Locuinte pentru romii din HÔrsova

Aprilie 2010, Ghiulseren Abduraman

Administratie locala

Opt familii se vor muta in casa noua

Proiectul PHARE 2006 „Constuire de locuinte (inclusiv mica infrastructura) pentru opt familii de romi din Harsova” a fost finalizat. Valoarea proiectului se ridica la suma de aproximativ 12 miliarde de lei vechi, mai exact 10 miliarde de lei vechi (245.936 euro) obtinuti de la Uniunea Europeana si 4 miliarde de lei vechi, cofinantarea administratiei locale.
Edilul, Tudor Nadrag este un bun crestin si a decis sa sfinteasca casele inainte ca acestea sa fie locuite. Astfel, luni 19 aprilie, a fost organizata o ceremonie in acest sens, la care au participat vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta, Cristian Darie, familiile de romi care urmeaza sa intre in posesia caselor, reprezentantii etniei rome din Harsova si cei ai firmei constructoare. 
Proiectul a presupus constuirea unui numar de opt locuite destinate cetatenilor de etnie roma. Lucrarile de executie au inceput in octombrie 2009 si au fost efectuate de SC CRIROX Group SRL Bucuresti. Locuintele au fie 2, fie 3 camere, bucatarie si baie care este utilata cu mobilier adecvat si boiler electric si au o suprafata de 250 mp fiecare. „Initial in proiectul tehnic casele erau prevazute cu parchet si sobe, numai ca prin montarea acestora erau depasite costurile proiectului si am fost nevoiti sa renuntam la aceste achizitii” , a declarat Tudor Nadrag. Suma de 4 miliarde lei vechi investita de administratia locala a fost folosita pentru imprejmuirea locuintelor, amenajarea terenurilor si a cailor de acces, dar si pentru racordurile la utilitati; locuintele fiind racordate la apa, canalizare si energie electrica.
Partenerii proiectului au fost Asociatia Romi – Speranta Harsova, asociatie ce a fost infiintata cu sprijinul edilului. Trebuie sa precizam ca la constructia locuintelor a participat cate o persoana din fiecare familie, cetatenii de etnie roma au fost angajati si remunerati pe perioada executarii lucrarilor de catre firma constructoare. 
Cele opt familii care urmeaza sa se mute in casa noua au fost selectionate in urma unor criterii stabilite de o comisie formata din reprezentanti ai Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei si ai ONG-ului Asociatia Romi – Speranta Harsova. Beneficiarii locuintelor trebuiau sa aiba multi copii pe care sa ii integreze in sistemul educational de invatamant, o alta cerinta a fost aceea ca membrii familiilor sa fi efectuat minim 4 clase, aceasta conditie a fost necesara deoarece 10 romi au fost scolarizati in vederea obtinerii calificarii de zidar-zugrav-vopsitor.
Mentionam ca in urmatorii 5 ani locatarii caselor vor fi monitorizati de reprezentanti ai adminitratiei locale si ai Secretariatului General al Guvernului. Acestia au obligatia sa-si achite impozitul pentru casa si teren, sa plateasca facturile la utilitati si nu le este permis sa execute lucrari care pot modifica locuintele. Si poate cel mai important lucru este ca la sfarsitul celor 5 ani beneficiarii vor deveni proprietari.  

Album foto

 • Articole din editia din data de Aprilie 2010

 • Locuinte pentru romii din HÔrsova

  Administratie locala
 • Primarul comunei Tţrgusor, Iulian BÔrsan: ôPlec de la primarie!ö

  Administratie locala
 • PSD va protesta de 1 Mai

  Administratie locala
 • Poduri rutiere si podete construite la FÔntÔnele

  Administratie locala
 • Mii de salcÔmi plantati la FÔntÔnele

  Administratie locala
 • Articole din aceeasi categorie

 • Prim─âria Tuzla suspend─â programul de lucru cu publicul

  Administratie locala
 • Au ├«nceput lucr─ârile de asfaltare ├«n comuna Mircea Vod─â

  Administratie locala
 • ╚ścoala din localitatea Cr├«ngu reabilitat─â cu fonduri de la bugetul local

  Administratie locala
 • Lucr─ârile de reabilitare a gr─âdini╚Ťei din Dulgheru se apropie de final

  Administratie locala
 • Au ├«nceput lucr─ârile de asfaltare ├«n Amzacea

  Administratie locala
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771