Dunarea a inundat 5000 de hectare de teren agricol ţn comunele GÔrliciu si Ciobanu

13 Iulie 2010, Dorin Mincu

Actualitate

58 de persoane din au fost evacuate
 
Sambata locuitorii comunei Garliciu au fost nevoiti sa-si lase treburile casnice si sa ajute la ridicarea unui dig care protejeaza drumul judetean de viitura, drum care, daca ar fi ocupat de apa, ar izola satele din zona Garliciu de celelalte localitati ale judetului Constanta.
Digul de protectie ce separa matca localitatii de Dunare a cedat la sfarsitul saptamanii trecute. Viitura a produs o spartura de zeci de metri. Digul de protectie apartine Administratiei Nationale a imbunatatirilor Funciare (ANIF), filiala judeteana Constanta.
Autoritatile din comuna au ramas neputincioase in fata naturii. in urma cu cateva zile au fost efectuate lucrari de consolidare a digului in zonele in care apa putea sa treaca de dig. Nimeni nu se astepta ca Dunarea sa rupa digul si sa inunde terenurile agricole.
Primarul si locuitorii comunei au fost anuntati de cantonierul din comuna de ceea ce s-a intamplat.
250 de localnici impreuna cu edilul comunei s-au deplasat pe malul digului, unde au inceput sa lucreze la consolidarea unei alte parti a digului ANIF, pentru a proteja alte terenuri agricole. 
Dunarea a continuat sa sape la baza digului, astfel ca, in scurt timp, spartura a atins o lungime de aproximativ 70 de metri. 
Oamenii din comuna sunt nemultumiti de modul in care autoritatile statului au tratat problema acestui dig. „Ceea ce s-a intamplat acum este dovada indiferentei autoritatilor statului. Toate lucrarile care s-au efectuat au fost facute de mantuiala, doar pentru a umple buzunarele firmelor agreate de conducerea ANIF. Cand s-a facut acest dig, pe vremea comunistilor, se dadea o foarte mare atentie liniei de aparare. Erau astupate galeriile facute de animale, se efectuau in fiecare an lucrari de inaltare a digului. Erau multi angajati care supravegheau in permanenta acest dig. Acum este bataie de joc! Cantonierul nu are materialele necesare si nu poate supraveghea de unul singur 10 kilometri de dig. Tot ce este acum acoperit de apa era granarul satului. Erau culturi foarte bune, care asigurau traiul oamenilor din comuna. Acum stam si privim cum toata munca noastra este luata de apa”, a spus Mitica Ilie, locuitor din Garliciu. 
Primarul comunei, Constantin Cimpoiasu, a declarat ca, in prezent, nimeni nu poate face nimic. „Am discutat cu toti specialistii care au fost prezenti la fata locului. Despre astuparea sparturii nici nu se poate discuta, pentru ca viteza apei este prea mare. Toti au spus ca apa se va opri in momentul in care va ajunge la acelasi nivel cu Dunarea”, a declarat Cimpoiasu. Edilul a precizat ca sambata s-a lucrat fara oprire la ridicarea unui dig la o distanta de trei kilometri de comuna, dig finalizat duminica dimineata si care protejeaza drumul judetean de viitura, drum care, daca ar fi ocupat de apa, ar izola satele din zona Garliciu de celelalte localitati ale judetului Constanta. 
Pentru a preveni eventuale accidente, primarul comunei Garliciu a dispus evacuarea a doua locuinte. „Cele 7 persoane evacuate stau fie la rude, fie la caminul cultural. Avand in vedere ca apa nu se va opri pana nu va ajunge la acelasi nivel cu Dunarea, cele doua case risca sa fie inundate, iar alte doua locuinte, cu 8 locatari, ar urma sa suporte procedurile de evacuare daca situatia se inrautateste. Am luat deja masura protejarii acestora prin consolidarea exterioara cu folie si saci cu pamant”, a spus Cimpoiasu. Apele care trec prin spartura produsa in digul ANIF vor inunda si terenurile agricole din localitatea Ciobanu. Primarul comunei, Ioan Suciu, a declarat ca apa va ajunge la Ciobanu abia luni. „Am luat deja masura preventiva de evacuare a 16 locuinte in care stau 50 de persoane. Noi speram ca apa sa nu ajunga in casele oamenilor”, a spus primarul. Potrivit informatiilor celor doi primari din Garliciu si Ciobanu, in urma spargerii digului ANIF au fost inundate 5.000 de hectare de teren agricol. Specialistii spun ca principala problema ramane presiunea apelor Dunarii asupra digurilor de aparare, care se va mentine o lunga perioada.
 

Articole din editia din data de 13 Iulie 2010

 • FC Farul se afla ţn prag de faliment

  Actualitate
 • Dunarea a inundat 5000 de hectare de teren agricol ţn comunele GÔrliciu si Ciobanu

  Actualitate
 • Lucrari ţncetinite la reteaua de canalizare din Topraisar

  Actualitate
 • RomÔnia este pe locul 23 ţn Uniunea Europeana ţn privinta productiei energiei verzi

  Actualitate
 • Reducerea numarului de subprefecti

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construc╚Ťiilor va fi modificat─â major, ├«n cur├ónd: Se simplific─â procedurile de ob╚Ťinere a autoriza╚Ťiilor ╚Öi avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetar─â / Un miliard de lei t─âiat de la Educa┼úie / D─âncil─â: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate ini┼úial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc ├«n UE la produc┼úia de miere ┼či pe doi la num─ârul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopic─â videoghidat─â de ultim─â genera╚Ťie la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajeaz─â tineri pentru cre╚Öterea for╚Ťei de munc─â ├«n agricultur─â, acvacultur─â ╚Öi industria alimentar─â

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771