Moartea tragica a presedintelui Poloniei

Aprilie 2010, Bogdan Chirita

Social

O lume intreaga deplange moartea presedintelui polonez Lech Kaczynski

Presedintele polonez Lech Kaczynski, sotia sa si alti oficiali polonezi au murit la sfarsitul saptamanii trecute in urma prabusirii avionului care ii aducea in Rusia. Liderii din intreaga lume au transmis condoleante poporului polonez, aflat in doliu dupa moartea presedintelui.
Avionul la bordul caruia se afla presedintele polonez Lech Kaczynski s-a prabusit la aterizarea pe aeroportul din Smolensk, in Rusia.
Presedintele polonez se afla impreuna cu sotia sa la bordul avionului, alaturi de 130 de persoane, printre care numerosi oficiali polonezi. in avion se aflau si liderii altor doua partide poloneze, seful Statului Major si ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Andrzej Kremer, si presedintele bancii nationale Sławomir Skrzypek.

Nicio persoana aflata la bordul avionului nu a supravietuit.
in Polonia au fost instituite sapte zile de doliu national, iar Georgia si Rusia au tinut cate o zi doliu national, pe 11 si, respectiv, 12 aprilie. Mai mult, presedintele Mihail Saakasvili a semnat un decret prin care l-a declarat pe Kaczynski erou national al Georgiei. Mii de polonezi au aprins lumanari si au depus flori in memoria victimelor accidentului aviatic in care au murit presedintele tarii si cei mai importanti lideri politici si militari.

Vestea mortii presedintelui a paralizat intreaga natiune.
Oamenii se roaga in biserici si au inimile sfasiate de durere. Centrul Varsoviei a fost transformat intr-o mare de flori si lumanari aprinse. Autoritatile ruse sustin ipoteza conform careia catastrofa aeriana de la Smolensk, soldata cu moartea presedintelui polonez Lech Kaczynski, a fost provocata de o eroare a pilotilor, despre care afirma ca au ignorat unele instructiuni.
Comandantul-adjunct al Statului Major al Fortelor Aeriene ruse, Aleksandr Aliosin a declarat: „La o distanta de un kilometru si jumatate, controlorii de trafic au constatat ca viteza de coborare a avionului crestea, in timp ce aparatul reducea altitudinea mai mult decat impunea unghiul de apropiere”.

Omagiu adus presedintelui
Polonezii i-au adus, duminica, un omagiu presedintelui, ale carui ramasite au fost aduse la Varsovia, unde au fost primite cu onoruri militare. Zeci de mii de persoane s-au strans de-a lungul drumului pe care a fost transportat presedintele, de la aeroportul din Varsovia pana la palatul prezidential din centrul istoric al capitalei. Premierul polonez, Donald Tusk, presedintele interminar, Bronislaw Komorowski si presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, au intampinat cosciugul la aeroport.
Jaroslaw, fratele geaman al presedintelui, a identificat cadavrul acestuia, sambata, dupa ce a depus flori si a ingenuncheat la locul unde s-a prabusit avionul. Trupul neinsufletit al Primei Doamne, Maria, nu fusese inca identificat.
Lech Kaczynski s-a nascut la Varsovia in 1949. in 1981 a fost arestat sub Legea Martiala. in 2005 a fost ales presedintele tarii. Si-a construit campania prezidentiala in jurul ideii ca polonezii au nevoie de un sef de stat care sa le apere interesele.

Album foto

 • Articole din editia din data de Aprilie 2010

 • Primarul orasului Cernavoda Mariana Mircea: ôTot ce e legat de mine si de dusmanii mei ţn aceasta combinatie merge la procurorul Nitaö

  Social
 • Moartea tragica a presedintelui Poloniei

  Social
 • Primaria Pantelimon, ţn impas financiar

  Social
 • Capela pentru locuitorii din Tepes-Voda IAS

  Social
 • Guvernul a aprobat proiectul legii educatiei nationale

  Social
 • Articole din aceeasi categorie

 • Copiii din cadrul Centrului de prevenire a abandonului din Gr─âdina beneficiaz─â de acces la educa╚Ťie ╚Öi hran─â

  Social
 • Prim─âria Medgidia distribuie tichete sociale pentru S─ârb─âtorile Pascale

  Social
 • Persoanele cu v├órsta de peste 65 de ani din Cump─âna sprijinite de autorit─â╚Ťile locale

  Social
 • Prim─âria Municipiului Medgidia vine ├«n ajutorul persoanelor vulnerabile, f─âr─â apar╚Ťin─âtori

  Social
 • Persoanele v├órstnice ╚Öi persoanele care sufer─â de boli cronice din comuna Saraiu primesc sprijin din partea autorit─â╚Ťilor locale

  Social
 • Medgidia, str. Republicii nr. 5, etaj 1
  Tel / fax: 0241810404
  Mobil: 0722721771