Consiliul Judetean Constanta, va deveni partener ţntr-un proiect european de peste 1 milion de euro

Mai 2010, Ghiulseren Abduraman

Administratie locala

Consilierii judeteni se intrunesc miercuri, 26 mai in in Aula Mare a Bibliotecii Judetene „I.N. Roman” pentru a dezbate cele 54 de proiecte de hotarari aflate pe ordinea de zi a sedintei ordinare.  Cel mai important punct aflat pe ordinea de zi vizeaza un proiect european de aproape 1,5 milioane de euro.  
Consiliului Judetean Constanta ar putea aproba in sedinta ordinara de miercuri un acord de parteneriat cu Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii Constanta, Municipalitatea Dobrich (Bulgaria-Lead Partner) si Asociatia Pro Zoo Dobrich (Bulgaria) pentru implementarea unui proiect european.
Mai exact, este vorba despre „Sporirea potentialului de dezvoltare prin imbunatatirea infrastructurii de turism in zona transfrontaliera (POFTIC)”, selectat la finantare din Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013. 
Proiectul are o valoare totala de 1.439.492,93 euro. Cofinantarea de la bugetul de stat este de 13% (187.134,94 de euro), iar contributia proprie a fiecarui partener este de 2,18% (31.380,94 de euro).
Conform proiectului de hotarare, prin acest acord, vor fi stabilite drepturile si obligatiile partilor, modul de realizare a sarcinilor lor si relatiile dintre parteneri. 
Principalul obiectiv al proiectului cu finantare europeana reprezinta crearea conditiilor pentru dezvoltarea durabila a turismului in regiunea transfrontaliera Dobrich-Constanta, fapt ce va contribui la coeziunea populatiilor, comunitatilor si economiilor. 
Un alt scop al acestui proiect este imbunatatirea structurilor existente de turism cultural in regiunea Dobrich-Constanta, prin reinnoirea, modernizarea si dezvoltarea Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii din orasul Constanta si a Centrului pentru Protectia Naturii si a Animalelor din orasul Dobrich. La acestea se adauga si asigurarea conditiilor pentru dezvoltare economica durabila in regiunea transfrontaliera Dobrich-Constanta prin initiative comune menite sa diversifice si sa promoveze servicii turistice transfrontaliere. 
Cetatea Capidava va fi restaurata
Alte doua proiecte majore de pe ordinea de zi se refera la restaurarea, consolidarea, protectia, conservarea si punerea in valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava. 
Un alt proiect important pentru locuitorii judetului Constanta vizeaza modificarea anuala a Programului de transport public de persoane prin curse regulate in trafic judetean pentru perioada 2008-2011, aprobata prin HCJC nr. 95/2008.Modificarile graficelor de circulatie, precum si cele ale numarului de curse se vor face  in baza solicitarilor si propunerilor venite din partea administratiei locale pentru a satisface nevoia de deplasare a populatiei si a optimiza programul de transport.
Astfel, sunt vizate o serie de curse ce leaga municipiul Constanta de localitati precum Harsova, Ciobanu, Navodari, Mihai Viteazu, Poarta Alba, Castelu, Medgidia, Ciocarlia, Cobadin, Mihail Kogalniceanu, Dorobantu, Comana, Negru Voda sau Ovidiu.
De asemenea, consilierii judeteni vor supune la vot aprobarea unei noi rectificari a bugetului judetean pe anul 2010. Alesii vor mai aproba impartirea pe unitati administrativ – teritoriale a procentului de 20% din sume defalcate din cota de 22% din impozitul pe venit, respectiv din TVA, pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru proiecte de infrastructura pe anul 2010.
La acestea, se adauga o serie de proiecte ce privesc inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului. 


Articole din editia din data de Mai 2010

 • Copii din patru tari ţn vizita la Tuzla

  Administratie locala
 • Consiliul Judetean Constanta, va deveni partener ţntr-un proiect european de peste 1 milion de euro

  Administratie locala
 • Referendum cÔstigat de navodareni

  Administratie locala
 • Reteaua de gaze de la Negru-Voda va fi gata ţntr-o luna

  Administratie locala
 • Serviciul de apa si canalizare din Dumbraveni, a fost preluat de RAJA Constanta

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Au ├«nceput lucr─ârile de asfaltare ├«n comuna Mircea Vod─â

  Administratie locala
 • ╚ścoala din localitatea Cr├«ngu reabilitat─â cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucr─ârile de reabilitare a gr─âdini╚Ťei din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au ├«nceput lucr─ârile de asfaltare ├«n Amzacea

  Administratie locala
 • ├Änt├órzieri nejustificate la construirea gr─âdini╚Ťei din Ion Corvin

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771