Evaluarea proiectelor pentru infrastructura rurala, contestata de 900 de APL-uri

Iunie 2010, Adrian Nicarel

Fonduri Europene

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, a prezentat vineri, 18 iunie, in cadrul unei conferinte de presa stadiul platilor SAPS 2009 si a proiectelor depuse in cadrul a trei masuri din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), printre care si Masura 322, referitoare la infrastructura rurala.
Ministrul a precizat ca APIA a autorizat la plata 595 milioane euro, reprezentand 96% din bugetul comunitar alocat platilor pe suprafata, ceea ce reprezinta necesarul pentru a nu fi penalizati de Comisia Europeanaa pentru intarzieri la plata. „Este primul an in care am reusit sa atingem acest procent, astfel incat sa evitam plata penalitatilor, mai ales ca 581 milioane de euro, din cele 595 autorizate, se afla deja in conturile fermierilor”, a subliniat Mihail Dumitru. 
Referindu-se la subventiile pentru motorina utilizata in agricultura, ministrul a precizat ca, din 27 mai si pana in prezent, au fost depuse 4.197 cereri de acord prealabil, pentru o cantitate solicitata de 240 milioane litri, ceea ce reprezinta 34% din cantitatea totala alocata (700 milioane de litri). Cea mai mare parte a solicitarilor provine din sectorul vegetal (3.927), alte 227 sunt din sectorul zootehnic si 43 din imbunatatiri funciare.
in cadrul sesiunilor de depunere a cererilor de finantare conforme din PNDR, in perioada martie 2008 – iunie 2010 au fost depuse 34.232 cereri de finantare in valoare de 11,8 miliarde Euro. 
„Pentru Masura 322, care vizeaza infrastructura rurala, valoarea proiectelor depuse este de aproximativ 5 ori mai mare decat valoarea alocata”, a subliniat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale. Dupa incheierea perioadei de selectare a proiectelor, au fost depuse peste 900 de contestatii, care se afla in etapa de analiza. „Pentru a evita orice fel de speculatii, analiza contestatiilor se face la Bucuresti si nu in teritoriu”, a adaugat Mihail Dumitru.
(Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale)

Articole din editia din data de Iunie 2010

 • Dan Diaconescu la DNA: Nimeni nu s-ar fi ntors din strainatate pentru o asemenea gluma

  Fonduri Europene
 • CJC investeste n siguranta turistilor

  Fonduri Europene
 • Delfinii s-au dat n spectacol

  Fonduri Europene
 • CFR Calatori a demarat programul estival

  Fonduri Europene
 • Un nou mandat la sefia PSD Mangalia cstigat de primarul Mihai Claudiu Tusac

  Fonduri Europene
 • Articole din aceeasi categorie

 • Fonduri europene pentru construirea unei școli în Darabani

  Fonduri Europene
 • 90 de panouri solare vor fi montate în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Fonduri europene pentru modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Darabani și Vâlcele

  Fonduri Europene
 • Proiect pentru extinderea unei locuințe în Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Servicii sociale pentru locuitorii din Satu Nou

  Fonduri Europene
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771