de euro.
in sectorul turismului rural s-au construit, modernizat si extins cladiri, s-au efectuat lucrari pentru pregatirea terenurilor aferente activitatilor de recreere si distractie si s-au achizitionat echipamente, instalatii si dispozitive noi pentru administrarea unitatii turistice ori chiar achizitionarea animalelor de agrement.
(Sursa: Rompres)

Album foto

 • Articole din editia din data de Aprilie 2007

 • Centru de informare pentru cetateni la Pestera

  Administratie locala
 • S.O.S. Padurile Romaniei

  Administratie locala
 • VIATA BATE FILMUL

  Administratie locala
 • PUNCTE TERMICE REABILITATE IN CERNAVODA

  Administratie locala
 • Panouri de informare in Cernavoda

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Primăria Tuzla suspendă programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în comuna Mircea Vodă

  Administratie locala
 • Școala din localitatea Crîngu reabilitată cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucrările de reabilitare a grădiniței din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au început lucrările de asfaltare în Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771