Scandalul biocombustibililor

30 Martie 2007, Bogdan Chirita

Actualitate

Politica Romaniei dupa revolutia portocalierdquo; din 2004 a parut sa fie animata de doua tendinte majore: una spre America, si alta spre Europa. Diferentele de conceptie dintre cele doua moduri de gandire par ireconciliabile. Este un aspect al conflictului politic din sanul Aliantei care a format guvernul in ianuarie 2005. Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana sunt doi actori economici decisivi pentru soarta planetei, iar luptele cotidiene din politica romaneasca par sa oglideasca razboiul titanilor.
in ultima perioada, a crescut fara precedent interesul opiniei publice pentru chestiuni precum protejarea Pamantului, limitarea distrugerilor facute de om si industrie mediului incorjurator. Iar una din dilemele cele mai actuale, care in scurt timp va fi dezbatuta si in Romania este daca proliferarea biocombustibilor (combustibililor obtinuti din materie vegetala) este benefica. Situatia se prezinta, simplificat, in felul urmator: SUA au dezvoltat in doar cativa ani o adevarata industrie din arderea porumbului pentru obtinerea etanolului, un combustibil care va fi folosit pentru motoarele autovehiculelor in proportie de 85% in amestec cu benzina - 15%. De cealalta parte, din Europa, se evidentiaza Olanda, care a suspendat deja sprijinul guvernamental pentru productia si importul de biocombustibili deoarece procesul lor de fabricatie este in sine mai poluant decat al combustibililor conventionali. Prin urmare, consumul biocombustibilului este mai ecologic pentru ca are emisii de CO2 mult scazute, dar pentru fabricarea lui se defriseaza anual sute de mii de hectare de padure (in special din padurea amazoniana, pana acum), iar solurile sunt fortate cu ingrasaminte pentru cresterea productiilor.
Porumbul dar si palmierii si rapita , folosite ca materie prima, se scumpesc continuu, iar cererea in urmatorii ani va creste substantial datorita identificarii de catre marile puteri economice (SUA, Anglia, Italia) a unor oportunitati foarte bune de exploatare. Este vorba de tari slab dezvoltate dar cu potential agricol foarte mare, precum Brazilia si Indonezia. De altfel, nu este o noutate ca tari din America de Sud, Asia si Africa sunt folosite de catre tarile puternic industrializate ca baza pentru investitiile mai poluante, care acasardquo; nu ar fi acceptate.
in momentul de fata, nu exista o gandire unitara la nivelul institutiilor Comunitatii Europene in privinta biocombustibililor, insa este improbabil ca UE sa respinga unitar aceasta oportunitate de investitie si profit. in conditiile imputinarii rezervelor de titei la nivel mondial, solutie biocarburantilor, initial privita ca salvatoare, reprezinta o provocare cu doua taisuri in ceea ce priveste dezvoltarea durabila si protectia mediului.

Ordin pentru inregistrarea operatorilor in agricultura ecologica

Ministrul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Dan Motreanu a semnat Ordinul nr. 219/2007 prin care se aproba regulile privind inregistrarea operatorilor in agricultura ecologica.
Potrivit acestui ordin, producatorii care produc, proceseaza, importa din terte tari, distribuie sau depoziteaza produse ecologice au obligatia de a-si inregistra activitatea pana la 1 iunie a fiecarui an. inregistrarea se va face prin completarea fiselor de inregistrare puse la dispozitia producatorului de catre MAPDR, prin intermediul Directiilor Agricole de Dezvoltare Rurala.
Aceste fise de inregistrare confera operatorului calitatea de producator in agricultura ecologica si reprezinta documente eligibile pentru obtinerea de subventii nationale in agricultura ecologica, precum si pentru accesarea sprijinului destinat agriculturii ecologice ce se va derula in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Pentru perioada 2007-2013, suma prevazuta in PNDR pentru sprijinul agriculturii ecologice se ridica la aproximativ 225 milioane euro.
Totodata, procesul de inregistrare al operatorilor are ca scop sa ofere datele statistice din sectorul productiei ecologice si sa permita autoritatii responsabile sa elaboreze in fiecare an Lista producatorilor implicati in acest sector pe care sa o puna la dispozitia partilor interesate.
Agricultura ecologica este un sector dinamic in Romania, care a cunoscut in ultimii ani o evolutie ascendenta, atat in sectorul animalier cat, mai ales, in sectorul vegetal. Astfel, suprafata totala destinata agriculturii ecologice era in 2006 de aproximativ 170.000 hectare, fata 110.400 hectare in 2005 si 73.800 hectare in 2004.
De asemenea, a crescut si numarul operatorilor din agricultura ecologica (producatori, procesatori, comercianti). Numarul acestor operatori inregistrati la MAPDR in anul 2006 a fost de 3409, cu 21% mai mult fata de operatorii inregistrati in anul 2005 si aproape dublu fata de operatorii inregistrati in anul 2004.

Unde-s multi, finantarea creste

Grupurile de producatori vor primi un sprijin financiar de maxim 100.000 de euro pe an din fondurile europene, masura avand drept scop transformarea agriculturii de subzistenta intr-o activitate aducatoare de profit, potrivit proiectului de dezvoltare rurala elaborat de Ministerul Agriculturii. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale doreste sa incurajeze asocierea producatorilor agricoli pentru ca fermele de subzistenta sa devina ferme comerciale aducatoare de profit si platitoare de impozite. Potrivit Programului National pentru Dezvoltare Rurala, sprijinul financiar destinat grupurilor de producatori se va acorda in rate anuale in primii cinci ani de la data atestarii grupului. Valoarea sprijinului se va calcula in functie de productia comercializata anual de grup.
Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, grupul de producatori agricoli trebuie sa fie recunoscut de Ministerul Agriculturii. Conform legislatiei, un grup este alcatuit din cel putin cinci membri care valorifica in comun productia obtinuta. De asemenea, fiecare grup trebuie sa dispuna de o structura de conducere dar si de mijloace tehnice care sa-i asigure functionarea. Daca solicitarea este eligibila, grupul poate sa primeasca cel mult cate 100.000 de euro in primii doi ani. In al treilea an, valoarea stimulentului financiar incepe sa scada, ajungand la cel mult 50.000 de euro, timp de inca trei ani. Plata primei rate se va face la un an de la data la care grupul de producatori este recunoscut.
Pentru perioada 2007-2013, finantarea pentru dezvoltare rurala se realizeaza atat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala cat si din bugetul national.

Album foto

 • Articole din editia din data de 30 Martie 2007

 • Scandalul biocombustibililor

  Actualitate
 • UN NOU PROGRAM DE COMBATERE A TBC-ULUI

  Actualitate
 • SE SCUMPESTE CURENTUL

  Actualitate
 • SE INTARZIE FUNCTIONAREA REACTORULUI 2

  Actualitate
 • CETATEA CAPIDAVA SI ISTORIA EI

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

  Actualitate
 • Legea construcțiilor va fi modificată major, în curând: Se simplifică procedurile de obținere a autorizațiilor și avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetară / Un miliard de lei tăiat de la Educaţie / Dăncilă: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate iniţial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopică videoghidată de ultimă generație la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771