Expozitia „Documente de artist” si-a deschis portile în cadrul Pavilionului Expozitional Mamaia

Aprilie 2010, Dorin Mincu

Cultura

3 artisti plastici din Medgidia au expus lucrari in cadrul evenimetului artistic.

Sala care poarta numele regretatului artist plastic dobrogean Ion Nicodim, din cadrul Pavilionului Expozitional Mamaia, gazduieste timp de doua luni, expozitia „Documente de artist”. Nu este vorba despre acte de identitate „civile”, certificate de nastere sau de casatorie, ci de lucrari care reflecta modul de gandire, sensibilitatea si personalitatea artistului. 
Aflat in pregatirea logistica a echipei curatoriale formata din: Simona Alice Dinculescu, Eusebio Spinu si Constantin Papadopol, evenimentul artistic isi propune o noua intalnire speciala intre artistii constanteni si acea categorie de public a carui suflet nu ramane insensibil in fata frumosului. „Subiectul aflat in dezbatere aduce, intr-o acuta atentie, comunitatea artistilor plastici profesionisti si „restul lumii’, intr-o realitate a Romaniei contemporane”, a specificat unul dintre curatorii expozitiei, criticul de arta Simona Alice Dinculescu.
„Documentele” participante sunt schite proaspete, executate in tehnici combinate, foto si obiecto-colaje, umor, ironie, pictura, sculptura de interior si multe altele. Cei trei organizatori, au propus publicului si o „cascada de glume”, cu jocuri de cuvinte menite sa trezeasca zambete - ghiol(bani), par(venit), b(oier) si c(arte). 
„Sertare cu amintiri” (Mircea Enache), „Omagii” (Alexandru Isopescu) „Picaturi chinezesti” (Gheorghe Constantin), flori (Daniela Turcanu Carutiu), aspecte caricaturale ale Romaniei contemporane (Leonte Nastase), schite semnate de Eusebio Spanu, portrete (Cornelia Gherlan), creatii extrem de proaspete cum sunt cele ale lui Gheorghe Carutiu sau „Peisaje contemporane” (Gheorghe Firica), sunt doar o parte din „documentele” propuse spre analiza si admiratie. 
Titlurile expozitiei, incarcate de metafore, trezesc nelinisti, semne de intrebare, asa cum e cazul picturii Angelei Bocu sau a celei lui Florentin Sarbu („Dincolo de ferestre”). Exista si artisti care emit neosloganuri cum sunt cele ale lui Mircea Costea („Viitorul prezent”, „Discurs parlamentar”, „Linie de credit”) sau incearca sa atraga atentia, precum Gelu Costea („Si eu!) si cer „Libertate de exprimare” (Venera Ivanciu). 
Intersant este Medgidia a fost reprezentata foarte bine, in sensul ca, trei dintre artistii plastici prezenti la eveniment si anume: Constantin Papadopol, Cornelia Gherlan si Mircea Costea sunt din localitate.
Despre artistul Mircea Costea putem spune ca aceasta expozitie a fost o noua provocare, el insusi organizand numeroase astfel de evenimente in orasul natal. O actiune demna de notat in CV-ul artistului este organizarea Tabarei Internationale de Pictura „Lucian Grigorescu” 2009. 
Mariana Constantinescu a imaginat o instalatie spectaculoasa „Recycle Bin”, care... arunca artistii la „gunoi”. Imaginile alb-negru care se regasesc pe sacii ecologici, de hartie, au fost imortalizate pe pelicula timp de cinci ani si reflecta diverse aspecte si portrete din curtea artistilor. Inedita este si instalatia „Second Hand”, care ii determina pe privitori sa cada pe ganduri, mai ales ca in vecinatate se afla expuse fotografii despre Constanta contemporana, precum si lucrarea reprezentativa a lui Constantin Papadopol, „Stalpul societatii”, care starneste ingrijorare. De asemenea, Cosmin Grosu epateaza prin masina de „masacrat schite”, Liliana Cornila propune o metafora plastica sau un pamflet pentru „Strigatul prostiei”, iar Marcel Bunea prezinta in fotografiile sale „albastrul senin” al Bucurestiului, vazut de la nivelul omului de rand. 
Vernisajul expozitiei, sustinut miercuri seara, de criticul de arta Alice Dinculescu, in prezenta unui numar impresionant de artisti si iubitori de frumos, a fost urmat de lansarea volumului „Vremea Ghiolbanilor”, semnat Alice SAD (Simona Alice Dinculescu). 

Album foto

 • Articole din editia din data de Aprilie 2010

 • Locuinte pentru romii din Hârsova

  Cultura
 • Primarul comunei Tîrgusor, Iulian Bârsan: “Plec de la primarie!”

  Cultura
 • PSD va protesta de 1 Mai

  Cultura
 • Poduri rutiere si podete construite la Fântânele

  Cultura
 • Mii de salcâmi plantati la Fântânele

  Cultura
 • Articole din aceeasi categorie

 • Zilele comunei Vulturu, eveniment ajuns la a XVI a ediție

  Cultura
 • Eveniment cultural de excepție la Cumpăna!

  Cultura
 • Armonie de culori la vernisajul Taberei de Pictură de la Medgidia

  Cultura
 • Cea de-a treia ediție a Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice - DAPYX, Medgidia 2019, aproape de start

  Cultura
 • Poetul, Mihai Eminescu, omagiat la Cumpana

  Cultura
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771