Zonele de ţmbaiere de pe litoralul romÔnesc corespund standardelor europene

15 Iunie 2010, Dorin Mincu

Actualitate

Toate cele 49 de zone de imbaiere de pe litoralul romanesc corespund standardelor europene, 8,2 la suta dintre ele intrunind conditii de calitate mai bune decat cerintele europene obligatorii.
Informatiile transmise de autoritatile romane catre Comisia Europeana, in anul 2009, ilustreaza o imbunatatire semnificativa a calitatii apelor de imbaiere de pe litoralul romanesc - se arata intr-un comunicat de presa transmis de Administratia Bazinala de Ape Dobrogea Litoral. Astfel, toate cele 49 de zone de imbaiere corespund standardelor europene impuse - in 2008, 98% dintre respectivele zone indeplineau cerintele. Este al treilea an consecutiv cand Romania raporteaza Comisiei Europene datele privind calitatea apelor de imbaiere, prin intermediul Ministerului Sanatatii - masuratorile fiind realizate de Directia de Sanatate Constanta. 
Administratia Nationala "Apele Romane" elaboreaza si reactualizeaza periodic registrul zonelor protejate, inclusiv a zonelor de imbaiere.  in 22 martie, Romania a raportat catre Comisia Europeana Planurile de Management a Bazinelor Hidrografice, in care au fost incluse si zonele de imbaiere.
Conform Directivei Europene privind apele de imbaiere, pana in 2011, ANAR va elabora, in comun cu autoritatile de sanatate publica, profilul apelor de imbaiere (incadrarea acestora pe clase de calitate), iar, pana in 2015, autoritatile responsabile trebuie sa ia masurile de management necesare pentru atingerea unei calitati cel putin "satisfacatoare" a apelor de imbaiere, precum si pentru cresterea numarului de ape de imbaiere care sa aiba o calitate "buna" sau "excelenta".
La nivelul C", se afla in curs de elaborare, un proiect de decizie referitor la simbolurile ce ar putea sa fie folosite, pe de o parte, pentru recomandarea de interdictie sau interdictia de imbaiere, iar, pe de alta parte, pentru indicarea clasei de calitate a apelor de imbaiere, mai exact, reprezentarea grafica a unor stele, in care patru stele inseamna "calitate excelenta a apei de imbaiere", trei stele, "calitate buna a apei de imbaiere", doua stele, "calitate satisfacatoare a apei de imbaiere" si o stea "calitate nesatisfacatoare a apei de imbaiere".
Standardele minime pentru calitatea apei de scaldat in UE au fost respectate in 96% din zonele pentru scaldat costiere si 90 % din zonele pentru scaldat din rauri si lacuri, rezulta din raportul anual prezentat de Comisia Europeana si de Agentia Europeana de Mediu.

Articole din editia din data de 15 Iunie 2010

 • Atentie la canicula!

  Actualitate
 • Jandarmii asigura ordinea publica pe litoral

  Actualitate
 • Zonele de ţmbaiere de pe litoralul romÔnesc corespund standardelor europene

  Actualitate
 • Fotbal Judetean

  Actualitate
 • Bani de la CJC pentru cofinantare

  Actualitate
 • Articole din aceeasi categorie

 • Legea construc╚Ťiilor va fi modificat─â major, ├«n cur├ónd: Se simplific─â procedurile de ob╚Ťinere a autoriza╚Ťiilor ╚Öi avizelor

  Actualitate
 • Guvernul a adoptat rectificarea bugetar─â / Un miliard de lei t─âiat de la Educa┼úie / D─âncil─â: Sunt reanalizate cheltuielile de personal, supraestimate ini┼úial

  Actualitate
 • Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc ├«n UE la produc┼úia de miere ┼či pe doi la num─ârul de familii de albine"

  Actualitate
 • Sistem de chirurgie laparoscopic─â videoghidat─â de ultim─â genera╚Ťie la Spitalul Municipal Medgidia

  Actualitate
 • Sprijin financiar lunar de la stat pentru fermierii care angajeaz─â tineri pentru cre╚Öterea for╚Ťei de munc─â ├«n agricultur─â, acvacultur─â ╚Öi industria alimentar─â

  Actualitate
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771