Proiectul canalului Dunare - Bucuresti, ţn atentia tarilor dunarene

29 Iunie 2010, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Constanta a gazduit in perioada 9-10 iunie Conferinta UE privind dezvoltarea regiunii Dunarii, ultima dintr-o serie inceputa in februarie in Germania si care a urmat tarile de pe cursul Dunarii. La conferinta a participat, alaturi de reprezentantii autoritatilor romane, si Comisarul european pentru Politica Regionala, Johannes Hahn.
in sesiunea de deschidere a conferintei, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi a tinut un discurs. „Modalitatea cea mai buna de a pune in valoare potentialul regiunii dunarene este imbinarea dintre actualele forme de cooperare institutionalizata si parteneriatele intre comunitati locale. Avem nevoie de un parteneriat public - privat impreuna cu societatea civila”, a declarat ministrul Baconschi.
Baconschi a argumentat importanta Strategiei prin doua exemple de obiective prioritare ale Romaniei. „Un prim exemplu, in contextul elaborarii Planului de Actiuni al Strategiei Dunarii, este acela de a crea un Centru International pentru Studii Avansate Dunare – Delta Dunarii – Marea Neagra, care va derula activitati si proiecte de cercetare multi-disciplinare focalizate pe managementul durabil al zonelor umede din sistemele Fluviu – Delta – Zona costiera – Marea Neagra. Un alt domeniu de interes pentru tarile riverane este acela al unei piete regionale de energie”, a subliniat ministrul Baconschi. 
Comisarul european pentru Politica Regionala Johannes Hahn a subliniat importanta cooperarii statelor riverane pentru obtinerea unor rezultate concrete. 
„Actiunile prioritare trebuie sa slujeasca interesul intregii regiuni, trebuie sa fie realiste si sa poata fi realizate. Strategia va fi judecata dupa rezultate iar propunerea pe care o vom prezenta la sfarsitul anului va fi insotita de un Plan de Actiune pentru a ne concentra eforturile asupra unui numar limitat de prioritati”, a declarat comisarul European.
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a evidentiat necesitatea pozitionarii Dunarii in centrul proiectelor ce vizeaza aceasta regiune. „Un program integrat dedicat Dunarii – coridor de dezvoltare sustinut financiar cu fonduri comunitare, in urmatorul exercitiu financiar european, poate fi o solutie pentru valorizarea intregului potential de dezvoltare a acestui spatiu”, a declarat ministrul Elena Udrea.
„Un proiect vechi si extrem de interesant este cel care leaga Bucurestiul de Dunare, este vorba de Canalul Dunare – Bucuresti, respectiv leaga Bucurestiul de Coridorul Trans-European de Transport VII, printr-o cale navigabila, avand o capacitate de transport de pana la 20 de milioane de tone pe an in sectorul Budesti-Oltenita, 16 milioane de tone pe an in sectorul Budesti-portul Bucuresti. Prin acest proiect sigur ca urmarim legarea capitalei tarii noastre la Dunare, creand din Bucuresti o capitala dunareana. Sunt si alte consecinte economice ale realizarii acestui mare proiect, care, asa cum spuneam, dateaza de decenii in tara noastra, unele dintre aceste consecinte fiind scoaterea de sub efectul inundatiilor a cca. 30.000 de hectare de terenuri agricole si 11 localitati, asigurarea apei necesare pentru irigarea a 150.000 de hectare de teren arabil, pentru alimentarea localitatilor limitrofe, producerea a cca 58 GWh/an energie electrica in hidrocentralele din nodurile hidrotehnice ale amenajarii, la care se adauga cele aferente nodurilor hidrotehnice de la Tanganu si Cucuieti, realizarea unor amenajari pentru piscicultura, dezvoltarea agrementului si a turismului in zona, influente ecologice favorabile. Este un proiect pe care ne-am gandit sa il preluam la ministerul nostru, avand in vedere relevanta pe care acest minister, care se ocupa de dezvoltare regionala, trebuie sa o aiba in constructia noii Strategii europene a Dunarii.”
