Administrație locală

Rom

Peste 86.000 de romani si-au petrecut ziua de 1 mai in statiunile din Romania si doar 11.000 in strainatate. Potrivit datelor Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc turistii au cheltuit pentru aceasta minivacanta aproape sase milioane de euro.
Din totalul turistilor care au ales destinatiile interne, 35.000 s-au aflat pe litoral, cu 43% peste asteptarile hotelierilor.
 Anul acesta, numarul turistilor care au ales ofertele de turism intern este de aproape 8 ori mai mare decat cel al turistilor care au ales ca destinatie strainatatea. Cheltuielile totale generate de acest eveniment se apropie de sase milioane de euro, din care aproape cinci milioane s-au cheltuit in Romania. 
La mare, au fost pregatite pentru turisti peste 20.000 de locuri de cazare, dar cererea a depasit cu mult oferta initiala. in ultima clipa au fost deschise multe hoteluri, cifra totala a turistilor veniti pe litoral, depasind 35.000. 
Statiunea Mamaia – centrul distractiei de 1 Mai
Zeci de mii de turisti au vizitat litoralul romanesc de la un capat la altul, incepand cu Vama Veche, statiunea tinerilor nonconformisti, Mangalia si restul statiunilor din sud, culminand cu Mamaia si cluburile cu pretentii deschise cu acest prilej. Ca si anul trecut, statiunea Mamaia a fost centrul distractiei pentru oaspetii romani veniti pe litoral din toate colturile tarii. in timp ce baietii s-au avantat sa testeze printr-o baie, mai mult pe negandite, pentru ca temperatura marii a fost mai mult rece decat calda, iar fetele si-au pus costumele de baie pentru a prinde primele raze calde de soare, adultii au preferat sa ramana la terase, devenite neincapatoare datorita numarului mare de turisti. 
Pe tot parcursul zilei de sambata, atractiile au fost nenumarate, de la plimbari cu autocarele supraetajate in Mamaia, Constanta si statiunile din sudul litoralului, in schimbul unui bilet de 50 de lei, plimbari cu telegondola pentru turistii care au dorit sa vada Mamaia de la inaltime, pana la o expozitie de masini de epoca, un spectacol oferit de Fanfara Militara si concerte organizate pe plaja in toate statiunile de pe litoral. 
Defilare prin statiuni cu motociclisti, bucatari, salvamari si cameriste
Unul dintre cele mai importante evenimente a fost „Parada litoralului romanesc”, initiata de Asociatia de Promovare Litoral – Delta Dunarii, o caravana formata din zeci de motociclisti si doua autocare pline cu bucatari, salvamari si cameriste ce si-au dat punct de intalnire in Portul Turistic Mangalia si au pornit intr-o defilare prin statiuni, avand ca punct final Mamaia. 
„Am pornit caravana tocmai din Mangalia, pentru ca, am spus noi, in mod simbolic, luam cu noi toti turistii care s-ar fi indreptat spre granita si sa-i aducem inapoi la muzica si distractie pe litoralul romanesc”, a declarat presedintele Asociatiei Litoral, Corina Martin, adaugand ca, pe tot traseul defilarii, dar in mod special in Constanta, foarte multa lume i-a felicitat si aplaudat pentru aceasta initiativa. in timp ce traficul din Constanta a fost cat se poate de lejer in weekend-ul ce tocmai a trecut, in Mamaia, masinile au circulat in permanenta bara la bara.
Pe Valea Prahovei gradul de ocupare a ajuns la 90%, iar in celelalte statiuni montane de pana la 70-80%.
Agroturismul a fost solicitat de aproximativ 18.500 de turisti, capacitatea de cazare din zonele cu traditie ajungand la 100%.
in Delta Dunarii au ales sa petreaca ziua de 1 mai peste 2.000 de turisti.
La acestia, se adauga aproximativ 13.000 de turisti care au optat pentru statiunile balneoclimatice.
in ceea ce priveste destinatiile externe, cei mai multi romani, respectiv 9.000, au ales Bulgaria, urmata de Grecia (800), Turcia (300), Austria-Viena (150), Anglia-Londra (150) si Ungaria (100).
Fata de anul trecut, se constata ca numeroase destinatii nu au fost ofertate datorita numarului mic de zile libere. De aceea, cea mai solicitata destinatie a fost Bulgaria.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*