Opera din Constanta, desfiintata

20 Iulie 2010, Dorin Mincu

Cultura

Decizia de comasare a institutiilor de cultura a dus la desfiintarea Operei din Constanta.

Mai multe proiecte de hotarare care vizeaza comasarea unor institutii de cultura si modificarea organigramei Consiliului Judetean  Constanta au fost aprobate in sedinta de joi a Consiliului Judetean Constanta.
La sfarsitul sedintei de consiliu, Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a declarat ca nu este de acord  cu aceste masuri, respectiv Ordonanta 63 (Ordonanta de Urgenta nr. 63/2010, prin care se impune unitatilor administrativ-teritoriale reducerea numarului de angajati bugetari, n.r.).
Presedintele CJC a declarat ca “ni s-a comunicat ca dintr-un numar de 1.021 de posturi de la Consiliul Judetean, care inseamna CJC, Directia de Evidenta a Populatiei, Directia de Paza si celelalte 11 institutii de cultura, sa ramana 668 de posturi. Am taiat de la toate institutiile, inclusiv de la Consiliul Judetean, unde din 361 de angajati, au plecat 161, mai raman 200, iar celelalte 11 institutii le-am comasat si raman cinci, dintre care doua independente, Biblioteca si Delfinariul, si celelalte trei care comaseaza restul institutiilor, in ideea de a eficientiza administrativul si economicul fostelor institutii si de a crea mai multe posturi pentru artisti". 
Mai multi angajati ai Operei din Constanta care au asistat la sedinta Consiliului Judetean Constanta, au incercat sa-i convinga pe consilieri sa nu desfiinteze aceasta institutie. 
Fostul director al Teatrului de Opera si Balet Oleg Danovski, Daniela Vladescu a declarat ca "prin aceasta decizie, prin absortia teatrelor, s-a facut o mare eroare, s-a lovit intr-un singur segment, artistii lirici. Eram de acord sa stam pe salarii reduse, dar sa nu se desfiinteze aceasta institutie".  
Nicusor Constantinescu le-a explicat acestora ca nu are ce face, este o decizie pe care nu ar fi vrut sa o ia, dar este obligat de Ordonanta 63 si a promis ca Opera ar putea fi reinfiintata atunci cand situatia economica o va permite. in sedinta de joi, consilierii judeteni au aprobat ca Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski, Teatrul de Copii si Tineret Constanta, Directia Judeteana a Distributiei si Exploatarii Filmelor Constanta sa fie comasate in cadrul Teatrului de Stat Constanta. 
in noua organigrama, Teatrul de Stat Constanta va avea urmatoarele structuri: sectia Drama, Comedie si Spectacole Muzicale, constituita din personalul restructurat al Teatrului de Stat si al Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski - 158 angajati; sectia Copii si Tineret, constituita din personalul restructurat al Teatrului de Copii si Tineret Constanta - 24 angajati; sectia Distributie si Exploatarea Filmelor Constanta - 7 angajati, serviciul productie - 18 angajati; sectorul economic-administrativ constituit din personalul restructurat al celor trei institutii de spectacole insumand 18 angajati. 
O delegatie a artistilor de la Opera din Constanta, condusa de fostul director al Teatrului de Opera si Balet Oleg Danovski, Daniela Vladescu, s-a intalnit, vineri, inainte de inceperea sedintei de Consiliu Local, cu primarul Radu Mazare, acesta spunandu-le ca nu poate sa treaca institutia de cultura de la Consiliul Judetean la Consiliul Local intrucat s-ar incalca ordonanta privind reducerile de personal. 
Vineri, la finalul sedintei de Consiliu Local, primarul Radu Mazare a declarat ca "Ordonanta si spiritul Ordonantei pentru care suntem trasi la raspundere penala este de a da afara oamenii si a face economie. Orice subterfugiu de a trece o institutie de cultura de la Consiliul Judetean la Consiliul Local inseamna o crestere a numarului de angajati si o incalcare a Ordonantei si o raspundere cu puscaria din partea mea si a celorlalti".

Articole din editia din data de 20 Iulie 2010

 • Avionul prabusit la Tuzla nu a mai luat înaltime

  Cultura
 • 127.000 de români îsi sarbatoresc azi ziua onomastica, de Sf. Ilie

  Cultura
 • Opera din Constanta, desfiintata

  Cultura
 • Concedieri la Independenta si 23 August

  Cultura
 • Velierul „Sea Cloud” a oprit la Constanta

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Cea de-a treia ediÈ›ie a Festivalului de Jocuri È™i Reconstituiri Istorice - DAPYX, Medgidia 2019, aproape de start

  Cultura
 • Poetul, Mihai Eminescu, omagiat la Cumpana

  Cultura
 • Festivalul Folcloric al Prieteniei ETHNOS DOBROGEA INTERNATIONAL, Editia a-II-a

  Cultura
 • DAPYX 2018, cel mai mare Festival de gen din Estul Europei

  Cultura
 • Povestea regelui Dapyx

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771