„Romania, pe langa faptul ca are cel mai lung sector din Dunare, are avantajul si norocul de a avea Delta Dunarii, o zona care se preteaza la turism, desigur nu la turism de masa, ci la turism de nisa. O rezervatie a biosferei Delta Dunarii, in care cu siguranta ca am putea, pe viitor, sa promovam un tip de turism care sa tina cont de dezvolaterea durabila, in acord cu potentialul pe care intreaga zona il are”, a adaugat Udrea.
Eurodeputata PSD Adriana Bicau a afirmat ca Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii e dedicata imbunatatirii vietii cetatenilor din aceasta regiune, precizand totodata ca succesul strategiei va depinde de calitatea si realizarea unui plan de actiune ce o va insoti pe aceasta. 
„Strategia UE pentru regiunea Dunarii trebuie sa fie dezvoltata in urmatoarele domenii de cooperare: protectie si dezvoltare sociala, dezvoltare economica durabila, infrastructura energetica si de transport, protectia mediului, cultura si educatie. Subliniez necesitatea unei analize a valorii adaugate a acestei strategii pentru implementarea obiectivului coeziunii teritoriale pe intreg teritoriul Uniunii”, a argumentat ministrul. 
 „Din 1991, Delta Dunarii face parte din patrimoniul mondial al UNESCO, iar spatiul danubian cuprinde mai multe zone speciale de protectie si zone speciale de conservare in cadrul Natura 2000. Dunarea si Delta Dunarii constituie un ecosistem unic si fragil, care adaposteste specii de plante rare, amenintate din cauza poluarii. Comisia si statele membre ar trebui sa acorde o atentie deosebita si sa coopereze in vederea protejarii ecosistemelor locale si mai ales sa sprijine activitatea de cercetare si dezvoltare axata pe noile tehnologii destinate sa imbunatateasca capacitatea de previzionare si de raspuns in caz de inundatii, seceta grava si poluare accidentala”, a afirmat eurodeputata. 
„Consider ca momentul este cel mai potrivit pentru a elabora strategia UE pentru regiunea Dunarii. Anul 2010 este unica oportunitate pe care o au statele membre pentru a-si revizui Programele Operationale si a aloca mai multe fonduri pentru proiecte strategice pentru regiunea Dunarii, proiecte identificate in cadrul procesului de consultare publica organizat de catre Comisie, care se incheie prin conferinta de la Constanta si Tulcea”, a adaugat europarlamentarul roman. 
Conferinta de la Constanta inchide seria evenimentelor dedicate consultarii publice cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunarii organizate de catre statele riverane in cursul anului 2010: Germania (Conferinta de deschidere a procesului de consultare publica, Ulm, 1-2 februarie 2010), Ungaria (Conferinta pe tematica dezvoltarii economico-sociale si Summitul Dunarii, Budapesta, 25-26 februarie 2010), Austria - Slovacia (Conferinta organizata la Viena si Bratislava cu focalizare pe domeniul conectivitatii, 20-21 aprilie 2010), Bulgaria (Seminar dedicat dezvoltarii capacitatii administrative si bunei guvernante, Ruse, 10-11 mai 2010).
(Sursa: EurActiv.ro)

Articole din editia din data de 29 Iunie 2010

 • Finantari pentru crearea de micro-ţntreprinderi ţn mediul rural

  Fonduri Europene
 • Nastase: Vom ataca OUG de crestere a TVA la Avocatul Poporului, care poate sesiza CCR

  Fonduri Europene
 • Comuna Ostrov a semnat contractul de finantare prin masura 3.2.2

  Fonduri Europene
 • Fosta candidata la primaria Adamclisi, a ajuns director la SAM-ul din Deleni

  Fonduri Europene
 • 588 de familii din Baneasa primesc ajutor social

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Tabere Eco-Ranger pentru promovarea turismului sustenabil

  Fonduri Europene
 • 28 de persoane din Satu Nou au absolvit cursul de infirmier

  Fonduri Europene
 • Prim─âria B─âneasa a lansat proiectul aÇ×Resurse ┼či ini┼úiative comune dedicate mediului ├«nconjur─âtor (JOYRIDE)aÇŁ

  Fonduri Europene
 • 5 familii din Satu Nou vor beneficia de extinderea locuin╚Ťelor

  Fonduri Europene
 • Comuna Ciobanu acceseaz─â fonduri pentru cre╚Öterea produc╚Ťiei de energie regenerabil─â

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771