Fonduri Europene

50 de milioane de euro pentru „Prima impadurire a terenurilor agricole”

Conform unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in perioada 1 octombrie 29 octombrie 2010, se va desfasura sesiunea pentru depunerea proiectelor de finantare aferente Masurii 221 – &Prima impadurire a terenurilor agricole”. Astfel, pentru aceasta sesiune va fi alocata suma de 50.000.000 euro, conform calendarului si alocarilor indicative pentru sesiunile de depunere aferente anului 2010. Fondurile totale nerambursabile alocate acestei Masuri de finantare sunt de peste 269 de milioane de euro contributie publica nationala si comunitara si vor putea fi utilizate pana in anul 2013.
Implementarea masurii are ca scop imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor agricole prin impadurire. Masura este destinata prevenirii pagubelor produse de factorii naturali daunatori, reducerii eroziunii solurilor, imbunatatirii capacitatii de retentie a apei, cresterii calitatii aerului, producerii de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea sau cresterea biodiversitatii.
Solicitantii fondurilor nerambursabile pot fi:
– persoanele fizice, inclusiv persoane fizice autorizate
– persoanele juridice
– grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice
– autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol.
Suprafata agricola propusa pentru impadurire trebuie sa fie de minim 0,5 hectare. Prima conditie pe care trebuie sa o respecte solicitantul este sa faca dovada detinerii terenului agricol eligibil pentru impadurire. Acesta trebuie sa fi fost declarat la APIA in ultimii 2 ani calendaristici si sa fi respectat in toata aceasta perioada si pe toata suprafata parcelelor propuse pentru impadurire Bunele Conditii Agricole si de Mediu (GAEC). Dovada se va face prin emiterea de catre APIA a unei &Note de constatare”.
Prin aceasta masura se pot acorda 3 tipuri de plati:
– o prima pentru lucrarile de infiintare
– o prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de 5 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei forestiere
– o prima compensatorie fixa anuala pe hectar pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, pe o perioada de 15 ani, incepand cu anul infiintarii plantatiei.
Beneficiarul va putea depune cererea de plata la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit doar in perioada 1 martie 15 mai a anului, dar nu mai tarziu de 2 ani de la semnarea contractului de finantare.

(Sursa: MADR)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*