Romānii s-au declarat īnfrānti īn fata Guvernului

Iunie 2010, Ghiulseren Abduraman

Social

Masurile de austeritate, fara precedent luate de Guvern au afectat toti bugetarii. Din pacate, mult prea putini au semnat pentru greva, trecand peste amenintari. Desi, liderii sindicali au anuntat greva generala si de solidaritate in 31 mai in toate sectoarele de activitate, unele federatii s-au sustras de la protest. Acum nici cei care au ramas pe pozitie nu pot spune exact cati angajati vor opri  lucrul. Cifrele oficiale pentru greva generala arata sute de mii de protestatari: 360.000 de angajati din educatie si 80.000 de functionari publici din administratie. 
Pentru greva de solidaritate s-au inscris peste 100.000 de angajati din administratie, 120.000 de salariati din sanatate, dar si aproximativ zeci de mii de politisti, angajati din penitenciare. Profesorii din intreaga tara nu au putut duce actiunea pana la capat, renuntand mult prea usor la lupta pentru drepturile lor. Si in Constanta profesorii au renuntat la proteste, acceptand sa fie sacrificati de guvernanti. 
in toate cele 51 de centre de examinare, examenul de bacalaureat se va desfasura in conditii normale. „ Am declansat doar o greva generala de o zi. Este trist ca s-a intamplat asa ceva. Avand in vedere faptul ca nu putem fi uniti si nu vrem sa luptam pentru drepturile noastre, atunci... ne meritam soarta”, a declarat prof. Ioana Purcarea. Atitudinea cadrelor didactice este de inteles avand in vedere ca si-au pierdut sporurile, li se vor taia salariile si ca va fi un nou val de concedieri. 
Pasii legali pentru declansarea grevei generale i-au infaptuit toate cele patru federatii din invatamant si doua din cele din administratie. Celelalte sindicate promit sa fie solidare si ameninta ca vor parcurge si ele toate procedurile legale si vor declansa greva generala pe termen nelimitat.
 O alta categorie de bugetari sunt cei din regiile autonome sau societatile comerciale cu capital de stat nu stiu sigur daca sunt sau nu vizati de aceste diminuari. Ceferistii sunt nehotarati, liderii spunand ca momentan se consulta cu angajatii.  Acest lucru i-a revoltat saptamana trecuta pe cativa dintre membrii de sindicat de la metrou aflati la o conferinta comuna a celor de la metrou, RATB si CFR, ei cerandu-le feroviarilor “unitate’. Autobuzele, ca si trenurile, vor circula normal astazi, in ziua grevei de solidaritate a unora dintre transportatori. 
La greva de solidaritate au aderat si 300 de angajati ai Consiliului Judetean Constanta. Serviciul Public de Impozite, Taxe si alte Venituri ale Bugetului Local Constanta anuntat pe 31 mai ca, ghiseele agentiilor fiscale si serviciilor din cadrul institutiei vor fi inchise pe o perioada nelimitata, ca urmare a declansarii grevei generale. „in tot acest timp, functionarii publici vor fi prezenti la serviciu, dar nu vor desfasura nici o activitate cu publicul“, a declarat directorul executiv al Serviciului, Virginia Stefanica. Si angajatii Serviciului Judetean de Ambulanta Constanta au protestat in curtea unitatii, intre orele 10.00 si 12.00. 
De asemenea, miercuri, sindicalistii de la Ambulanta se vor afla si ei in fata Prefecturii. RATC se va solidariza cu transportatorii din tara, iar autobuzele constantene vor circula miercuri cu farurile aprinse, iar din doua in doua ore soferii vor claxona prin oras. Sindicalistii din transportul constantean vor participa la miting, miercuri intre 12.00 si 14.00, in fata Prefecturii Constanta. 

Articole din editia din data de Iunie 2010

 • Romānii s-au declarat īnfrānti īn fata Guvernului

  Social
 • Ni-Ni, Pei-Pei si Chen-Chen sunt noile vedete ale Delfinariului din Constanta

  Social
 • Ecluza 1 Agigea va fi reabilitata

  Social
 • Putin peste jumatate din plaje au fost īnchiriate

  Social
 • Functiile de conducere la directiile de sanatate vor fi reduse

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Un moment de solidaritate

  Social
 • Locuitorii din Siliștea au primit semințe și răsaduri pentru Ć®nființarea grădinilor

  Social
 • Ziua InternaÅ£ională a Familiei marcată la Cumpăna

  Social
 • Sprijin pentru locuitorii din comuna Dobromir, cu ocazia Sărbătorilor Pascale

  Social
 • Mesajul primarului Niculae Stan, cu ocazia Sărbătorilor Pascale

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771